Η ανάγκη αναπροσανατολισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η φράση - κλειδί της απάντησης του ΥΠΕΞ στη δήλωση - πρόκληση Μπερίσα
Προτρέχω να υπενθυμίσω, ότι όσες φορές κατά την κρίση μου υπήρξε θετική ενέργεια από το ΥΠΕΞ, έσπευσα να την καταχωρήσω. Και το προτάσσω, για να μη βρεθεί κάποιος να πει ότι παρατηρώ μόνον τα αρνητικά του εν λόγω Υπουργείου. Σήμερα όμως θα επαναλάβω κάτι που ίσως θεωρηθεί βαρύ. Τι λόγο ύπαρξης έχει ένα υπουργείο, όπου πλείστοι όσοι εκ των πολιτικών και υπαλλήλων διακρίνονται σε ταξίδια και δεξιώσεις;
Μόλις εχθές έγραψα:
«Τώρα λοιπόν, ελπίζεται να βρεθούν αποφασιστικοί διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ, που να παρακάμψουν την ακαμψία των πολιτικών προϊσταμένων τους και να δραστηριοποιηθούν, αξιοποιώντας τη νέα κρίση που ενέσκηψε μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, και που είναι σοβαρότερη των τελευταίων ετών. Περισσότερο και από τις δολοφονίες και τις καθημερινές συγκρούσεις με ταυτόχρονο κάψιμο των σημαιών τους εκατέρωθεν».
Το βράδυ, ο Βούλγαρος ιστορικός κ. Μπότζινταρ Ντιμίτροφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού «Φόκους», σε ομιλία του είπε:
«Τα Σκόπια μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από δέκα χρόνια, αλλά δεν θα είναι κράτος των Σλάβων αλλά των Αλβανών».
Και συνέχισε:
«Ο κύριος εχθρός, τώρα, δεν θεωρείται στα Σκόπια ότι είναι η Βουλγαρία, ούτε βέβαια η Ελλάδα που τους εμποδίζει να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθ’ όν χρόνο θεωρούν ότι έχουν ‘πόλεμο’ με τη Βουλγαρία, σιγά- σιγά, οι Αλβανοί έχουν καταλάβει το μισό κράτος των Σκοπίων (…) Δυστυχώς αυτή είναι η θλιβερή μοίρα των Σκοπίων», είπε ο κ. Ντιμίτροφ.
Δεν γράφονται, επομένως, μόνον στη Voria.gr Αλλά εκστομίζονται και από παράγοντες της Βουλγαρίας. Δεν θα πρέπει επομένως να δούμε δείγματα αλλαγής της πολιτικής μας ως προς τα Σκόπια και -τουλάχιστον- να εφαρμόσουμε τους κείμενους νόμους; Εφόσον, δηλαδή, δεν αναγνωρίζουμε κράτος με την ονομασία «Μακεδονία», όχι μόνον τα αυτοκίνητα με την ένδειξη ΜΚ δεν πρέπει να περνούν τα σύνορα, αλλά ούτε και τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια και αναγράφουν «Made in Macedonia». Για να μη εμπαίζουμε εαυτούς και αλλήλους.
Ως προς την ματαιωθείσα επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στην Αλβανία, λόγω της ανθελληνικής πρόκλησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της αυτήν τη φορά, ο οποίος συμβάδισε σε εξαλλοσύνη τόσο με τον αρχηγό του σοσιαλιστικού κόμματος -φίλο των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ι. Μπουτάρη- και του αρχηγού των Αλβανοτσάμηδων.
Σημειώθηκε στο χθεσινό άρθρο η στάση του προέδρου των Σκοπίων κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αλβανία μετά και τα επεισόδια που συνέβησαν προ τεσσάρων ημερών στα Τίρανα, όταν πραγματοποίησε εκεί επίσκεψη ο Σλάβος πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. Τότε, Αλβανοί έσκισαν και έκαψαν σημαίες των Σκοπίων που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου στα Τίρανα, ενώ ένας νεαρός Αλβανός πέταξε αυγά και πλαστικά μπουκάλια στο αυτοκίνητό του.
Σε άλλη δε στήλη της Voria.gr («Καλλισθένης») υπήρξε η απορία για ποιο λόγο θα πάει στα Τίρανα ο κ. Αβραμόπουλος, ημέρα έξαρσης του αλβανικού εθνικισμού. Στο ΥΠΕΞ δεν έδωσαν σημασία και υποχρεώθηκε να ματαιώσει το ταξίδι του ο υπουργός μετά τη δήλωση-πρόκληση του κ. Μπερίσα, ότι «η Αλβανία φθάνει μέχρι την Πρέβεζα». Δεν βρέθηκε κάποιος που να αντιληφθεί, ότι δεν έπρεπε να δεχθεί την πρόσκληση, αφού ήταν γνωστό το κλίμα;
Πάντως, στην ανακοίνωση-απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον κ. Μπερίσα, διαπιστώνεται μια έμμεση απειλή -ελπίζεται να γράφηκε σκόπιμα και όχι τυχαία, γιατί όλα τα περιμένει κανείς- που δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέχεια:
«Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΥΠΕΞ».
Αυτός ο «ενεργειακός τομέας» δεν αφορά μόνον εμάς σε σχέση με τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μας, αλλά και τη διέλευση του ιταλικού αγωγού από την Αλβανία -για τον οποίον καίγεται-, που απαιτεί και την δική μας υπογραφή. Και που πρέπει να δοθεί, μόνον αν ξεκαθαριστεί οριστικά το επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
πηγή