ΔΕΝ ήταν για εσωτερική κατανάλωση οι απειλές του Χακάν Φιντάν κατά της Κύπρου και της Ελλάδας .
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥΟ Χακάν Φιντάν είναι μία περίεργη περίπτωση με ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν ευάλωτο -και όποιος κατάλαβε… Κατάλαβε. Μπορεί να παρουσιάζεται στυγνός και απειλητικός, αλλά την ίδια στιγμή είναι και αδύναμος, έστω και αν έχει στους φακέλους του απόρρητες πληροφορίες, όχι μόνο για το τουρκικό πολιτικό σύστημα αλλά και για πολιτικούς γειτονικών χωρών.
Ανεξάρτητα από τις συχνές συναντήσεις του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, όλο πληθαίνουν οι πληροφορίες που τον θέλουν να εκτροχιάζει τη διαδικασία προσέγγισης και δημιουργίας καλών σχέσεων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Ελλάδα.
Οι τελευταίες κινήσεις και οι εμπρηστικές δηλώσεις του δεν δικαιολογούνται όταν βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τον Έλληνα ομόλογο του, τον οποίο έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Οι πληροφορίες μας φέρουν τον κ. Γεραπετρίτη να είναι αρκετά προβληματισμένος διότι έχει επενδύσει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο σε αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την κατοχική Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά, πήρε ένα ρίσκο που παραπέμπει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα από τα θέματα που επηρέασαν τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ήταν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.Ένα κομμάτι στα δεξιά της Ν.Δ. αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την επιμονή του κ. Γεραπετρίτη να συνομιλεί με τον πρώην αρχικατάσκοπο της Τουρκίας, ενώ ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της Τουρκίας επαναφέρουν πολύ συχνά πια τις απαράδεκτες και παράνομες διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο.
Μπορεί να μην έχουν επαναληφθεί ακόμα οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023, όμως η τουρκική ρητορική είναι εκεί και εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα.
Οι τελευταίες απειλές του Φιντάν, με αφορμή τις πολεμικές ιαχές του ηγέτη της Χεζμπολάχ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η «καραμέλα» που πιπιλά η Ελίτ των Αθηνών, είναι ξεπερασμένη, έχει χαλάσει. Σε ότι φορά τις διεκδικήσεις της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, η κατοχική Τουρκία δεν χωρατεύει. Τα λένε για να τα εμπεδώσουμε.
Πρόκειται για πολιτική που εκφράζει όλη την τουρκική πολιτική ηγεσία, από την Άκρα Δεξιά μέχρι τα «περίχωρα» της ανύπαρκτης Αριστεράς. Το πρόβλημα είναι ότι οι δικές μας ηγεσίες αναζητούν δικαιολογίες για να μας πείσουν ότι δήθεν δεν εννοούν αυτά που δηλώνουν. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Είναι η πολιτική τους και δεν αλλάζει.
Με αφορμή, λοιπόν, τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να αναλάβουν δράση. Η δήλωση των Βρυξελλών είναι αναιμική, και δεν αφορά αυτές καθ’ αυτές τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Έπρεπε να επιδιώξουν καταδίκη. Αν το ζήτησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν έχουμε πρόβλημα. Το καταλαβαίνει ο καθένας.Όταν δεν μπορούμε να κερδίσουμε μία σκληρή δήλωση καταδίκης σε μία Ένωση, της οποίας είναι μέλη και η Ελλάδα και η Κύπρος, και όχι η Τουρκία, πρέπει να προβληματιστούμε. Στην Ε.Ε. υπάρχει και το βέτο. Έλεος πιά…
Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δείξει την ενόχληση του και ένα καλό βήμα θα ήταν να μην υπάρξει συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον. Μέχρι της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει καθοριστεί μόνο ένα τετ-α-τετ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Όταν ο απέναντι σε κτυπά στο ένα μάγουλο, εσύ δεν πρέπει να γυρίζεις και το άλλο. Δεν είμαστε στην εποχή του Ιησού Χριστού. Χρειάζεται αντίδραση, διότι σε θεωρούν δεδομένο, πιστεύουν ότι φοβάσαι…
Ήταν καλή στα χαρτιά η διαδικασία της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλλά το τανγκό το χορεύουν δύο. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η Τουρκία κατέχει για 50 χρόνια την Κύπρο και συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο και τον Έβρο…
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου