1. Η ιρανική “απάντηση” , καθυστέρησε κατά δύο εβδομάδες, ως αντίποινα για την ισραηλινή πυραυλική προσβολή διπλωματικών της εγκαταστάσεων στη Δαμασκό την 1 Απριλίου…
Η υπόψη επιχείρηση, αποτελεί δε και την πρώτη ευθεία ανοιχτή στρατιωτική επιχείρηση του Ιράν, εναντίον του Ισραήλ..
2. Είχε ήδη δοθεί δημοσιότητα εκ μέρους του Ιράν στο διεθνές περιβάλλον για τα “αντίποινα”, άρα σε καμία περίπτωση, δεν θα μπορούσε να αιφνιδιαστεί το Ισραήλ…
3. Τα “αντίποινα” είχαν τη μορφή επίθεσης κορεσμού, με συνδυασμό πυραυλικών επιθέσεων, βαλλιστικών πυραύλων (100-120 πύραυλοι), και από περίπου 200 drones Sahed…
Ιδιαίτερα τα υπόψη drones, χαρακτηρίζονται από χαμηλή ταχύτητα πτήσης (180χλμ/ώρα), μικρό σχετικά χρόνο πτήσης (9-11 ώρες) ,καθώς και μικρό μεταφερόμενο φορτίο (20-40 κιλά εκρηκτικών)…
4. Ο υπόψη συνδυασμός επίθεσης κορεσμού, δεν αποτελεί πρωτοτυπία/νεωτερισμό, καθόσον η υπόψη τακτική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια εναντίον του Ισραήλ, από Χεζμπολάχ (Λίβανος) και Χαμάς (Παλαιστίνιοι) με πυραύλους-ρουκέτες μικρότερου βεληνεκούς μεν, ιρανικής τεχνολογίας και κατασκευής δε…
5. Το Iron Dome (ο σιδηρούν θόλος Α/Α προστασίας), σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, απέκρουσε επιτυχώς το 99% των πληγμάτων….παρόλα αυτά υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες που μιλούν για 15 πλήγματα στην ισραηλινή αεροπορική βάση της ερήμου της Νεγκέβ…συνεπώς το ποσοστό επιτυχίας διαμορφώνεται στο 95%, ένα νούμερο που ούτως ή άλλως, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό για Α/Α/ προστασία…
6. Σε αντίθεση με την πρότερη τακτική στοχοποίηση εκ μέρους Χεζμπολάχ και Χαμάς, το Ιράν δεν στοχοποίησε αμάχους…
7. Για να είμαστε ακριβείς και συνεπείς, θα πρέπει να δούμε ότι η επιτυχής Α/Α προστασία και απόκρουση προς υποστήριξη του Iron Dome, έγινε με μεγάλη συμμετοχή αεροπορικών μέσων από ΗΒ (Α/Φη απογειώθηκαν από αεροπορική βάση Ακρωτήρι στην Κύπρο) και αεροπορικά μέσα από ΗΠΑ (απονήωση από αεροπλανοφόρα), καθώς και από Α/Α μέσα των ΗΠΑ, είτε επίγεια, είτε επί πλοίων.
Επίσης, στην προσπάθεια αναχαίτισης, έλαβαν μέρος και αεροπορικές δυνάμεις και Α/Α μέσα της Ιορδανίας, κατά την πτήση των ιρανικών πυραύλων και drones στον ΕΕΧ της, ενώ και Γαλλικές δυνάμεις συμμετείχαν στον έγκαιρο εντοπισμό και στοχοποίηση των ιχνών.
8. Οι δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ισραηλινή προσβολή της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Δαμασκό, μέχρι τη χθεσινή ιρανική “απάντηση” , ήταν απαραίτητες για την ανάπτυξη και λογιστική υποστήριξη όλων των μέσων που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση υποστήριξης του Iron Dome (Ισραήλ, ΗΠΑ, ΗΒ)..
9. Παρότι δεν επετεύχθησαν τακτικά/επιχειρησιακά/στρατηγικά αποτελέσματα από τα “αντίποινα”, το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι στόχοι του επετεύχθησαν, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ήταν ακριβώς οι στόχοι αυτοί…
Δηλώνοντας παράλληλα, ότι επί του παρόντος δεν θα συνεχίσει την επίθεσή του, παρά την φανατική έχθρα και μένος εναντίον του Ισραήλ.
Αντίστοιχα το Ισραήλ, με τη λήξη του Συμβουλίου Πολέμου, ανακοίνωσε ότι η δική του απάντηση θα είναι σε χρόνο, τόπο και με μέσα που δεν θα προσδιοριστούν από τώρα, ώστε να διατηρεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού…
Και οι δύο προσεγγίσεις, εκτιμάται ότι επί του παρόντος, βρίσκονται στην πλευρά της αποκλιμάκωσης, όπως και οι ΗΠΑ επιθυμούν με αντίστοιχες δηλώσεις τους…
10. Το οικονομικό κόστος που επιβαρύνθηκαν οι δύο πλευρές για την εκδήλωση κρούσης/απόκρουσης, ήταν δυσανάλογα μεγάλο για την υποστήριξη του Iron Dome , σε σχέση με το κόστος των ιρανικών πυραύλων και drones (προσεγγίζει σε αναλογία το 1/1000… με το χαμηλό κόστος να είναι στην ιρανική πλευρά..)..
11. Η επιδείνωση της κατάστασης στην κρίση του Ισραήλ-Γάζας, τόσο με επιβάρυνση των Π/Υ της “Δύσης”, όσο και με ανάγκη αγγίστρωσης δυνάμεων/εξοπλισμών/κονδυλίων στην υπόψη περιοχή, αντανακλά επωφελώς στα ρωσικά συμφέροντα και στις ρωσικές επιδιώξεις στο ΘΕ της ρωσοουκρανικης σύγκρουσης…
12. Η ιρανική επίθεση, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, καθόσον είχε απωλέσει κάθε στοιχείο αιφνιδιασμού, λόγω της έντονης διεθνούς δημοσιότητας , της υφής και της τακτικής της επίθεσης που εκδηλώθηκε (γνώριμη για το Ισραήλ, χωρίς κανένα στοιχείο υβριδικών επιχειρήσεων -με τρομοκρατία ή χωρίς-, προς επίτευξη ασύμμετρων τετελεσμένων) …
Το δε timing που εκδηλώθηκε η ιρανική επίθεση, ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή, δημιουργεί και αυτό πρόσθετα ερωτήματα, καθόσον απέφυγαν την ημέρα του Σαββάτου, ως ιερή ημέρα αργίας για το Ισραήλ.
13. Φεύγοντας από την Εγγύς Ανατολή, τα εντός Δανημαρκίας πληρωμένα παπαγαλάκια σε διατεταγμένη αποστολή, έσπευσαν από χθες να διασπείρουν φόβο και πανικό για αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και νέο κύμα ακρίβειας, χωρίς να υπάρχουν προς τούτο ουσιαστικά και αντικειμενικά στοιχεία…
Εξάλλου ο OPEC plus, δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση μέχρι στιγμής, ενώ απουσιάζουν επί του παρόντος δηλώσεις για προβλήματα στην παραγωγή και στην αλυσίδα διακίνησης για την υπόψη περιοχή…
Οι σημερινές σχετικές πληροφορίες από το διεθνές περιβάλλον, δεικνύουν ότι δεν επικράτησε ο ανωτέρω πανικός, αλλά αντίθετα η λελογισμένη επί του παρόντος ενδεικνυόμενη ψυχραιμία.
14. Από τις πρώτες ενδείξεις, διαφαίνεται ξεκάθαρα, ότι για την επιτυχή αντιμετώπιση αεροπορικών επιθέσεων κορεσμού, θα χρειαστούν εξίσου και αεροπορικά και αντιαεροπορικά μέσα…
Και για να το πω , πιο λιανά, θα χρειαστούν «αεροπορικά σιδερένια κορμιά» τα οποία παραμένουν υπερπολύτιμα, παρότι αυτά μπορεί να μην είναι τελευταίας τεχνολογίας…
Εξάλλου το Ισραήλ, στην υπόψη επιχείρηση απόκρουσης. χρησιμοποίησε μέχρι και F-15…
Οπότε το πρώτο που θα πρέπει να ξαναδεί η «ηγεσία της Δανημαρκίας» (που δεν θα το δει) , είναι η εξαγγελία πώλησης και απόσυρσης 86 αξιόμαχων αεροσκαφών μας (F-16blk 30, F 4 AUP, Mirage 2000/2000-5…), μαζί με σημαντικές ποσότητες από αξιόπιστα εύχρηστα πυρομαχικά για να διατεθούν υπέρ Ουκρανίας…
15. Πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος, εν προκειμένω , αποδείχτηκε και η Κύπρος, με την απογείωση των αεροσκαφών του ΗΒ, από το έδαφός της (των βρετανικων βάσεων μεν, χρησιμοποιώντας τον ΕΕΧ της δε))…
Η Τουρκία, για άλλη μια φορά αρνήθηκε να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της για της επιχειρήσεις της «σωστής πλευράς» της ιστορίας…παρότι η «σωστή πλευρά» της ιστορίας, ζητά τη διαμεσολάβησή της ώστε να πέσουν οι τόνοι στην ευαίσθητη περιοχή..
Συνοψίζοντας, άλλη μια «παράξενη» στρατιωτική σύγκρουση, όπως και αυτή της Ουκρανίας, μακριά από τα συνήθη «στρατιωτικά ειωθότα», έρχεται να προστεθεί στις συγκρούσεις που σωβούν στη γειτονιά μας…
Η παρούσα κυβέρνηση, παραμένει θεατής παρά την τυπική σύγκληση του ΚΥΣΕΑ) , χωρίς να αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις που εξυφαίνονται , και χωρίς να δύναται να αναπτύξει πρωτοβουλίες..
Εκτιμάται δε, ότι ιδιαίτερο focus, εστίαση της προσοχής, θα πρέπει να δοθεί στα Βαλκάνια και στο εσωτερικό της χώρας, ώς η επόμενη περιοχή στη γειτονιά μας, που μπορεί τάχιστα να εκδηλωθούν συγκρούσεις και αναταραχές, ένεκα του ασταθούς υποβάθρου της περιοχής..
..Είδομεν…ούτως ή άλλως έχουμε μπει πλέον σε έναν ιδιαίτερα επισφαλή κύκλο εξελίξεων στην περιοχή…και αναφορικά με τον πληθυσμό, στη Δανημαρκία, δεν υπάρχει ούτε εκπαίδευση, ούτε ενημέρωση του πληθυσμού για να προσφύγει στα όποια ασυντήρητα καταφύγια..
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.