GuidePedia

0


Η Ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν ήταν τόποτε περισσότερο από ένα "σκαλοπάτι" για τον Ερντογάν, στην προσπάθεια απόκτησης των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ

Ηπρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, συνοδευόμενη από την υπογραφή "Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας" με τον Πρωθυπουργό μας, καθώς και οι πολυάριθμες υπογραφές συνεργασίας μεταξύ Υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα "χαμηλής πολτικής", γέμισαν με αισιοδοξία τη χώρα μας με ορισμένους να μιλούν για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν προσεγγίζοντας τη χώρα μας, ωστόσο έδωσε ένα σοβαρό επιχείρημα στον Μπαϊντεν έναντι του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην προσπάθειά του να πουλήσει τα F-16 BLOCK-70, ισχυριζόμενος ότι αφού τα βρίσκει η Τουρκία με την Ελλάδα με την οποία υπέγραψε "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας", δεν την απειλεί και συνεπώς δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω μαχητικά εναντίον της.

Ουσιαστικά ο Τούρκος Πρόεδρος "είδε" την Ελληνοτουρκική προσέγγιση ως ένα "σκαλοπάτι" για την απόκτηση των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ .

Εμείς από την πλευρά μας κρατήσαμε "μικρό καλάθι" για την βιωσιμότητα της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης, επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι αναφορικά με τον σκληρό πυρήνα των διεκδικήσεών τους σε βάρος μας δεν έκαναν βήμα πίσω, ούτε προέβησαν σε άρση του CASUS BELLI σε βάρος της Ελλάδας, άρα για ποιά φιλία μιλάμε όταν οι "γείτονες" σε απειλούν με πόλεμο;

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις.
Οι Τούρκοι θα διεξάγουν την άσκηση "Θαλασσόλυκος" στο Αιγαίο από 7-16 Ιανουαρίου

Πρίν λίγες ημέρες με αφορμή την αλλαγή του χρόνου, ο ΥΠΑΜ Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στο ακριτικό νησί της Λήμνου, σε στρατιωτικές Μονάδες και εγκαταστάσεις, με τα τουρκικά ΜΜΕ να δίνουν μεγάλη έκταση στο θέμα χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Δένδια ως Ελληνική προβοκάτσια, θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης του νησιού.

Σε σχετική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει συγκεκριμένα:

Η Άσκηση Denizkurdu I-2024 (Θαλασσόλυκος) Θα διεξαχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 7-16 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων για το 2024.

Στην εν λόγω άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα από τις Διοικήσεις Ναυτικών, Αεροπορικών και Χερσαίων Δυνάμεων και τη Διοίκηση Λιμενικού Σώματος, καθώς και Μονάδες Πεζικού, Πεζοναυτών και Ομάδες SAT και SAS. Περίπου 17.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μη στρατιωτικών δημόσιων φορέων, θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

Παράλληλα με παράνομες NAVTEX η Άγκυρα δέσμευσε περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις πυρών από την 1η Ιανουαρίου έως 14 Ιουνίου και από 16 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024!

Υπενθυμίζουμε ότι μια από τις πρόνοιες της Ελληνοτουρκικής "Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας", ήταν η μη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών για ασκήσεις στο Αιγαίο για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατέρωθεν.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top