Την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί σήμερα η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.
«Δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ’ αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία», δήλωσε, αναφερόμενος στα θύματα της Γενοκτονίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.
Ταυτόχρονα ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Μ’ αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων».
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού.
Εδώ, στο Βέρμιο, στον ιερό χώρο της Παναγίας Σουμελά αυτή η γιορτή αποκτά κι έναν ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι, επιπλέον, και γιορτή μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό. Διότι όπως έχει λεχθεί, το 1930, από τον τότε υπουργό του Ελευθερίου Βενιζέλου, Λεωνίδα Ιασωνίδη, μαζί με την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε στην Ελλάδα και ο Πόντος.
Σήμερα λοιπόν, και κάθε Δεκαπενταύγουστο, τελούμε εδώ, στην Παναγία Σουμελά, και ιερό μνημόσυνο στις ψυχές εκείνων που αφανίσθηκαν κατά τη στυγερή Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ταυτοχρόνως, δίνουμε επίσης ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ’ αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία.
Μ’ αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα και τα ποντιακά σωματεία που συμμετέχουν σε αυτό, αποφάσισαν να τιμήσουν τον κ. Παυλόπουλο με τον Μεγάλο Σταυρό της Παναγίας Σουμελά και την απονομή έκανε ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων. Παραλαμβάνοντας τη διάκριση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι μεγάλη η τιμή που του γίνεται και αυτή ανήκει στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι στο πρόσωπό του και τον καθιστά θεματοφύλακα όλων των παραδόσεων που εκπροσωπεί ο ιερός τόπος στον οποίον βρίσκεται η μονή της Παναγίας Σουμελά. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να δικαιωθούν οι αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τιμητικό έπαινο στον αριστούχο μαθητή Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας Δημήτρη Αμανατίδη, ο οποίος έβγαλε βαθμό 19,9. Ο έπαινος αυτός έχει θεσμοθετηθεί από το ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» στη μνήμη των μαθητών από το Μακροχώρι που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και συμμετείχε ως παραστάτης στη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά.
Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, το προεδρείο της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, τη ΝΔ ο βουλευτής του κόμματος Απόστολος Βεσυρόπουλος και παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γεώργιος Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και άλλοι.