GuidePedia

0


Με ανακοινώσεις και για κοιτάσματα φυσικού αερίου ο Ερντογάν στα Βαρώσια;
της Χριστίνας Κοραή 
Στις 19 Ιουλίου ο Ερντογάν θα πετάξει στα κατεχόμενα με κουστωδία άνω των 1000 ατόμων για διήμερο εορτασμό της «ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως αποκαλούν Τουρκία και ψευδοκράτος τον Αττίλα.

Λίγα 24ωρα πριν την μαύρη επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση. Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ εναντίον μικρού σκάφους της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην θαλάσσια περιοχή της ακριτικής Τηλλυρίας προκειμένου να το απωθήσει, τα ξημερώματα.

Στις 19 Ιουλίου ο Ερντογάν θα πετάξει στα κατεχόμενα με κουστωδία άνω των 1000 ατόμων για διήμερο εορτασμό της «ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως αποκαλούν Τουρκία και ψευδοκράτος τον Αττίλα.

Ερντογανικό σώου

Μέρα με τη μέρα κλιμακώνεται το επικοινωνιακό σώου που στήνεται παρουσιάζοντας πρώτα τον Ερντογάν ως διάδοχο του Μωάμεθ του Πορθητή στον οποίο ο …Μωάμεθ - ηθοποιός παραδίδε τα κλειδιά της Αγιάς Σοφιάς και από χθες με ένα νέο βίντεο για τα πέντε χρόνια που συμπληρώνονται από το αποτυχημένο πραξικόπημα το οποίο αναπαριστά τη Μάχη της Καλλίπολης, την Αγία Σοφία, μαζί με τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis και το Barbaros που δραστηριοποιούνται παράνομα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
"Η Γαλάζια Πατρίδα είναι απροσπέλαστη, η Ανατολική Μεσόγειος είναι απροσπέλαστη" είναι το σύνθημα στο βίντεο. «Μνημονεύουμε με έλεος και ευγνωμοσύνη όλους τους ήρωές μας, οι οποίοι έδωσαν ένα μάθημα στους προδότες που προσπάθησαν να αιχμαλωτίσουν τη χώρα μας, προστατεύοντας την πατρίδα με τη ζωή τους. Η σημαία δεν πέφτει!» ανέφερε ο Ερντογάν σε ανάρτησή του για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Παραλήρημα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ επιδόθηκε σε ένα ανιστόρητο φανατικό παραλήρημα εν αναμονή του Ερντογάν. Συνέδεσε «τα φασιστικά πραξικοπήματα της 15ης Ιουλίου 1974 από το φασιστικό ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο» με την «απόπειρα πραξικοπήματος της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στις 15 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία».
Μάλιστα ανακήρυξε τον Αττίλα σε σωτήρα της Ελλάδας. Μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την εισβολή, η ελληνική χούντα έπεσε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία. «Ο ελληνικός λαός το χρωστάει στην Τουρκία» τόνισε.
Έφτασε και στο 1821! Ανέφερε ότι η προσπάθεια εξέγερσης εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας από τους Έλληνες στην Κύπρο το 1821, η εξέγερση το 1931 και οι αιματηρές επιθέσεις τα Χριστούγεννα του 1963, στόχο είχαν τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων και την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα.

Όσο κι αν υπάρχει μια τεράστια σύγχυση εν κρανίω, η ρητορική κλιμάκωση αποτελεί πρόγευση των όσων θα διαδραματιστούν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Η ΕΕ ανησυχεί με δηλώσεις (!), ο Μπάϊντεν σιωπά.

Τέσσερις προκλήσεις

Ο Ερντογάν έχοντας στο πλευρό του τον ακροδεξιό κυβερνητική του εταίρο Μπαχτσελί αναμένεται στις 20 Ιουλίου:

  • Να εγκαινιάσει την βάση των drones στο αεροδρόμιο της μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Λευκόνοικο, στα κατεχόμενα.
  • Να απευθύνει πρόσκληση στους Ελληνοκύπριους που είχαν ιδιοκτησίες στην Αμμόχωστο να καταθέσουν αίτημα επιστροφής υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση η οποία και θα αποφασίσει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς πλέον εμφανίζεται η μουσουλμανική κοινότητα να διεκδικεί ως βακούφια ένα μεγάλο τμήμα των Βαρωσίων τα οποία ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει σε …Ντουμπάϊ κατά παράβαση όλων των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
  • Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ είναι πιθανόν ο Ερντογάν να δώσει και «τυράκι» στους Τουρκοκύπριους ανακοινώνοντας κοιτάσματα φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
  • Θα επαναλάβει και την θέση του για διχοτόμηση, τον χωρισμό της Κύπρου σε δυο κράτη, όταν σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα (ΕΕ, Ουάσιγκτον, Μόσχα κλπ) τάσσονται υπέρ της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, στέλνοντας μήνυμα πυγμής και προκλητικότητας προς όλους.
Προβληματισμός

Υπάρχει έντονη ανησυχία σε Λευκωσία και Αθήνα για τα τετελεσμένα που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ο σουλτάνος στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive υπάρχει προβληματισμός κατά πόσον πρέπει να επιδιωχθεί νέο, επικαιροποιημένο ψήφισμα για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, καθώς οι εσωτερικές αντιθέσεις στα κράτη του ΟΗΕ και στην Ε.Ε, ίσως επιτρέψουν να στραφεί μπούμερανγκ, η υιοθέτηση ενός ψηφίσματος λιγότερο σαφούς.
Σε ό,τι αφορά τα νομικά μέτρα, γίνεται λόγος για προσφυγή στο Ειδικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοηρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ, με τον οποίο συζήτησε και τις απειλές Ερντογάν. Εξασφάλισε την στήριξη του.

Τουρκοποιείται και το Σύνταγμα του ψευδοκράτους;

Η Deutsche Welle, αναφέρεται στις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του εκλεκτού του Ερσίν Τατάρ για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος στα κατεχόμενα. Οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων σχετίζονται με το ενδεχόμενο ανακοίνωσης από πλευράς Ερντογάν αλλαγών στο πολιτειακό σύστημα των κατεχομένων στα πρότυπα της Τουρκίας, την ώρα που τουρκοκυπριακά μέσα μεταδίδουν ότι το νέο "σύνταγμα" της "τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου" τυγχάνει ήδη επεξεργασίας στην Τουρκία.
Εργαλειοποίηση μεταναστευτικού

Κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού τάχθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λιθουανή ομόλογος του Ίνγκριντα Σιμονιτέ κατά την συνάντηση τους στο Μαξίμου. Συμφώνησαν σε κοινές θέσεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο με το βλέμμα σε Λευκορωσία και Τουρκία.

«Η εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, η εκμετάλλευση της κατάστασης, μέσω fake news, η εκμετάλλευση της επιθυμίας τους να μεταναστεύσουν, και η ενθάρρυνση να ξεκινήσουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια αποτελούν σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Διπλωματικός μαραθώνιος

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Αραβικού Συνδέσμου επιβεβαιώνει την ενίσχυση των ήδη στενών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού κόσμου που κτίζει η κυβέρνηση στο πεδίο των στρατηγικών συμμαχιών απέναντι στην Τουρκία.

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία έλαβε χώρα στο Κάιρο πριν από λίγες μέρες αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών εμβάθυνσης των ήδη στενών δεσμών της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top