GuidePedia

0

Του Marc Champion
Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος τον Απρίλιο, όταν εκτόξευσε περίπου 300 πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, μόνο και μόνο για να τα δει σχεδόν όλα να καταρρίπτονται. Η επίθεση της Τρίτης, μικρότερη σε μέγεθος αλλά πιο ισχυρή, μοιάζει με ένα ακόμη λάθος.

Οι ηγέτες του Ιράν ήλπιζαν να αποκαταστήσουν την αποτρεπτική ισχύ που είχε σαφώς αποτύχει νωρίτερα τον Απρίλιο, όταν το Ισραήλ έπληξε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Ανώτεροι αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σκοτώθηκαν. Η απάντηση της Τεχεράνης είχε στόχο να επιδείξει ισχύ, χωρίς να προκαλέσει απώλειες που θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Ισραήλ να προβεί σε συντριπτικά αντίποινα.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο - δεν θέλουμε έναν πραγματικό πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί, δείτε τι μπορούμε να κάνουμε. Και όμως, η επίθεση έδειξε αδυναμία. Έδειξε στο Ισραήλ ότι το Ιράν δεν είχε ούτε την ικανότητα ούτε την προθυμία να ανταποδώσει σκληρό χτύπημα. Τα ισραηλινά αντίποινα που ακολούθησαν - ένα χτύπημα ακριβείας που κατέστρεψε μέσα αεράμυνας κοντά σε μια ιρανική πυρηνική τοποθεσία - δεν άφησαν καμία αμφιβολία για τις δυνατότητες ή τις προθέσεις του Ισραήλ.

Έκτοτε, οι ηγέτες στην Τεχεράνη παρακολουθούσαν το Ισραήλ να πραγματποιεί σημαντικά πλήγματα στη Χεζμπολάχ, τον πιο ισχυρό παίκτη του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης. Καθώς ο ένας διοικητής της Χεζμπολάχ μετά τον άλλον σκοτωνόταν, ένας στρατηγός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης τραυματίστηκε σοβαρά και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν στην Τεχεράνη. Οι Ιρανοί ηγέτες προέβησαν σε υποσχέσεις για τιμωρία χωρίς ωστόσο να κάνουν κάτι τελικά.

Όμως, το ισραηλινό χτύπημα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, που σκότωσε τον ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, και έναν ακόμη κορυφαίο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν υπερβολικά μεγάλο για να αγνοηθεί. Για ένα αντιδημοφιλές, καταπιεστικό καθεστώς που κηρύσσει την επανάσταση στο όνομα του Θεού, η γελοιοποίηση και η αδυναμία του μπορεί να αποβούν μοιραία.

Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι, ενώ πολλοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν εκ νέου, περισσότεροι διέσπασαν την αεράμυνα του Ισραήλ αυτή τη φορά, κάτι που ήταν και αναμενόμενο. Δεν υπήρξαν ενδείξεις τις προηγούμενες ημέρες που να επέτρεψαν στο Ισραήλ και τους συμμάχους του να προετοιμαστούν. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι είναι πολύ ταχύτεροι από τους πυραύλους κρουζ και τα drones που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στην ιρανική επίθεση τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την ανάλυση του Fabian Hinz, ερευνητή στον τομέα της άμυνας στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών του Λονδίνου, οι βαλλιστικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν την Τρίτη ήταν επίσης πιο σύγχρονοι και εξελιγμένοι.

Ωστόσο, η επίθεση της Τρίτης φαίνεται ότι θα αποδειχθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα, αν και δύο άνδρες οπλισμένοι με τουφέκι και μαχαίρι σκότωσαν τουλάχιστον έξι αθώους ανθρώπους σε μια τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα, κοντά στο Τελ Αβίβ. Επομένως, αν αυτή η ιρανική προσπάθεια στόχευε για άλλη μια φορά στην αποκατάσταση της αποτροπής, χωρίς να προκαλέσει πόλεμο που είναι απίθανο να κερδίσει, ήταν σαφώς μια αποτυχία και ένα σημάδι ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δεν έχει αξιολογήσει σωστά την κατάσταση.

Τα επίσημα ισραηλινά κυβερνητικά κανάλια στο Twitter, από το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDE), έσπευσαν να τονίσουν ότι οι πύραυλοι του Ιράν είχαν στόχο 10 εκατ. πολίτες. Ο εκπρόσωπος των IDF υποσχέθηκε σημαντικά αντίποινα. Ο τρόπους που θα πραγματοποιηθούν τώρα τα αντίποινα είναι κρίσιμος.

Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει, μου είπε ο Αβί Μελαμέντ, ένας πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αμέσως μόλις τελείωσε η ιρανική επίθεση. Αυτή τη φορά περίμενε ότι θα ήταν γρήγορη και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι τον Απρίλιο. Μπορεί να μην σκοτώθηκε κανείς στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την Τρίτη, είπε, "αλλά αυτό δεν είναι ένα βιντεοπαιχνίδι". Άλλωστε, ο δεύτερος λάθος υπολογισμός του Ιράν δίνει στο Ισραήλ μια ευκαιρία την οποία είναι απίθανο να αγνοήσει.

Οι IDF μπορούν τώρα να θέσουν ένα ακόμη πιο οξύ δίλημμα στο ιρανικό καθεστώς. Μια μεγαλύτερη ισραηλινή πυραυλική επίθεση θα καταστρέψει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία και θα είναι πολύ πιο διαδεδομένη στον κόσμο από την επίθεση του Απριλίου. Ο Χαμενεΐ και οι στρατηγοί του θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να μην κάνουν τίποτα και να χάσουν ακόμη περισσότερη αξιοπιστία και αποτρεπτική δύναμη ή να διακινδυνεύσουν έναν δυνητικά καταστροφικό πόλεμο που θα μπορούσε να παρασύρει ακόμη και τις ΗΠΑ, αν ανταποδώσουν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ΜπΒενιαμίν Νετανιάχου έχει εκφράσει τις σκέψεις του σχετικά με την αξιοποίηση αυτού του είδους της ευκαιρίας. Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να υποστηριχθεί καθώς προσπαθεί να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή με θετικό τρόπο και ότι ο δρόμος περνάει μέσα από την ήττα των ηγετών του Ιράν και του άξονα των αντιπροσώπων τους.

Το Ισραήλ έχει σαφώς μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες αυτή τη στιγμή και το καθεστώς του Ιράν είναι χωρίς αμφιβολία αντιδημοφιλής για το λαό του και την περιοχή. Επιπλέον, ο θάνατος του Νασράλα έχει ενισχύσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ.

Όμως, οι προηγούμενες απόπειρες αναδιαμόρφωσης της Μέσης Ανατολής δεν πήγαν τόσο καλά. Θυμηθείτε την εισβολή στο Ιράκ το 2003 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτή η εκστρατεία θα είναι διαφορετική, φυσικά, επειδή δεν θα στρατιωτική παρουσία, τουλάχιστον στο ίδιο το Ιράν. "Απερίσκεπτη, απλά απερίσκεπτη", χαρακτήρισε την ιρναική επίθεση η Barbara Slavin, ειδική για τη Μέση Ανατολή στο Stimson Center με έδρα την Ουάσιγκτον.

Οι αποφάσεις που θα διαμορφώσουν τόσο τις ενέργειες των ΗΠΑ όσο και την πορεία της Μέσης Ανατολής βρίσκονται τώρα, όπως τόσο συχνά τον τελευταίο καιρό, στα χέρια του Νετανιάχου.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top