Τον ”έδωσε” συνεργάτης της Αλ Κάιντα & της ΜΙΤ. Συναγερμός & για την Ευρώπη
Ένας άνδρας που υπηρετεί ως εκπρόσωπος του τουρκικού δικτύου Αλ Κάιντα και έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, δήλωσε ότι η νίκη στη Συρία σηματοδοτεί την επικείμενη πτώση του Ισραήλ, της Ισπανίας και των αραβικών κρατών. Αναγνώρισε τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας σε αυτό που περιέγραψε ως επανάσταση στη Συρία, ενώ χαρακτήρισε τις συμφιλιωτικές δηλώσεις των νέων ηγετών των τζιχαντιστών ως έξυπνους πολιτικούς ελιγμούς για να αποφευχθούν τα λάθη που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο YouTube στις 22 Δεκεμβρίου, ο Abdulkadir Şen —μια ριζοσπαστική προσωπικότητα που έχει αποφύγει πολλαπλές έρευνες για την τρομοκρατία στην Τουρκία— πρόσφερε πληροφορίες για τη νοοτροπία της τζιχαντιστικής ομάδας που ελέγχει τώρα τη Δαμασκό και μεγάλο μέρος της Συρίας. Περιέγραψε προβλέψεις σχετικά με τις εξελισσόμενες τακτικές της παγκόσμιας τζιχάντ, τους νέους στόχους και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε η ισλαμιστική κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση της εκστρατείας των τζιχαντιστών.
«Το μήνυμα αυτής της επανάστασης [Hay’at Tahrir al-Sham, HTS] απευθύνεται στον [πρόεδρο της Αιγύπτου Abdelfattah] al-Sisi και το Ισραήλ», δήλωσε, προσθέτοντας, «το Αφγανιστάν ήταν το πρώτο, η Συρία είναι η δεύτερη. Από εδώ και πέρα, δεν ξέρουμε πού θα είναι, αλλά λέω, «Τα λέμε στη νέα επανάσταση».
Ο Σεν προέβλεψε ότι τα γεγονότα στη Συρία θα επαναληφθούν και σε άλλες χώρες. «Οι επαναστάσεις είναι μεταδοτικές», είπε, προσθέτοντας, «Πιστεύω ότι την επόμενη περίοδο, θα μπορούσαν να υπάρξουν μετακινήσεις σε νέα μέρη, ξεκινώντας από την Υεμένη».
Ο Σεν εξέδωσε μια προειδοποίηση προς την Ιορδανία και την Αίγυπτο, προβλέποντας μια μεγάλη σύγκρουση εάν αντιταχθούν στους νέους ηγεμόνες της Συρίας. Τόνισε ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε εύθραυστη θέση λόγω της εκτεταμένης δυσαρέσκειας για τα καθεστώτα τους στους πληθυσμούς τους. Υποστήριξε περαιτέρω ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία πυροδοτήθηκαν από τις στρατιωτικές ενέργειες της Χαμάς κατά του Ισραήλ και προέβλεψε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα είχε τελικά άλλη επιλογή από το να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τον Ahmed al-Sharaa (Abu Mohammed al-Jolani) στη Συρία.
Οι δηλώσεις του Σεν υπογράμμισαν τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες της Αλ Κάιντα να επεκτείνει την εκστρατεία της στην Ευρώπη. Υπενθυμίζοντας την πρώτη του προσευχή της Παρασκευής στο εμβληματικό τζαμί των Ομαγιάντ στη Δαμασκό, λίγο μετά την κατάληψη του ελέγχου της πόλης από το HTS, σημείωσε ότι οι πιστοί έκαναν το ανδαλουσιανό nasheed (τραγούδι) μετά την προσευχή. «Όχι μόνο η Παλαιστίνη, αλλά τα μάτια και το μυαλό ήταν επίσης στην Ανδαλουσία [της Ισπανίας]. Φανταστείτε το. Χάσαμε την Ανδαλουσία πριν από έξι, επτά αιώνες, αλλά εξακολουθεί να παραμένει στο μυαλό μας», είπε, υπονοώντας τη συμβολική σημασία της Ανδαλουσίας όταν η Ισπανία κυβερνήθηκε από μουσουλμάνους στην ιδεολογία της ομάδας.
Ο Σεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση Ερντογάν, δηλώνοντας: «Αν η Τουρκία δεν είχε παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία [τη συριακή σύγκρουση] το 2016 — κάνοντας συμφωνίες με τη Ρωσία, στέλνοντας στρατεύματα, δημιουργώντας ζώνες προστασίας ή πραγματοποιώντας περιπολίες — αυτή η επανάσταση θα είχε τελείωσε. Αν δεν είχαν παράσχει τόσο ισχυρή υποστήριξη [στο HTS και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες], θα είχε τελειώσει».
«Αν δεν είχε εμπλακεί η Τουρκία, αυτή η επανάσταση δεν θα είχε συμβεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», τόνισε, λέγοντας ότι οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε στη Συρία μοιράζονταν την ίδια οπτική.
Επανέλαβε τις δηλώσεις του Ερντογάν που παρομοιάζουν τους Σύρους και τους Παλαιστίνιους τζιχαντιστές με την Kuvay-i Milliye, την παράτυπη πολιτοφυλακή που έπαιξε ρόλο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – μια συμβολική σύγκριση που στοχεύει στην εξύψωση της θέσης των τζιχαντιστικών ομάδων στα μάτια του τουρκικού κοινού.
Σχολιάζοντας τα συμβιβαστικά σχόλια του αλ-Σαράα, ο Σεν τα χαρακτήρισε ως οξυδερκείς τακτικούς ελιγμούς. «Νομίζω ότι ο Jolani ακολουθεί μια σοφή πολιτική στρατηγική. Παίζει με τις αποχρώσεις — δεν είναι μόνο ασπρόμαυρο. ενδιάμεσα υπάρχουν γκρι τόνοι. Όποιος παίζει καλά με αυτούς τους γκρι τόνους κερδίζει και αυτό προσπαθεί να κάνει. Εργάζεται για να μειώσει τους εχθρούς, να κερδίσει οφέλη και να αποκρούσει τη ζημιά», είπε ο Şen.
«Παίζει ένα πολύ έξυπνο πολιτικό παιχνίδι. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να θέλουν ο Jolani να βγει και να κηρύξει πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο – στο Ισραήλ, την Αμερική, την Ευρώπη, τη Ρωσία και άλλους, όπως έκανε το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Τότε, φυσικά, όλος ο κόσμος θα μαζευόταν εναντίον του», είπε.
Ο Σεν και οι συνεργάτες του προφανώς γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τζιχαντιστική ομάδα στη Συρία, η οποία δεν επιθυμεί να κλιμακώσει ακόμη την εκστρατεία της, προτιμώντας να εδραιώσει μια σταθερή βάση στη Συρία και να εδραιώσει πρώτα την ισχύ της. Ως εκ τούτου, οι μετριοπαθείς παρατηρήσεις από τους νέους ηγεμόνες της Συρίας φαίνεται να είναι μια τακτική για να κερδίσουν χρόνο και όχι μια θεμελιώδης αλλαγή στην ιδεολογία τους.
Ο Σεν έχει συνεργαστεί με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, μαζί με τον αδερφό του Ιμπραχίμ Σεν, πρώην κρατούμενο στο Γκίτμο και καταδικασμένο, υψηλού προφίλ μαχητή της Αλ Κάιντα. Οι δύο πυρήνες της Αλ Κάιντα που λειτουργούσαν από κοινού στην Τουρκία, διευκόλυναν τη μετακίνηση τζιχαντιστών στη Συρία ξεκινώντας το 2011 και τους παρείχαν πόρους, με τη βοήθεια του Τουρκικού Οργανισμού Πληροφοριών (Milli İstihbarat Teşkilatı, MIT).
Ο İbrahim Şen συνελήφθη στο Πακιστάν για τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, όπου κρατήθηκε μέχρι το 2005, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να τον παραδώσουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με έρευνα του 2014 που διεξήγαγε η τουρκική αστυνομία, εργαζόταν με την MİT της Τουρκίας από την έναρξη της συριακής κρίσης το 2011, βοηθώντας στις προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ σε ευθυγράμμιση με τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης Ερντογάν.
Μολονότι και τα δύο αδέρφια, μέλη ενός μυστικοπαθούς πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών για την τρομοκρατία, η κυβέρνηση Ερντογάν παρενέβη το 2014, σταματώντας αυτές τις έρευνες. Οι εισαγγελείς και οι αρχηγοί της αστυνομίας που είχαν ερευνήσει τις παράνομες δραστηριότητες της MIT, η οποία συνεργάστηκε με το δίκτυο της Αλ Κάιντα για την πυροδότηση του συριακού εμφυλίου πολέμου, τιμωρήθηκαν στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τον φάκελο έρευνας του 2014, αντίγραφο του οποίου αποκτήθηκε από το Nordic Monitor, ο İbrahim Şen δρούσε στη Συρία σε στενό συντονισμό με τον αδελφό του Abdulkadir, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια των υλικών που χρειάζονταν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα στη Συρία. Ο Abdulkadir Şen επισκέφθηκε επίσης τη Συρία αρκετές φορές για να συμμετάσχει σε ένοπλες συγκρούσεις μαζί με τον αδελφό του, σύμφωνα με υποκλοπές που ελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για την τρομοκρατία με τον αριθμό δικογραφίας 2012/1361.
Ο Abdulkadir Şen χρησιμοποιεί διάφορες ΜΚΟ για να μεταφέρει τις απαραίτητες προμήθειες στους τζιχαντιστές υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μία από αυτές τις ΜΚΟ ήταν το Παγκόσμιο Κέντρο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Κατάρτισης (Küresel İnsani Yardım ve Siyasi Eğitim Merkezi, ή KİSEM), ενώ μια άλλη ήταν το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Αρωγή (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnkanifıı, ή αλλιώς KİSEM). İHH), μια ισλαμιστική οργάνωση που συνεργάζεται στενά με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα.
Η εμπλοκή του Abdulkadir Şen ανακαλύφθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ τον Δεκέμβριο του 2016. Η δικογραφία αποκάλυψε ότι ο Mevlüt Mert Altıntaş, ένας 22χρονος τζιχαντιστής αστυνομικός, εμπνεύστηκε από ένα βιβλίο με τίτλο «Tüm Yönleriyle Suriye Devrimi» (Συριακή επανάσταση σε όλες τις όψεις), σενάριο Abdulkadir Şen. Ο δολοφόνος είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Οκτωβρίου 2016, δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Ρώσου απεσταλμένου, για να συναντηθεί προσωπικά με τον Σεν. Η συνάντηση κανονίστηκε από τον Enes Asım Silin, έναν 31χρονο ύποπτο για την Αλ Κάιντα, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον δολοφόνο για αρκετό καιρό.
Όπως και στην έρευνα της Αλ Κάιντα το 2014, η κυβέρνηση Ερντογάν προστάτευσε τον Abdulkadir Şen από ανάμειξη στην έρευνα για τη δολοφονία του Karlov. Σύμφωνα με κυβερνητικές οδηγίες, ο εισαγγελέας Adem Akıncı, ο οποίος συνέταξε το κατηγορητήριο για την υπόθεση της δολοφονίας Karlov, αποφάσισε να σταματήσει την έρευνα και για τους δύο άνδρες. Κατέγραψε την απόφασή του για μη δίωξη στο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2018. Αντίθετα, ο εισαγγελέας απέδωσε τη δολοφονία σε ομάδα που επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την κατηγορία.
Σήμερα, ο Abdulkadir Şen ταξιδεύει σε όλη την Τουρκία, δίνοντας διαλέξεις για την τζιχαντιστική ιδεολογία της Αλ Κάιντα και παρουσιάζοντας τη συριακή σύγκρουση ως μια ιστορία επιτυχίας για τζιχαντιστικές ομάδες. Είναι επίσημα στη μισθοδοσία του κρατικού πανεπιστημίου Muş Alparslan της Τουρκίας ως λέκτορας και είναι καταχωρημένος ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa του Κατάρ και μέλος του Ιδρύματος Κατάρ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και την Κοινοτική Ανάπτυξη.
Η κατάληψη από τη Συρία από το HTS ενθάρρυνε διάφορες τζιχαντιστικές ομάδες στην Τουρκία, ιδιαίτερα την Αλ Κάιντα και τις συνδεδεμένες ή αποσπασμένες φατρίες της. Ούτε η αστυνομία ούτε οι εισαγγελείς τολμούν να αναλάβουν δράση εναντίον αυτών των ομάδων, οι οποίες φαίνεται να προστατεύονται από την κυβέρνηση Ερντογάν λόγω της μυστικής συνεργασίας τους με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου