GuidePedia

0

Του Βασίλη Καπούλα
Κατακόρυφη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς ανατινάχθηκε πετρελαιαγωγός στο Μπαχρέιν τινάζοντας τα πάντα στον αέρα (ήδη κατηγορούν το Ιράν), το Ισραήλ ενεργοποίησε τους Patriot και κατέρριψε drone της Χεζμπολάχ που πετούσε πάνω από το Γκολάν με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα, δημοσιεύτηκαν δορυφορικές φωτογραφίες με βάσεις του Ιράν στη Συρία (θα αποτελέσουν στόχο) ενώ η Σ.Αραβία βομβάρδισε το Υπουργείο Άμυνας της Υεμένης.

Οι φωτογραφίες με βάσεις του Ιράν στη Συρία τη δεδομένη χρονική περίοδο σημαίνει πιθανότατα πως Ισραήλ και Σ.Αραβία θα κινηθούν για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων…

Υπενθυμίζουμε ότι το Μπαχρέιν έχει ταχθεί στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας ενώ εξέδωσε και αυτό εντολή να φύγουν οι πολίτες του από το Λίβανο.

Στο Μπαχρέιν, οι σκηνές είναι τρομαχτικές, ολόκληρη η περιοχή ισοπεδώθηκε με τις Αρχές να απομακρύνουν τους πολίτες από τα σπίτια τους.

Η έκρηξη έγινε κοντά στο χωριό Buri, δίπλα στο νοσοκομείο Al-Amal 15 χλμ από τη πρωτεύουσα, Manama.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας αμέσως έσπευσε να αποδώσει την έκρηξη σε πράξη δολιοφθοράς κατονομάζοντας μάλλον το Ιράν.

«Το περιστατικό ήταν πράξη δολιοφθοράς και μια επικίνδυνη πράξη τρομοκρατίας που σκοπό είχε να βλάψει τα συμφέροντα του Εθνους και την ασφάλεια του λαού» είπε ο Υπουργός της χώρας σε ανακοίνωση.

«Η πράξη τρομοκρατίας διεξήχθη με επαφές και καθοδήγηση από το Ιράν» πρόσθεσε

Μετά από μάχες ωρών με τις φλόγες, οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο ενώ η κρατική εταιρεία του Μπαχρέιν, Bapco, διέκοψε τη ροή πετρελαίου.

Το Μπαχρέιν βασίζεται στο κοίτασμα Abu Safa το οποίο το μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία για την ενεργειακή του αυτάρκεια

Το πετρέλαιο στο Μπαχρέιν μεταφέρεται μέσω ενός αγωγού μήκους 55 χλμ με ικανότητα μεταφοράς 230.000 βαρέλια τη μέρα.

Σχεδιάζεται ήδη νέος αγωγός με ικανότητα μεταφοράς 350.000 βαρελιών τη μέρα μεταξύ των δύο χωρών. Να δούμε αν και πότε θα ολοκληρωθεί…

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατέρριψε σήμερα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτελούσε αναγνωριστική αποστολή πάνω από το τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν με κατεύθυνση προς το Ισραήλ.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο Patriot στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των υψιπέδων απ’ αυτό που παραμένει υπό τον έλεγχο της Συρίας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος.

Αμέσως το Ισραήλ βγήκε και μέσω του Υπουργού Άμυνας, Α.Λίμπερμαν, διεμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει σιιτικό διάδρομο στη Συρία που θα μετατραπεί σε βάση επίθεσης προς το Ισραήλ.

Το BBC δημοσίευσε χάρτες με μόνιμες στρατιωτικές βάσεις του Ιράν μέσα στη Συρία.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από Δυτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Μια μεγάλη βάση βρίσκεται στο El-Kiswah, 14 χλμ νότια της Δαμασκού. Στη βάση βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής και επέκτασης.

Η βάση βρίσκεται 50 χλμ από το Γκολάν και εκεί εστιάζουν οι Ισραηλινοί…

Ολα έχουν ήδη ξεκινήσει…

Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 περίπου 1.200 τ.χλμ. των υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία έχει προσαρτήσει, μια απόφαση που δεν έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα. Περίπου 520 τ.χλμ. παραμένουν υπό συριακό έλεγχο.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου