Του Σωτήρη Σιδέρη
Με έναν καταιγισμό διαρροών επί πολλές ημέρες, η κυβέρνηση δημιούργησε κλίμα άμεσης δράσης, για την επανέναρξη των ερευνών σχετικά με το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου και αργότερα με το Ισραήλ. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Μακρόν και τον Νετανιάχου αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει ευρεία συμμαχία στο πλευρό της Αθήνας, αλλά χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δήλωση. Και ενώ σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό Τύπο η σχετική Navtex, αναμένονταν προ ημερών, ξαφνικά χάθηκε η υπόθεση από το προσκήνιο. Έχουμε νέα και ταπεινωτική αναδίπλωση ή απλά καθυστερεί και γιατί;
Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «Delphi Economic Forum X», την Τετάρτη 9 Απριλίου, πάγωσε το ακροατήριό του λέγοντας ότι “πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου.." και πρόσθεσε ότι "η αίσθηση και η προσδοκία μου είναι ότι θα συνεχιστεί κανονικά το έργο”. Οι ΥΠΕΞ δεν έχουν ούτε αίσθηση , ούτε προσδοκία, απλά ανακοινώνουν το έργο ή το αναβάλουν ή το ακυρώνουν. Τι συνέβη όμως και για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση “βυθίζεται” στα νερά της Κάσου;.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην ερώτηση αν το ζήτημα αυτό το έχει συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε απίθανα πράγματα, αλλά χωρίς να δώσει τη μία και μοναδική απάντηση. Ότι αφού όλα νόμιμα και αυτονόητα, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η έρευνα; Ιδού η δήλωση:
Χαμένη στους τακτικισμούς της η κυβέρνηση.
“Συζητούμε πάντοτε γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν και με την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας και για τα θέματα, τα οποία μπορεί να παράγουν εντάσεις. Το συγκεκριμένο, ξέρετε, κυρία Φωτάκη, είναι ένα θέμα, το οποίο έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δηλαδή είναι ένα έργο, το οποίο είναι ελεύθερο κατά το διεθνές δίκαιο. Η Μεσόγειος ολόκληρη είναι σπαρμένη από επιφανειακά καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων, οπότε δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να παρεμποδιστεί. Δυστυχώς, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αναπαράγει αυτού του τύπου τις εντάσεις και θα συνεχίσει να τις αναπαράγει έως ότου καταλήξουμε σε μία κοινή κατανόηση, σε μία συμφωνία, σε μία παραπομπή μέσω συνυποσχετικού. Η προσπάθειά μας είναι να διασφαλίζουμε εν ειρήνη το διεθνές δίκαιο και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε”.
Η απάντηση Γεραπετρίτη είναι χαώδης και χαρακτηριστική της ανυπαρξίας πολιτικού σχεδιασμού, συμμάχων και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.
1. ο υπουργός Εξωτερικών μπλέκει την οριοθέτηση ΑΟΖ με το καλώδιο, πράγμα εντελώς εκτός λογικής. Γιατί η έρευνα και η πόντιση καλωδίου δεν απαιτεί προηγούμενη οριοθέτηση. Σωστά αναφέρει ότι όλη η Μεσόγειος είναι σπαρμένη με καλώδια, οπότε γιατί δεν η Ελλάδα δεν ολοκληρώνει το έργο της;
2. Ο Έλληνας υπουργός συνδέει την απουσία οριοθέτησης με το καλώδιο και τις εντάσεις, δηλαδή αυτές που προκαλεί η Τουρκία, παράνομα μάλιστα. Έμμεσα δηλαδή ο ΥΠΕΞ λέει ότι το καλώδιο θα ποντιστεί αφού πρώτα γίνει συνυποσχετικό και παραπομπή στη Χάγη; ουδέποτε όμως έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα για την ανατολική Μεσόγειο, αλλά για το Αιγαίο;
3. Η αμφιλεγόμενη δήλωση του Γεραπετρίτη ήρθε λίγες ώρες μετά την διαρροή της θέσης της Άγκυρας στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με την οποία, η Άγκυρα θεωρεί ανεπίτρεπτη ενδεχόμενη κίνηση της Αθήνας κάτι που όπως ισχυρίστηκε, δεν θα επιτραπεί.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την τουρκική απειλή και αναδιπλώθηκε ή κάτι άλλο συμβαίνει;
Η μυστική διπλωματία της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στους τακτικισμούς του , ενώ το υπουργείο Εξωτερικών καλείται κάθε φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση και δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το ακριβώς συζητείται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Και κάποια στιγμή ο Γ. Γεραπετρίτης οφείλει να μιλήσει ως υπουργός Εξωτερικών και όχι ως χαρτορίχτρα...
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.