GuidePedia

0

Όπως τότε: Όταν το θωρηκτό «Αβέρωφ» περνούσε τα Στενά του Βοσπόρου μπροστά στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ.

Ηφρεγάτα «Θεμιστοκλής» βρέθηκε στο τουρκικό λιμάνι μαζί με την τουρκική «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme» στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας Εργασίας SNMGII του ΝΑΤΟ, ενώ οι Τούρκοι «εδειξαν τη φιλοξενία τους και παραχώρησαν στο ελληνικό πλοίο την πλευρά της αποβάθρας για να ελλιμενιστεί».

Η φωτογραφία της ελληνικής φρεγάτας Θεμιστοκλής (F 465) στο λιμάνι του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης με την ελληνική σημαία να κυματίζει μπροστά από την Αγιά Σοφιά, μπορεί να ... ενόχλησε κάποιους στην Τουρκία, στην Ελλάδα όμως προκαλεί αισθήματα περηφάνειας και συγκίνησης.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης "Χωρίς σχόλιο. Όσοι νιώθουν, νιώθουν"

 
Για τους Έλληνες ο συνειρμός είναι αναπόφευκτος, Η γαλανόλευκη να κυματίζει κυματίζει στην Πόλη Όπως τότε:Όταν το θωρηκτό «Αβέρωφ» περνούσε τα Στενά του Βοσπόρου μπροστά στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ

Στις 31 Οκτωβρίου 1918, μετά την υπογραφή της συνθήκης του Μούδρου, ναυτική συμμαχική Μοίρα, στην οποία συμμετέχουν και τα ελληνικά θωρηκτά “Αβέρωφ” και “Κιλκίς”, περνά τα Στενά και αγκυροβολεί μπροστά στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ.

Η ελληνική σημαία είναι πλέον ορατή από την Αγία Σοφία.

Ταυτόχρονα τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαθίσταται στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου. Ενθουσιασμός στους Έλληνες της Πόλης, που πιστεύουν ότι έφθασε η μεγάλη ώρα της λύτρωσης.

Ίδια ημέρα, 31η Οκτωβρίου του 1948, γίνεται η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου – θρύλος «Αβέρωφ»: «Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν» γράφει και περνά στην ιστορία.

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στην Κωνσταντινούπολη έκανε έξαλλο τον «πατέρα» της «γαλάζιας πατρίδας», γιατί ύψωσε ελληνική σημαίαε

Η παρουσία της ελληνικής φρεγάτας ενόχλησε τον Τζεμ Γκουρντενίζ, που είναι γνωστός ως ο «πατέρας» του τουρκικού δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας».

Σε ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα Χ, δημοσίευσε μια φωτογραφία της φρεγάτας και ανέφερε πως ο κυβερνήτης βρήκε την ευκαιρία για «προπαγάνδα», επειδή ύψωσε ελληνική σημαία.


Αναλυτικά η ανάρτηση που έκανε:

«Μια ελληνική φρεγάτα και μια τουρκική φρεγάτα πραγματοποιούν επίσκεψη στο λιμάνι Sarayburnu της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας Εργασίας SNMGII του ΝΑΤΟ. Στην ελληνική φρεγάτα δόθηκε η πλευρά του ελλιμενισμού λόγω της τουρκικής φιλοξενίας.

Ο Έλληνας κυβερνήτης του πλοίου μετέτρεψε την κατάσταση αυτή σε ευκαιρία προπαγάνδας. Καρφίτσωσε ελληνικές σημαίες μεγάλου μεγέθους σε όλο το πλοίο. Κανονικά, τα πολεμικά πλοία υψώνουν την εθνική σημαία μόνο στην πρύμνη όταν βρίσκονται στο λιμάνι. Στην πλώρη υψώνεται είτε η εθνική σημαία, όπως στη χώρα μας, είτε το σημαιάκι του πολεμικού ναυτικού, όπως σε ορισμένες χώρες. Ο Έλληνας κυβερνήτης αγνόησε τα ναυτικά έθιμα και χρησιμοποίησε όλες τις διαθέσιμες ελληνικές σημαίες.

Η κατάσταση αυτή δεν δείχνει πόσο Έλληνες είναι, αντίθετα δείχνει πόσο μακριά βρίσκονται από τα ναυτικά ήθη. Η πιεστική άνοιξη των ΗΠΑ/ΕΕ με την Ελλάδα προφανώς προσέφερε αυτή την ευκαιρία στον γείτονά μας στο Σαραϊμπουρνού την ημέρα του Εϊντ. Η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ έδωσε την ευκαιρία για φτηνή ελληνική προπαγάνδα».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top