Μια δημοφιλής εξήγηση μεταξύ των δυτικών αναλυτών είναι ότι η Βόρεια Κορέα θέλει πολύτιμη εμπειρία μάχης, πιθανώς ως προετοιμασία για μια πιο μαχητική προσέγγιση στη Νότια Κορέα
Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να στείλει στρατεύματα για να στηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει τις ρίζες της σε πραγματιστικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες, σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή Ulv Hanssen στο National Interest.
Η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να εξασφαλίσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρειάζεται από τη Μόσχα, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις.
Η απόφαση του Kim Jong-un να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει φυσικά πυροδοτήσει πολλές εικασίες σχετικά με τα κίνητρα της Βόρειας Κορέας.
Γιατί ο Kim Jong-un αποφάσισε να εμπλέξει τη Βόρεια Κορέα στον πρώτο της μεγάλο πόλεμο ύστερα από περισσότερα από εβδομήντα χρόνια;
Η αποκρυπτογράφηση των κινήτρων της Βόρειας Κορέας είναι εμφανώς δύσκολη λόγω της έλλειψης πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης και της κλειστής φύσης του καθεστώτος.
Μια δημοφιλής εξήγηση μεταξύ των δυτικών αναλυτών είναι ότι η Βόρεια Κορέα θέλει πολύτιμη εμπειρία μάχης, πιθανώς ως προετοιμασία για κάποια θερμή συγρουση με τη Νότια Κορέα.
Αυτή η εξήγηση έχει αποκτήσει κάποια αξιοπιστία λόγω της ολοένα και πιο επιθετικής ρητορικής της Βόρειας Κορέας έναντι του νότιου γείτονά της το 2024 και της εντατικοποίησης των δοκιμών πυραύλων της τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα σενάρια για την εμπλοκή
Ωστόσο, η εμπειρία μάχης είναι πολύτιμη μόνο εάν οι στρατιώτες επιστρέψουν ζωντανοί - και αυτό δεν είναι σίγουρο στο πλαίσιο μιας σκληρής πολεμική σύγρουσης.
Η Ουκρανία είναι δύσκολο να αποτρέψει άλλες χώρες από το να εμπλακούν στον πόλεμο από την πλευρά της Ρωσίας.
Αλλά ακόμα κι αν πολλοί Βορειοκορεάτες στρατιώτες επέστρεφαν ζωντανοί στα σπίτια τους, όλη η πολεμική εμπειρία στον κόσμο δεν θα έσωζε τη Βόρεια Κορέα αν ξεσπούσε πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο.
Οι στρατηγοί της Βόρειας Κορέας γνωρίζουν ότι το καθεστώς θα συναντούσε την κατάρρευσή του σε έναν πόλεμο ενάντια στη Νότια Κορέα και τον Αμερικανό σύμμαχό της, γι' αυτό ο κύριος στρατηγικός στόχος της Πιονγκγιάνγκ ήταν για δεκαετίες να αποφύγει έναν νέο Κορεατικό πόλεμο.
Για να γίνει αυτό, η Βόρεια Κορέα χρειάζεται δυνατότητες αποτροπής και όχι εμπειρία από τα πεδία μάχης.
Και έχει ήδη τα απώτατα αποτρεπτικά μέσα στα πυρηνικά όπλα και τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).
Αλλά αν η εμπειρία μάχης δεν αποτελούσε το κίνητρο, γιατί η Βόρεια Κορέα έστειλε στρατεύματα;
Η απάντηση είναι πιθανώς ένας συνδυασμός δύο παραγόντων.
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο μακροχρόνιος στόχος της Βόρειας Κορέας να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις, ειδικά αυτές που στοχεύουν τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Η Ρωσία είναι ένας ελκυστικός εταίρος από αυτή την άποψη.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η σχετικά ξαφνική εμφάνιση ενός αντι- αμερικανικού συνασπισμού χωρών των οποίων ο στόχος της αποδολαριοποίησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την παράκαμψη των κυρώσεων χωρίς να κάνουν επώδυνες παραχωρήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό κάνει τη Βόρεια Κορέα λιγότερο διατεθειμένη από το να απόσχει από ενέργειες που προκαλούν την Ουάσιγκτον.
H ροή ρωσικού πετρελαίου στην Βόρεια Κορέα μέσου του σκιώδους στόλου
Η Σοβιετική Ένωση και ο μεγάλος λιμός
Το καθεστώς κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας λόγω των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της έχει καταστεί ένα από τα αυστηρότερα στον κόσμο.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα από το 2017, όταν οι κυρώσεις άρχισαν να στοχεύουν τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Κορέας.
Χωρίς επαρκή πρόσβαση σε ορυκτά καύσιμα, μεγάλο μέρος της κοινωνίας σταματά να λειτουργεί.
Αυτό είναι κάτι που η Βόρεια Κορέα έμαθε με τον δύσκολο τρόπο στη δεκαετία του 1990, όταν η παύση της ροής φθηνού πετρελαίου από τη Σοβιετική Ένωση συνέβαλε σε μεγάλο λιμό.
Η ιστορία δείχνει επίσης πόσο απελπισμένες μπορούν να γίνουν οι χώρες όταν μπλοκάρονται οι εισαγωγές καυσίμων τους.
Ένα αμερικανικό embargo πετρελαίου, για παράδειγμα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μοιραία απόφαση της Ιαπωνίας να επιτεθεί στο Περλ Χάρμπορ το 1941.
Η Βόρεια Κορέα είναι επίσης απελπισμένη να βρει τρόπους να τερματίσει τις καταστροφικές κυρώσεις, τις οποίες ακόμη και φίλες χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει και εφαρμόσει.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας επέτρεψε στη Βόρεια Κορέα να παρακάμψει το καθεστώς των κυρώσεων και να αποκτήσει το τόσο απαραίτητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αυτών των εμπορευμάτων στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση ήταν ο σημαντικότερος ευεργέτης της Βόρειας Κορέας, παρέχοντάς της υποτιμημένες τιμές στα περισσότερα αγαθά, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η Πιονγκγιάνγκ αναμφίβολα θα ήθελε να επιστρέψει σε εκείνες τις μέρες.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας κατέστησε δυνατή μια τέτοια επιστροφή στο παρελθόν.
Οι εκτενείς κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν βάλει τη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ στο ίδιο σκάφος των απόκληρων.
Αυτό καθιστά εξαιρετικά απίθανο η Ρωσία να αισθάνεται οποιαδήποτε υποχρέωση να συμμορφωθεί με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, εφόσον η Πιονγκγιάνγκ δίνει στη Μόσχα κάτι πολύτιμο σε αντάλλαγμα. Και η Βόρεια Κορέα το έκανε πράγματι.
Η συμμαχία στο διεθνές περιβάλλον και ο αμοιβαίος προσανατολισμός
Όχι μόνο η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ρητορικά τη Ρωσία και ψήφισε σταθερά υπέρ της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από την αρχή του πολέμου το 2022, αλλά η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης προσφέρει στη Μόσχα περίπου 16.000 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα ζωτικής σημασίας πυρομαχικά.
Τον Ιούνιο, ο Vladimir Putin και o Kim Jong-un υπέγραψαν μια Συνθήκη για Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση, δεσμεύοντας και τις δύο χώρες για αμοιβαία άμυνα και άλλες μορφές συνεργασίας.
Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν για τη Ρωσία, αν και δραματική, είναι μια συνέχεια αυτής της στρατηγικής εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ δύο χωρών που θεωρούν η μία την άλλη χρήσιμη.
Η Ρωσία χρειάζεται εκπαιδευμένα στρατεύματα και η Βόρεια Κορέα χρειάζεται καύσιμα.
Αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για μια συμφωνία «στρατεύματα αντί πετρελαίου», κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν αυτό το σενάριο έχει βάση, ειδικά αφού οι πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι οι στρατιωτικές αποστολές της Βόρειας Κορέας ενδεχεται να μην είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ένα πολύ πιο μόνιμο χαρακτηριστικό των σχέσεων της Πιονγκγιάνγκ με τη Μόσχα.
Η απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν για τη Ρωσία είναι καθαρά συναλλακτική και, επομένως, όχι τόσο μυστηριώδης.
Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι, γιατί τώρα; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι απαραίτητο να δούμε μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη του περασμένου έτους περίπου.
Η εμφάνιση ενός χαλαρού συνασπισμού χωρών που αντιτίθενται στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει μειώσει σημαντικά το κίνητρο της Βόρειας Κορέας να αποφεύγει ενέργειες που η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ως υπερβολικά προκλητικές.
Μέχρι πολύ πρόσφατα, η Πιονγκγιάνγκ θεωρούσε ότι η ελάφρυνση των κυρώσεων μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή ο ρόλος του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος δίνει στην Ουάσιγκτον μια μοναδική ικανότητα να επιβάλει το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας μέσω απειλών για δευτερεύουσες κυρώσεις κατά των παραβατών.
Οι διαπραγματεύσεις με τον Donald Trump
Κατανοώντας την κεντρική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Kim Jong-un συμμετείχε σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Donald Trump το 2018 και το 2019 και έδειξε εκπληκτικά ότι ακόμη και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ ήταν έτοιμο για διαπραγμάτευση.
Για διάφορους λόγους, οι συνομιλίες τελικά κατέρρευσαν, αλλά απέδειξαν ότι η Βόρεια Κορέα πίστευε ότι ο δρόμος για την ελάφρυνση των κυρώσεων περνούσε από τον Λευκό Οίκο.
Όσο η Βόρεια Κορέα θεωρούσε αυτό ως τη μόνη ρεαλιστική οδό για την ελάφρυνση των κυρώσεων, απέφυγε να λάβει μέτρα που θα θεωρούνταν υπερβολικά προκλητικές στην Ουάσιγκτον.
Η αποστολή στρατευμάτων για να πολεμήσουν για έναν αντίπαλο των ΗΠΑ ήταν, επομένως, μια γέφυρα πολύ μακριά ακόμη και για τη Βόρεια Κορέα, καθώς αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα είχε καταστραφεί κάθε ελπίδα άρσης των κυρώσεων.
Ωστόσο, η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.
Σε αυτήν την περίοδο, έχουμε δει έναν χαλαρό αλλά αυξανόμενο συνασπισμό χωρών που επιδιώκει να ανασυγκροτήσει τη διεθνή τάξη μειώνοντας τον ρόλο των HΠΑ.
Πολλές από αυτές τις χώρες τρέφουν δυσαρέσκεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτό που, μερικές φορές δικαίως, αισθάνονται ότι είναι αμερικανική ηγεσία την παγκόσμια σκηνή.
Αυτή η δυσαρέσκεια έχει γίνει ισχυρότερη καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν τα μάτια στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Ο συνασπισμός έχει βρει την πιο ξεκάθαρη έκφρασή του στο πλαίσιο των BRICS, το οποίο επεκτάθηκε από 5 σε 10 μέλη το 2024.
Δεκάδες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να γίνουν μέλη στο μέλλον.
Ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ πολλών από τα υπάρχοντα και μελλοντικά μέλη των BRICS είναι ότι στοχοποιούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, η παράκαμψη αυτών των κυρώσεων με τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο στο εμπόριο είναι ένας από τους βασικούς στόχους του συνασπισμού.
Περιττό είναι να πούμε ότι αυτή η σχετικά ξαφνική εμφάνιση ενός συνασπισμού χωρών που αγωνίζονται για μια εναλλακτική λύση στην κυριαρχούμενη από τις ΗΠΑ παγκόσμια τάξη αλλάζει τον προσανατολισμό της Βόρειας Κορέας.
Η νίκη κατά των κυρώσεων
Εάν η πρόκληση για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι επιτυχής, η Βόρεια Κορέα μπορεί να μην χρειαστεί καν ανακούφιση από τις κυρώσεις.
Θα μπορούσε απλώς να συναλλάσσεται με χώρες που δεν βλέπουν τα υπάρχοντα καθεστώτα κυρώσεων ως νόμιμα.
Πολλές χώρες σε αυτόν τον νέο σχηματισμό αισθάνονται άδικα στόχοι τόσο των κυρώσεων των ΗΠΑ όσο και των Ηνωμένων Εθνών και θα έχουν ελάχιστα κίνητρα για να επιβάλουν τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.
Η αποδολαριοποίηση θα καθιστούσε επίσης πολύ πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να τιμωρήσουν τις χώρες που εμπορεύονται με τη Βόρεια Κορέα καθώς οι δευτερεύουσες κυρώσεις θα καταστούν αναποτελεσματικές.
Καθώς η Βόρεια Κορέα αισθάνεται ότι η εξάρτησή της από την καλή θέληση των ΗΠΑ μειώνεται, ενισχύεται όλο και περισσότερο να συμμετέχει σε ενέργειες που θα θεωρούνταν πολύ επικίνδυνες μόλις πριν από μερικά χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε έναν εξωτερικό πόλεμο στο πλευρό ενός αντιπάλου των ΗΠΑ.
Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν για τη Ρωσία είχε βασικό κίνητρο την προοπτική φθηνού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, αυτή η απόφαση διευκολύνθηκε σημαντικά από τη νέα γεωπολιτική ευθυγράμμιση στον Παγκόσμιο Νότο, η οποία μείωσε σημαντικά το όριο της Βόρειας Κορέας για προκλητική συμπεριφορά. Το πώς αυτό θα επηρεάσει άλλες βορειοκορεατικές πολιτικές, για παράδειγμα, τις πυρηνικές δοκιμές, μένει να το δούμε, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πιο ασυγκράτητη και απρόβλεπτη Βόρεια Κορέα.
Αυτή είναι μια δυσάρεστη προοπτική δεδομένου ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό την επερχόμενη κυβέρνηση Trump αναμένεται επίσης να είναι πιο ασυγκράτητη και απρόβλεπτη.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.