GuidePedia

0

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες βάσεις των ΗΠΑ στην χώρα!

Γιώργος Μαυρίδης
Όσο η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζεται αμείωτα στην Συρία, εθεάθη ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων πάνω από την στρατιωτική βάση Al-Tanf στην ανατολική Συρία. Αυτό δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχους άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Antonov An-30 πέταξε πάνω από την βάση Al-Tanf στην ανατολική πλευρά της χώρας, όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις. Στην εν λόγω βάση Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν Σύριους συμμάχους τους, ενώ το οχυρό αποτελεί και κέντρο παρακολούθησης της στρατιωτικής δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως το ρωσικό αεροσκάφος τύπου An-30 συγκέντρωνε σημαντικές πληροφορίες για την αμερικανική βάση.

«Συνεχίζουν να πραγματοποιούν ενέργειες που είναι πολύ ανησυχητικές για εμάς» πρόσθεσε ο Αμερικανός.

Ποιο Είναι το Ρωσικό Κατασκοπευτικό;

Όσο για το An-30, να τονίσουμε πως είναι ένα δικινητήριο κατασκοπευτικό αεροσκάφος σχεδιασμένο για περισυλλογή δεδομένων, παρακολούθηση στο πεδίο της μάχης και εναέρια χαρτογράφηση περιοχών. Το ΝΑΤΟ το αποκαλεί Clank (κλαγγή).

Το αεροσκάφος διαθέτει υπερυψωμένο πιλοτήριο και μία ειδική γυάλινη «μύτη» με εξοπλισμό πλοήγησης και επικοινωνίας. Είναι επίσης εξοπλισμένο με διάφορες κάμερες και αισθητήρες στο τμήμα της ατράκτου του, έτσι ώστε να αναλαμβάνει με επιτυχία αποστολές παρακολούθησης και φωτογράφησης μεγάλων εκτάσεων εδάφους.

Το Clank είναι επίσης εξοπλισμένο με έναν μαγνητόμετρο ραδιόμετρο μικροκυμάτων για να πραγματοποιεί κατασκοπευτικές επιχειρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

Αν και ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση τον Αύγουστο του 1967, το αεροπλάνο καταφέρνει μέχρι και σήμερα να επιχειρεί προς όφελος των ρωσικών συμφερόντων. Μπορεί να μην παραμένει σε υπηρεσία σε μεγάλη ποσότητα, ωστόσο η δράση του στην Συρία υποδεικνύει την χρησιμότητά του για τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις.

Γιατί το Έστειλαν οι Ρώσοι στην Βάση Al-Tanf;

Η αμερικανική βάση Al-Tanf, γνωστή και ως φρούριο Al-Tanf είναι μία από τις σημαντικότερες αμερικανικές βάσεις στην Συρία. Βρίσκεται σε επικράτεια που ελέγχεται από την συριακή αντιπολίτευση, δηλαδή τις δυνάμεις που πολεμούν οι Ρώσοι στην χώρα. Η θέση της είναι στρατηγική, αφού περιβάλλεται από αποστρατικοποιημένη ζώνη κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και των συνόρων Ιορδανίας-Συρίας, ενώ βρίσκεται κατά μήκος ενός κρίσιμου δρόμου, γνωστού ως αυτοκινητόδρομου M2 Βαγδάτης-Δαμασκού.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε γιατί οι Ρώσοι θέλουν να γνωρίζουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για την εν λόγω βάση. Όχι μόνο υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ εκεί, αλλά και της συριακής αντιπολίτευσης.

Η εμφάνιση του κατασκοπευτικού An-30 έρχεται μία περίοδο που οι εναέριες «συγκρούσεις» μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών είναι περισσότερες και πιο επικίνδυνες από ποτέ. Φαίνεται πως όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται η κατάσταση, αλλά έρχονται όλο και περισσότερες ενισχύσεις για τα δύο στρατόπεδα. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως στην Συρία κατέφτασαν και τα κορυφαία μαχητικά εναέριας υπεροχής F-22 Raptor της Ουάσιγκτον.
 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top