Το «άδειασμα» των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ)Εν προκειμένω δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του προέδρου των ΕΛΠΕ Ευστάθιου Τσοτσορού την περασμένη Πέμπτη, 8 Ιουνίου, στο 2ο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Στην ομιλία του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματική αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο «να γίνουμε θεατές κατάρρευσης των προσδοκιών», αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες για να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία που διαμορφώνεται από το διεθνές περιβάλλον.
Νοιώσαμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια όταν δήλωσε:
«Ένας βασικός στόχος θα είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων.
Το πολυεθνικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές στην κατεύθυνση της κατάρτισης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αξιοποίησή τους, ενώ ανοίγει αναπόφευκτα και τη συζήτηση οριοθέτησης ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.»
Διαβάστε παρακάτω την ηλίθια απάντηση των παραγόντων της αγοράς:
«Η παρέμβαση των ΕΛΠΕ για το θέμα των ΑΟΖ μέσω ενός διεθνούς συνεδρίου σχολιάστηκε αρνητικά από παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι πρόκειται για κρίσιμα εθνικά θέματα που άπτονται της αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Εξωτερικών και του ίδιου του πρωθυπουργού.»
Οι «παράγοντες της αγοράς» βέβαια ως ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας μας κάνουν μάθημα για τις ΑΟΖ αγνοώντας προφανώς ότι η Ελλάδα έχει μόνο μια ΑΟΖ! Εκτός εάν διάβασαν κάποια άλλη, επίσης ηλίθια, ανάλυση που αναφερόταν στην ΑΟΖ της Κρήτης.
Το πραγματικά τραγικό αυτής της υπόθεσης δεν ήταν η αντίδραση της «αγοράς», αλλά η άμεση παρέμβαση από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους που απαίτησαν από τα ΕΛΠΕ, μια ημέρα αργότερα, να κάνουν αυτή την διόρθωση:
«Η ακριβής διατύπωση, το ύφος και το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Ευστάθιου Τσοτσορού στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου, δεν επιδέχονται παρερμηνείες ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Ομίλου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες.
»Το εάν, με ποιο σχεδιασμό και σε ποια χρονική συγκυρία θα δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, εναπόκειται στην Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει. Ο ρόλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, είναι σαφώς οριοθετημένος, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά του στον τομέα της Έρευνας Υδρογονανθράκων επικεντρώνεται, όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, αποκλειστικά στη Δυτική Ελλάδα και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, καθώς και νότια και δυτικά της Κρήτης.
»Ρόλος των ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος στα όρια των “οικοπέδων” που προκηρύσσονται από το αρμόδιο υπουργείο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
»Κατόπιν αυτών, οι εστιασμένες αναφορές δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας στα γνωστά προβλήματα με τη Τουρκία, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ για την Έρευνα και Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Τους έκαναν να προβούν σε αυτή τη δήλωση τη στιγμή που ετοιμάζονται, κατά τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο, να ξοδέψουν, μαζί με την ExxonMobil και την TOTAL, 12 δις. δολάρια για τρία χρόνια νότια της Κρήτης και τα οικόπεδα που σκέφτονται να εξερευνήσουν συμπίπτουν με τις τοποθεσίες που το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι με φυσικό αέριο.
Η πρώτη φορά αριστερά με το ηθικό της πλεονέκτημα δεν είχε κανένα πρόβλημα να ρίξει στο καναβάτσο τον ευπρεπή πρόεδρο των ΕΛΠΕ και ο Κοτζιάς, που θεωρείται ο μεγάλος προστάτης της κυπριακής ΑΟΖ, δεν θέλει να αγγίξει την ΑΟΖ της Ελλάδας!
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.