GuidePedia

0

Δεν αποτελεί πλέον μυστικό, ότι το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί μια προνομιακή σχέση με το Ισραήλ και στο οπλοστάσιό του κάνουν συνεχώς την εμφάνιση νέα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας που τα ενισχύουν, ενώ οι διμερείς επαφές είναι συνεχείς, με τις δυο χώρες να συνεργάζονται ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Το ερώτημα που θέτει ο τίτλος της ανάρτησης, πολλοί μπορεί να το θεωρήσουν εύκολο προς απάντηση. Μία εξήγηση που θα προβάλλουν είναι η ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας των Ισραηλινών, καθότι είναι γνωστό ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας.

Μια άλλη εξήγηση που ακούγεται είναι η γειτνίαση με τον μεγάλο εχθρό, το Ιράν, ενώ εντός της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπάρχει ευάριθμη αζερική μειονότητα που δίνει σημαντικές δυνατότητες στον τομέα συλλογής πληροφοριών. Εάν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να επιτεθούν στην πυρηνική υποδομή της Τεχεράνης, τότε το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του σχεδιασμού, είτε για μεταστάθμευση μαχητικών είτε στο πλαίσιο κάποιας επιχείρησης παραπλάνησης.

Όλα αυτά μέχρι ένα βαθμό είναι σωστά. Αυτό που είναι σε λίγο κόσμο γνωστό, θεωρώ ότι είναι και η πιο πειστική εξήγηση… Τα σεισμικά ρήγματα Ιράν και Αζερμπαϊτζάν είναι κοινά! Πόση έκπληξη θα δοκίμαζαν πολλοί ακούγοντας αυτή την εκ πρώτης όψεως «ξεκάρφωτη» αναφορά; Δεν είναι όμως…

Οι Ισραηλινοί, έναντι της αμυντικής βοήθειας που προσφέρουν στο Αζερμπαϊτζάν, φέρονται να έχουν εγκατασταθεί στο γεωφυσικό και σεισμολογικό Ινστιτούτο της πρωτεύουσας Μπακού και παρακολουθούν τις σεισμικές καταγραφές του Ιράν. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν έγκαιρη ενημέρωση, αν οι Ιρανοί κάνουν υπόγεια πυρηνική δοκιμή, διαβαίνοντας τον Ρουβίκωνα της πυρηνικοποίησης…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top