Δύο ιστορικής σημασίας πόλεμοι με ομοιότητες αλλά και με μεγάλες διαφορές βρίσκονται σε εξέλιξη στην παρούσα χρονική στιγμή στον πλανήτη.
Πρόκειται για τα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή – Ισραήλ και η μεγάλη διαφορά έγκειται στη στάση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ως προς την κατάρριψη των εχθρικών πυραύλων και drones.
Ενώ παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στο Ισραήλ δεν πράττουν το ίδιο στην Ουκρανία.
Η εν λόγω στάση της Δύσης εξηγείται από συγκεκριμένους παράγοντες, καθώς το ζήτημα είναι σύνθετο
Ικέτης για αεράμυνα ο Zelensky – Αρνείται το ΝΑΤΟ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζητά επανειλημμένα ισχυρότερη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ για την προστασία του εναέριου χώρου της Ουκρανίας.
Ο Zelensky εκφράζει την ελπίδα πως οι χώρες του ΝΑΤΟ θα επανεκτιμήσουν τη θέση τους σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με βελτιωμένα συστήματα αεράμυνας παρόμοια με την προστασία που προσφέρουν στο Ισραήλ από απειλές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte, ο Zelensky ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της υπεράσπισης του ισραηλινού ουρανού από ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και της υπεράσπισης της Ουκρανίας από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και των drones Shahed που κατασκευάζονται στο Ιράν.
Σημείωσε επίσης τη στενή σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν στην παροχή αυτών των φονικών όπλων, τα οποία έχουν γίνει κεντρικό μέλημα για τις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας.
«Σήμερα, συζητήσαμε τις ανάγκες αεράμυνας της Ουκρανίας και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.
Βλέπουμε πώς προστατεύονται οι ζωές στη Μέση Ανατολή μέσω της ενότητας μεταξύ των συμμάχων μας.
Οι κοινές προσπάθειες για την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων δεν διαφέρουν από την κατάρριψη ρωσικών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed που παραδόθηκαν από το Ιράν», είπε χαρακτηριστικά ο Zelensky.
Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δέχεται βοήθεια
Εξέφρασε την ελπίδα στο άμεσο μέλλον το ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Ουκρανία με περισσότερη αποφασιστικότητα να προστατεύσει τους ουρανούς της.
Ωστόσο, ο Rutte απέφυγε να εκφράσει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία.
Ο Zelensky παραδέχθηκε ότι, προς το παρόν, «οι σύμμαχοι δεν είναι έτοιμοι» να παράσχουν πλήρη προστασία στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Zelensky κάνει αυτή την έκκληση.
Ανέφερε προηγουμένως ότι η απάντηση στην επίθεση στο Ισραήλ έδειξε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι ικανά να υπερασπιστούν τρίτες χώρες και μπορούν με τον ίδιο τρόπο να προστατεύσουν την Ουκρανία, η οποία δεν αποτελεί μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας.
«Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως δεν απαιτείται καμία ενέργεια, όπως η ενεργοποίηση του Άρθρου 5», δήλωσε, αναφερόμενος στη ρήτρα συλλογικής άμυνας της συμμαχίας.
Αυτή η έκκληση για ισχυρότερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ έρχεται καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι τα κράτη που συνορεύουν με την Ουκρανία θα πρέπει να αναχαιτίζουν τους ρωσικούς πυραύλους προτού περάσουν στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.
Ενώ αυτό διευκρινίστηκε ως άποψη κρατών, η Ρουμανία φέρεται να εξετάζει νομοθετικές αλλαγές που θα επέτρεπαν την κατάρριψη των drones που εισέρχονται στον εναέριο χώρο της.
Η χώρα έχει δει πολλές περιπτώσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed να συντρίβονται στην επικράτειά της, εγείροντας ανησυχίες για την αυξανόμενη απειλή για τα μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Γιατί η Δύση δεν μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να καταρρίψει drones όπως το Ισραήλ;
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα βοηθήσουν την Ουκρανία στην απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων.
Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα εμπλακεί στην κατάρριψη drones για την Ουκρανία, παρά το γεγονός πως κάνει το ίδιο για το Ισραήλ.
Στις αρχές του 2024, ο John Kirby εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και το Ισραήλ είναι θεμελιωδώς διαφορετική, περιγράφοντάς την ως διακριτή σύγκρουση με διαφορετικά πρότυπα εναέριου χώρου και απειλών.
Είπε πως από την αρχή της σύγκρουσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δηλώνει με συνέπεια ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να εμπλακούν σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία.
Ο Kirby τόνισε ότι η αποφυγή άμεσων συγκρούσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ρωσικών στρατευμάτων είναι απαραίτητη για την αποτροπή ενός ευρύτερου πολέμου στην Ευρώπη, καθώς τέτοιες αντιπαραθέσεις θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση.
Ενώ η Ουκρανία απαιτεί εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας όπως το πυραυλικό σύστημα Patriot για την επιτυχή αντιμετώπιση των απειλών, σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατέχει αυτά τα συστήματα.
Η γεωγραφία και ο ρόλος – κλειδί της Τουρκίας
Ο Dara Massicot, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace μιλώντας στους Eurasian Times, επεσήμανε αρκετούς πρακτικούς παράγοντες που κάνουν σχετικά εύκολη την υπεράσπιση του Ισραήλ από εναέριες επιθέσεις.
Το μικρότερο γεωγραφικό μέγεθος του Ισραήλ επέτρεψε τη δημιουργία ενοποιημένων και πολυεπίπεδων συστημάτων αεράμυνας.
Επιπλέον, το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του για να αναχαιτίσει εισερχόμενους πυραύλους και drones.
Επιπροσθέτως οι σύμμαχοι του Ισραήλ μπορούν να αναπτύξουν άμυνα έναντι των βαλλιστικών πυραύλων από πλοία στη Μεσόγειο και να χρησιμοποιήσουν μαχητικά από περιφερειακές αεροπορικές βάσεις για άμυνα απέναντι στους cruise, εάν κριθεί απαραίτητο.
Αντίθετα, οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσιτες για τις ΗΠΑ λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η Τουρκία.
Ο Massicot προσθέτει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλοία ικανά για βαλλιστική πυραυλική άμυνα στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κλεισίματος των Στενών του Βοσπόρου από την Τουρκία για τα περισσότερα πολεμικά πλοία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατιωτικά αεροσκάφη στην Ευρώπη ικανά να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους cruise και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed πάνω από τμήματα της Ουκρανίας, αλλά αυτό θα απαιτούσε από την Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.
H Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν πιο περίπλοκο εχθρό
Ο Ben Hodges πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, επεσήμανε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν πιο περίπλοκο εχθρό.
Δήλωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις δεν ταιριάζουν με την ποιότητα και την ισχύ των ρωσικών χτυπημάτων στην Ουκρανία.
Επιπλέον, η Ουκρανία δεν έχει το ίδιο επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης που λαμβάνει το Ισραήλ.
«Η Ιορδανία ακόμη και η Σαουδική Αραβία βοηθούν ενεργά στην υπεράσπιση του Ισραήλ, με αεροσκάφη, πιλότους και με πυρομαχικά.
Η Ουκρανία έχει μηδενική ενεργή βοήθεια και λαμβάνει μόνο ελάχιστα από αυτά που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δηλώνει ο Hodges.
Παρόλο που η Ουκρανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη χρήση του συστήματος Iron Dome του Ισραήλ για την προστασία πόλεων-κλειδιά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής αυτής της τεχνολογίας στο Κίεβο.
Ωστόσο, ο Hodges τονίζει πως οι αμυντικές στρατηγικές του Ισραήλ προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα για την Ουκρανία.
Υποστηρίζει ότι τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία πρόθυμα εκτοξεύουν πολυάριθμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρουκέτες και πυραύλους εναντίον συγκεκριμένων στόχων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εκτεταμένων δυνατοτήτων εναέριας και πυραυλικής άμυνας για την προστασία του πληθυσμού, των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των κρίσιμων υποδομών.
Και για τον λόγο αυτό ζήτησε να παρασχεθεί ενισχυμένη στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.