
Περισσότερες αγορές φυσικού αερίου από αμερικανικές εταιρείες. Λιγότεροι δασμοί στις εξαγωγές των ΗΠΑ. Χαμηλότεροι φόροι στους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley. Δεσμεύεται να εμποδίσει την Κίνα να χρησιμοποιεί άλλα έθνη για να στείλει τα προϊόντα της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αιτήματα που αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση Τραμπ στις διαπραγματεύσεις με δεκάδες χώρες που προσπαθούν να αποφύγουν τις απότομες εισφορές που επιβλήθηκαν για λίγο την περασμένη εβδομάδα προτού ανακληθούν για 90 ημέρες απότομα . Ενώ παραμένει ουσιαστική σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς θέλει ο Λευκός Οίκος, αρχίζει να προκύπτει μια σαφέστερη εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να φαίνονται αυτές οι διμερείς συμφωνίες, σύμφωνα με συνεντεύξεις της Washington Post με περισσότερα από δώδεκα άτομα που συμμετείχαν ή ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.
Ο πρόεδρος είπε ότι οι δασμοί θα παραμείνουν σε αναστολή για 90 ημέρες για να δοθεί χρόνος στους συμβούλους του και στους ξένους ομολόγους τους να καταλήξουν σε μεμονωμένες συμφωνίες με κάθε χώρα – μια διαδικασία που είπε ότι είχε ήδη ξεκινήσει με το Βιετνάμ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων χωρών. (Ο Τραμπ άφησε σε ισχύ έναν δασμό 10 τοις εκατό σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παράλληλα κλιμάκωσε τους δασμούς στην Κίνα σε περισσότερο από 100 τοις εκατό.)
«Όλοι θέλουν να έρθουν και να κάνουν μια συμφωνία»
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν εκφράσει αισιοδοξία ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν συμφωνίες τις επόμενες εβδομάδες. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν είναι ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα», είπε ο Τραμπ για τους βοηθούς του. «Όλοι θέλουν να έρθουν και να κάνουν μια συμφωνία».
Ωστόσο, παραμένει σημαντική ασάφεια σχετικά με το πώς ακριβώς θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτές οι συμφωνίες, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους στόχους του προέδρου. Ακόμη και ορισμένοι από τους συμβούλους του Τραμπ αναγνωρίζουν ιδιωτικά ότι δεν έχουν σαφήνεια καταλάβει τους στόχους, είπαν δύο από τις πηγές.
Ο Τραμπ, για παράδειγμα, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θέλει να κλείσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με άλλες χώρες. Αυτή η ιδέα – όπως έχει υποστηριχθεί τόσο από φιλελεύθερους όσο και από συντηρητικούς οικονομολόγους – δεν έχει νόημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εξάγουν σε φτωχά έθνη όσαπερίπου εισάγουν και ακόμη και η απόπειρα νααλλάξει τους κανόνες του παιζνιδιού με τους “μικρούς” θα μπορούσε να αποδειχθεί επώδυνη.
Είναι πιθανό ο Τραμπ να συμβιβαστεί με συμφωνίες που απαιτούν να πουλήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα σε όλες τις χώρες, μικρές και μεγάλες τις χώρες. Αλλά αυτό θα άφηνε ακόμα ασαφές το περίγραμμα των διαπραγματεύσεων με προηγμένες οικονομίες που έχουν εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Αυστραλία και η Βρετανία. Και αν ακόμα οι ξένες χώρες συμφωνούν να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα αμερικανικής παραγωγής δύσκολα θα πετύχουν την παγκόσμια ισορροπία στο εμπόριο που επιδιώκει ο Τραμπ, η οποία επηρεάζεται κυρίως από τις εμπορικές πρακτικές λίγων χωρών (π.χ. Κίνα) που είναι μεγάλοι εξαγωγείς.
Ακόμη πιο μπερδεμένα για ορισμένους ξένους και αμερικανούς αξιωματούχους ήταν τα σχόλια την περασμένη εβδομάδα του βοηθού του Λευκού Οίκου Peter Navarro, ο οποίος χαρακτήρισε την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW σε εργοστάσιο της Νότιας Καρολίνας ως «κακή για την Αμερική». Αυτό το εργοστάσιο φάνηκε να αντικατοπτρίζει ακριβώς το είδος της αμερικανικής παραγωγής που απαιτούσε ο Τραμπ εδώ και χρόνια.
«Δεν έχουμε ιδέα τι θέλει ο Τραμπ από άλλες χώρες και το χειρότερο είναι ότι ούτε οι άλλες χώρες το γνωρίζουν», δήλωσε ο Νταγκ Χολτζ-Ίκιν, πρόεδρος του Αμερικανικού Φόρουμ Δράσης, μιας κεντροδεξιάς δεξαμενής σκέψης που ήταν δύσπιστη για τους δασμούς του Τραμπ. «Δεν ξέρω πώς κάνουν τα στελέχη του Λευκού Οίκου τις διαπραγματεύσεις υπό αυτές τις συνθήκες».
Δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται ακριβώς
Ελλείψει πληροφοριών, πρεσβευτές, εμπορικοί εκπρόσωποι και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι τηλεφωνούν και στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους για να προσπαθήσουν να μοιραστούν πληροφορίες και να καταλάβουν τι γίνεται ακριβώς. Βέβαια, τώρα που οι υψηλοί δασμοί έχουν ανασταλεί, οι αξιωματούχοι του Τραμπ φαίνονται επιτέλους έτοιμοι να διεξαγάγουν μια κανονική διαπραγμάτευση αντί να απαιτούν απλώς παραχωρήσεις χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε αντάλλαγμα – αλλά παραμένει ασαφές πώς ακριβώς θέλει ο Λευκός Οίκος, είπε ο διπλωμάτης.
“Η ομάδα της Ινδίας δυσκολεύτηκε πολύ να βρει ξεκάθαρους συνομιλητές. Οι Ιάπωνες, πάλι, δεν ξέρουν με ποιον να μιλήσουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Υπάρχει μεγάλη σύγχυση”, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
“Ο καυγάς” γίνεται κυρίως για την Κίνα…
Το κυριότερο από τα αναμενόμενα αιτήματα είναι χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό να μην χρησιμεύουν πλέον ως ενδιάμεσοι σταθμοί για κινεζικές εταιρείες και προϊόντα που επιδιώκουν να αποφύγουν τους δασμούς των ΗΠΑ – μια πρακτική που έχει ανησυχήσει τους αξιωματούχους και των δύο μερών. Και αυτό οδηγεί στην πεπεοίθηση των αναλυτών ότι “ο καυγάς” γίνεται κυρίως για την Κίνα…
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.