Η Μπεσέ Χοζάτ δήλωσε: «Το τουρκικό κράτος πρέπει να επιδείξει τη βούληση για μια δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα και τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας».
Σε μια εις βάθος συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων ANF, που αναδημοσιεύουμε, η Μπεσέ Χοζάτ, συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Kurdistan Communities Union (KCK), μίλησε για την επίσκεψη στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τους βουλευτές του κόμματος DEM, Περβίν Μπουλντάν και Σιρί Σουρέγια Οντέρ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ιμραλί στις 28 Δεκεμβρίου.
Η Χοζάτ είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη όσα συμβαίνουν στην πράξη, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια λύση ή ειρηνευτική διαδικασία.
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αδελφοσύνης μεταξύ του κουρδικού και του τουρκικού λαού.
-Υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ μιας αντιπροσωπείας του κόμματος DEM και του ηγέτη του λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μερικές από τις αναλύσεις που έκανε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε αυτό το πλαίσιο αντικατοπτρίστηκαν στον Τύπο. Μεταξύ άλλων, μίλησε για μια ιστορική ευθύνη, ότι μια λύση δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο, ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να συμβάλει θετικά σε αυτήν και ότι το κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Πώς αξιολογείτε αυτές τις αναλύσεις στο βαθμό που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο μέχρι στιγμής;
«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ρέμπερ Άπο [Αμπντουλάχ Οτσαλάν] για τη Νέα Χρονιά.
»Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε μαζί του πρόσφατα δήλωσε ότι η κατάσταση και η υγεία του Ρέμπερ Άπο ήταν καλές και ότι το ηθικό του είναι υψηλό.
»Εμείς και ο λαός μας είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που το ακούμε αυτό.
»Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στον Ρέμπερ Άπο με σεβασμό, αγάπη και λαχτάρα.
»Σίγουρα, οι αξιολογήσεις που αντικατοπτρίζονται στη κοινή γνώμη είναι σημαντικές και έχουν ήδη υπάρξει αρκετές ολοκληρωμένες.
»Η πιο πρόσφατη συνάντηση είναι μια συνέχεια της συνάντησης με τον Ομέρ Οτσαλάν, αλλά φαίνεται ότι ήταν πολύ πιο εκτεταμένη και εις βάθος.
»Στην πρώτη συνάντηση, ο Ρέμπερ Άπο επεσήμανε ότι η απομόνωση συνεχίζεται και ότι είχε τη θεωρητική και πρακτική δύναμη να μεταφέρει τη διαδικασία από το έδαφος της σύγκρουσης στο πολιτικό και νομικό έδαφος εάν προέκυπταν οι προϋποθέσεις.
»Τώρα, σε αυτή τη συνάντηση, επικεντρώθηκε πολύ πιο ολοκληρωμένα στις εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία.
»Η εκτίμηση του Ρέμπερ Άπο για αυτές και για το πώς τα σκοτεινά σενάρια που επιβάλλονται στην περιοχή οδηγούν σε μεγάλους κινδύνους για τους λαούς είναι πολύ σημαντική.
»Κοιτάζοντας τα γραπτά του Ρέμπερ Άπο στη φυλακή, τα 26 χρόνια αντίστασής του στο Ιμραλί, τη στάση του, τις αξιολογήσεις και τις δηλώσεις που έκανε κατά καιρούς μέσω συναντήσεων με τους δικηγόρους του και τις αντιπροσωπείες του HDP, μπορεί κανείς να βγάλει κάποια συμπεράσματα.
»Ο Ρέμπερ Άπο γνωρίζει καλά το βάθος αυτών των σκοτεινών σεναρίων και σχεδίων που επιβάλλονται στην περιοχή και τους λαούς της περιοχής και τις συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν.
»Το βλέπει και προειδοποιεί συνεχώς γι’ αυτό. Πάντα διατυπώνει εκκλήσεις προς τις σχετικές δυνάμεις, τις κυβερνήσεις, τους λαούς, την αντιπολίτευση, τις δημοκρατικές δυνάμεις και τη κοινή γνώμη.
»Τώρα και πάλι, έχει προτείνει μια τέτοια προσέγγιση.
»Δηλώνει ξεκάθαρα ότι μπορεί και θα συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία μιας λύσης, ότι έχει τη δύναμη, τη θεωρητική και πρακτική δύναμη, και ότι θα παίξει τον ρόλο του εάν το κράτος και η κυβέρνηση είναι ειλικρινείς, εάν δείξουν μια ειλικρινή βούληση για λύση.
»Όσον αφορά τα σκοτεινά σχέδια και σενάρια που ανέφερα, η κατάσταση που διέρχεται η περιοχή αυτή τη στιγμή και οι εξελίξεις μπορεί να είναι τρομακτικές.
»Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρέμπερ Άπο δίνει το παράδειγμα της Γάζας και της κατάστασης στη Συρία.
»Επί του παρόντος, οι καπιταλιστικές ηγεμονικές δυνάμεις προσπαθούν να εφαρμόσουν το λεγόμενο “Σχέδιο Ευρύτερης Μέσης Ανατολής”.
»Αυτό το σχέδιο βασίζεται στην ασφάλεια του Ισραήλ, στην εξασφάλιση της ισχύος του Ισραήλ στην περιοχή.
»Και η Τουρκία περιλαμβάνεται επίσης σε αυτό το σχέδιο, με έναν τρόπο που έχει στηθεί μια παγίδα εναντίον της και έχει τεθεί σε κίνηση μια συνωμοσία εναντίον της. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου