GuidePedia

0


Πως μνημονεύουν τις επετείους σε Λευκωσία και Άγκυρα.

Μαρίνος Γκασιάμης
Σαν σήμερα υπάρχουν δύο ημερομηνίες με τις οποίες έχει συσχετιστεί η εξέλιξη της ιστορίας σε Τουρκία και Κύπρο. Τόσο το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο όσο και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία επηρέασαν βαθύτατα την μετέπειτα πορεία των δύο αυτών χωρών.



Όπως μεταδίδει σήμερα και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου 49 χρόνια συμπληρώνονται από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, που οδήγησε στη βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Στις 8 και 20 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, το οποίο οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την ελληνική Χούντα και την ΕΟΚΑ Β', ήχησαν οι σειρήνες.

Εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και απόδοσης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, προασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη Συνταγματική νομιμότητα, διεξάγονται σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Στις 8 το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το καθιερωμένο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του Πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας.

Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τις μαύρες επετείους.

Η ιστορία έχει καταγράψει πως η Χούντα των Αθηνών, υπό τον ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη, πίστευε πως ο Μακάριος δεν επεδίωκε πλέον την πολιτική της Ένωσης, και ετοίμαζε σχέδια να τον ανατρέψει. Τον Μάρτιο του 1974, η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών ανακάλυψε έγγραφα της ΕΟΚΑ Β΄ τα οποία κατέγραφαν σχέδια διενέργειας πραξικοπήματος υποβοηθούμενου από τη Χούντα των Αθηνών. Στις 2 Ιουλίου του 1974, ο Μακάριος, απαίτησε την παραίτηση των Ελλήνων αξιωματικών που ήταν μέλη της κυπριακής Εθνικής Φρουράς. Η Χούντα των Αθηνών, διέταξε τότε πραξικόπημα, για ανατροπή του Μακαρίου, ο οποίος με την πολιτική του, απομακρυνόταν από τον στόχο της Ένωσης Κύπρου-Ελλάδας. Στις 15 Ιουλίου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Κύπρο, από την Εθνική Φρουρά. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διέφυγε και, στις 19 Ιουλίου, έλαβε μέρος στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου κατήγγειλε τη Χούντα των Αθηνών για εισβολή. Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Άγκυρα, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο να ενημερώνει το χουντικό καθεστώς (μετά από συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα) πως η Τουρκία δεν θα δεχόταν οποιαδήποτε αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην Κύπρο προς όφελος της Ελλάδας. Ο Ιωαννίδης και η Χούντα του ήταν όμως απτόητοι.

Στις 15 Ιουλίου, ώρα 8:15 το πρωί, πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα. Μονάδες της Εθνικής Φρουράς βομβάρδισαν το προεδρικό μέγαρο, το οποίο υπερασπίστηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας, ονομαζόμενες «Εφεδρικό». Ο Μακάριος διέφυγε προς την Πάφο και ανακοίνωσε μέσω ραδιοφώνου πως είναι ζωντανός. Πρόεδρος της νέας Κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο Νίκος Σαμψών ο οποίος ανακήρυξε την «Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου». Το ίδιο απόγευμα φαινόταν ότι το πραξικόπημα είχε τελικά επικρατήσει, με απολογισμό 91 νεκρούς και 250 τραυματίες. Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Νίκος Σαμψών ο οποίος ανακήρυξε την «Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου».

Στις 16 Ιουλίου ξεκίνησαν τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν τις ανησυχίες του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και του αρχηγού των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς για τη φύση και τις διαθέσεις του πραξικοπήματος σχετικά με την ένωση με την Ελλάδα ή τον διωγμό των Τουρκοκυπρίων. Το πραξικοπηματικό καθεστώς διαβεβαίωνε πως δεν θα κινηθεί κανείς εναντίον των τουρκοκυπριακών θυλάκων.

Στις 16 Ιουλίου, ο Μακάριος έφυγε από την Κύπρο, μέσω των αγγλικών στρατιωτικών βάσεων. Κάνοντας στάση στη Μάλτα, έφτασε τις νυκτερινές ώρες στο Λονδίνο.

Στις 20 Ιουλίου η Τουρκία, επικαλούμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων, εισέβαλε στην Κύπρο.
Το πραξικόπημα στην Τουρκία

Στην Τουρκία εν τω μεταξύ σαν σήμερα συμπληρώνονται 7 χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος της «τρομοκρατικής» όπως την χαρακτηρίζει το καθεστώς Ερντογάν οργάνωσης FETÖ.

Η κρατική τουρκική ραδιοτηλεόραση στην ιστοσελίδα της αναφέρει: «Τα μέλη της FETÖ που ήθελαν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι με σκοπό να επιτεθούν στην εθνική ενότητα και ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, επιχείρησαν ένα προδοτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016.

Αυτή η προδοτική απόπειρα στόχευσης της τουρκικής δημοκρατίας αποκρούστηκε με την επική αντίσταση του τουρκικού λαού για την προστασία της δημοκρατίας και της εκλεγμένης βούλησης.

Η αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος της FETÖ, η οποία διείσδυσε σε πολλούς θεσμούς της χώρας, ιδιαίτερα στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας και αποκάλυψε τις αληθινές φιλοδοξίες της στις 15 Ιουλίου 2016, ματαιώθηκε με την υποστήριξη πολιτών που γέμισαν τις πλατείες για να προστατεύσουν τη δημοκρατία με την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή η νίκη, που επιτεύχθηκε με το θάρρος και την αποφασιστικότητα του τουρκικού έθνους, αποκάλυψε μια άνευ προηγουμένου διάθεση και δημοκρατική συνείδηση στον κόσμο.

Σε αυτόν τον αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως ένδοξη αντίσταση, έπεσαν μάρτυρες 253 πατριώτες που βγήκαν στις πλατείες σε όλη την Τουρκία και στάθηκαν μπροστά σε τανκς και σφαίρες.

Στην 7η επέτειο της Νίκης της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία τιμά τη μνήμη των μαρτύρων της που βάδισαν μέχρι να γίνουν μάρτυρες για την πατρίδα και τη σημαία χωρίς δισταγμό.

Η «15η Ιουλίου Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας» γιορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις που προετοιμάζονται για να διατηρηθεί πάντα ζωντανή στην κοινωνική μνήμη αυτή η ουσιαστική αντίσταση και αγωνιστικότητα που οδήγησε στη νίκη»

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top