GuidePedia

0

Του Ραφαήλ Αξιώτη

Η εμμονή των Τούρκων με τα πετρέλαια και μάλιστα τόσο νότια από την νησιωτική ενδοχώρα και μακριά από τα κατεχόμενα δείχνει την κλασική τουρκική στρατηγική που επιδιώκει όσον το δυνατόν περισσότερα για να κερδίσει πιο πολλά. Αυτό είναι ίσως το "παζάρι" των Τούρκων στην Κύπρο οι οποίοι ανακοίνωσαν την έναρξη δικών τους γεωτρήσεων λίγο έξω από την κατεχόμενη Μόρφου. Το σχέδιό τους: Να αναγνωριστεί διεθνώς το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου ως κανονικό κράτος.

Ωστόσο, αν και η επίσημη αναγνώριση από τον ΟΗΕ ή άλλους διεθνείς οργανισμούς μπορεί να αργήσει, η "αναγνώριση" που θα δεχθεί από τις πετρελαϊκές εταιρείες που θα σπεύσουν -υποτίθεται- να κάνουν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή θα είναι σύντομη καθώς τα εμπορικά δικαιώματα από την εκμετάλλευση θα άρουν το διεθνές εμπάργκο κατά του ψευδοκράτους και θα "ανοίξει" νέες επενδύσεις.

Αυτό το ομολογουμένως φιλόδοξο σχέδιο εξέφρασε σε γενικές γραμμές ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Οζτούρκ Γιλμάζ ε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην τουρκική Βουλή. Ο ίδιος, ζήτησε την άμεση θεσμοθέτηση των κατεχομένων ως κράτος, ενώ ανέφερε ότι όπως διαλύθηκαν η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία και στα εδάφη τους δημιουργήθηκαν νέα κράτη, έτσι πρέπει να αναγνωριστεί και το ψευδοκράτος.

«Δεν έφτασε η ώρα;», αναρωτήθηκε ο ίδιος ενώ πρότεινε να διοριστεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ένας «ειδικός εκπρόσωπος», ο οποίος θα ασχολείται μόνο με το ζήτημα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

«Είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα, πρέπει πλέον να αποτελέσει προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη και να διεκδικηθεί η εθνική υπόθεση.

»Η χρονοτριβή κάνει τόσο την Τουρκία όσο και την «ΤΔΒΚ» [σ.σ. κατεχόμενα] να χάνουν έδαφος.

»Αναγκάζει την «ΤΔΒΚ» να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κατάσταση στην οποία κάνει την μία παραχώρηση μετά την άλλη.

»Στο εδαφικό έγιναν σημαντικές υποχωρήσεις.

»Για να θολώσουν τις εγγυήσεις κάνουν ό,τι κόλπα περνούν από το χέρι τους.

»Θέλουν να ακυρώσουν το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας και να φέρουν κάτι σαθρό υπό το όνομα «νέο σύστημα εγγυήσεων».

»Θέλουν να κάνουν ντε φάκτο αδύνατη την επέμβαση της Τουρκίας στο νησί. Δώστε πλέον ένα τέλος σε αυτό το θέατρο», είπε ο αντιπρόεδρος της κεμαλικής αντιπολίτευσης.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top