
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ σφράγισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ακλόνητη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, μέσα από τις επαφές του με την ανώτατη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Η συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κύλησε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, με κυβερνητικούς κύκλους να χαρακτηρίζουν τη συζήτηση ως ειλικρινή και ουσιαστική.
Πέρα από την επαναβεβαίωση της στρατηγικής συμμαχίας, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν την κοινή τους οπτική για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η θερμή ατμόσφαιρα ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή, με τον Νετανιάχου να καλωσορίζει τον Μητσοτάκη με εγκωμιαστικά λόγια, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση των διμερών δεσμών όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Ειδικότερα, τόνισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών για την Ελλάδα, αποδίδοντας το στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ασφάλεια, η οικονομία, η αμυντική συνεργασία και οι ενεργειακές εξελίξεις, με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, εξετάστηκαν από κοινού ενεργειακά σχέδια, όπως το φιλόδοξο έργο IMEC, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική βαρύτητα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.
Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Νετανιάχου και για τα συμπεράσματα της πρόσφατης τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Λιβάνου, με τη συμμετοχή της Συρίας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας και ηγετικά στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην αποτίμηση της ήδη ισχυρής συνεργασίας, καθώς και στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσής της, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη στρατηγικών ικανοτήτων μέσω συνεργασιών και συμπαραγωγών.
Νωρίτερα, ο Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της τρέχουσας εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα.

Ο Χέρτσογκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ επανέλαβε την ανάγκη απελευθέρωσης όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης τόνισε την επείγουσα ανάγκη για νέα εκεχειρία στη Γάζα, συνδυασμένη με την απελευθέρωση των ομήρων και τη δημιουργία ενός πλαισίου για το μέλλον της περιοχής.
Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Χέρτσογκ, στην οποία παρευρέθηκαν οι γονείς του Ιωνά Καρούση, ενός 26χρονου φοιτητή αρχιτεκτονικής με διπλή υπηκοότητα, που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο θάνατός του βύθισε σε θλίψη την ελληνορθόδοξη κοινότητα του Ισραήλ.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους γονείς, ενώ ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός προγράμματος υποτροφιών στη μνήμη του Ιωνά, με σκοπό να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ νέων φοιτητών από την Ελλάδα και το Ισραήλ, αντανακλώντας την ιδιαίτερη σύνδεση του νεαρού με τις δύο πατρίδες του.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.