GuidePedia

0

Η νέα ελληνίδα επίτροπος Ποιος το περίμενε, η εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου να μπει στο Κολέγιο των Επιτρόπων! Η κυρία Μαρία Δαμανάκη, η οποία στα νεανικά της χρόνια ξόρκιζε το «συνδικάτο ΕΟΚ και ΝΑΤΟ» ετοιμάζεται τώρα να κατακτήσει τους διαδρόμους του κτιρίου της Πλας Σουμάν, όπου βρίσκεται το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και όχι μόνον αυτό, αλλά αν ευοδωθούν οι πιέσεις που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, θα αναλάβει το νέο και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο Ναυτιλίας, το οποίο αποτελεί την πρώτη προτίμηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. ......
Για την επιλογή της κυρίας Δαμανάκη το όνομα της οποίας ανακοινώθηκε για τη θέση του επιτρόπου- έγινε ένας μαραθώνιος επαφών με τους έλληνες πρώην επιτρόπους. Και αύριο το πρωί θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο, προκειμένου να γνωριστούν, στο πλαίσιο μιας πρώτης αξιολόγησης.

Το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας, με το νέο του αντικείμενο- η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας οδηγεί σε αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων-, στο οποίο περιλαμβάνονται οι θαλάσσιες μεταφορές και οι θαλάσσιες δίοδοι, πέραν της προφανούς σημασίας που έχει για μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα, θα είναι χρήσιμο και για τη χάραξη πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση. Η Ελλάδα, μια χώρα υποδοχής μεγάλων κυμάτων παράνομων μεταναστών, έχει έντονο ενδιαφέρον να συμμετέχει στις πολιτικές της ΕΕ για το θέμα αυτό. Μένει να φανεί αν η κυρία Δαμανάκη, πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, μπορεί να ισορροπήσει τις απαιτήσεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου και των δεκάδων χιλιάδων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να αναλάβει ένα από τα κοινωνικά χαρτοφυλάκια, όπως είναι της Παιδείας ή της Απασχόλησης, θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί πολύ και δεν απειλούν να «τσαλακώσουν» το προφίλ της. Ενα τέτοιο χαρτοφυλάκιο επιθυμεί να δώσει στην Ελλάδα και ο κ. Μπαρόζο, όμως η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως σκληρή- σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου έχει αναλάβει προσωπικά τον χειρισμό της υπόθεσης-, οπότε αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ρευστά.

Αύριο στις Βρυξέλλες η κυρία Δαμανάκη δεν αποκλείεται έπειτα από τον κ. Μπαρόζο να συναντηθεί και με τον κ. Στ. Δήμα. Το ραντεβού έχει ζητηθεί, αλλά επειδή ο κ. Δήμας προετοιμάζει τη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή, που θα συγκληθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, δεν είναι βέβαιον ότι θα μπορέσει να βρει κενό στο πρόγραμμά του. Πάντως, ο κ. Δήμας μίλησε μαζί της τηλεφωνικώς την Παρασκευή για να τη συγχαρεί και για να της δώσει μερικές καλές συμβουλές ως «παλαιός» στο πόστο του επιτρόπου. Η κυρία Δαμανάκη κινείται προσεκτικά. Το Σάββατο συναντήθηκε με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Χρ. Παπουτσή και σήμερα θα μιλήσει με την κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία έλειπε σε ταξίδι στις ΗΠΑ, αναζητώντας ενημέρωση για τις εμπειρίες τους και τις απαιτήσεις αυτής της θέσης.

Η σχέση της με τον κ. Παπανδρέου πέρασε από διάφορα στάδια, όπως έχει συμβεί και με πολλά άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ. Από την εποχή της πολυδιαφημισμένης αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΠαΣοΚ το 2004, πέρασε σε μια εποχή στενής συνεργασίας και έπειτα σε μια δορυφορική σχέση, η οποία καθορι ζόταν από τους τομείς που αναλάμβανε. Την Πέμπτη το βράδυ πάντως επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικώς με τον κ. Παπανδρέου, και μάλιστα με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος ήθελε να συζητήσει μαζί της τις πρώτες εκτιμήσεις του για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια και για να της δώσει οδηγίες. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε ανακοινώσει δημοσίως το όνομά της με τηλεοπτική δήλωση, αλλά και στη διάρκεια της άτυπης ενημέρωσης που έκανε στους δημοσιογράφους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες της για τις πολιτικές ελευθερίες και τη δημοκρατία, αλλά και για τη μεγάλη πολιτική εμπειρία της. Η ανακοίνωση αυτή αιφνιδίασε, καθώς οι συνεργάτες του που τον συνόδευαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ως την τελευταία στιγμή είτε δήλωναν άγνοια είτε έλεγαν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα επιτρόπων στις συζητήσεις των ευρωπαίων ηγετών. Μολονότι το όνομα της κυρίας Δαμανάκη εδώ και λίγες ημέρες προβαλλόταν ως επικρατέστερο για τη θέση αυτή, η εικόνα όχι μόνο δεν ξεκαθάριζε, αλλά οι «διαρροές» και για άλλους πιθανούς υποψηφίους θόλωναν το τοπίο.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει την επιλογή του περίπου πριν από 20 ημέρες. Στο περιθώριο μιας κοινωνικής εκδήλωσης, όπου συναντήθηκε με την κυρία Δαμανάκη, συζήτησαν για αρκετή ώρα χωρίς να προκαλέσουν υποψίες. Ο Πρωθυπουργός τη ρώτησε αν ενδιαφέρεται για τη θέση του επιτρόπου, έλαβε θετική απάντηση και στη συνέχεια αντάλλαξαν απόψεις για γενικότερα πολιτικά θέματα. Από τα υπόλοιπα ονόματα που ακούστηκαν ως πιθανές υποψηφιότητες, αυτό που πραγματικά «έπαιξε» για λίγες ημέρες στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε σύντομα, ήταν αυτό της κυρίας Λούκας Κατσέλη. Η κυρία Δαμανάκη, η οποία κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης είχε αρνηθεί την πρόταση να αναλάβει υφυπουργός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ότι η «φωνή του Πολυτεχνείου» δεν μπορεί να είναι επικεφαλής της Αστυνομίας, θεώρησε πολύ τιμητική τη νέα πρόταση του κ. Παπανδρέου και άρχισε μυστικά να προετοιμάζεται και να ενημερώνεται για τις απαιτήσεις ενός τέτοιου ρόλου. Στη δήλωσή της, την οποία έκανε από τη Βέρνη όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση του προεδρείου και της Διαρκούς Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, αποτυπώνονταν και τα συναισθήματά της για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην πολιτική της διαδρομή. «Με χαρά και συγκίνηση, αλλά και με επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που καλούμαι να αναλάβω, θέλω πρώτ΄ απ΄ όλα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Γιώργο Παπανδρέου, για την εξαιρετική τιμή να με υποδείξει ως επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω στην Ευρώπη και εργάζομαι επί πολλά χρόνια για την ευρωπαϊκή προοπτική. Για μια Ενωμένη Ευρώπη,δύναμη ειρήνης,ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες της. Σε αυτό τον αγώνα, που είναι δύσκολος και διαρκής, αλλά εξίσου ελκυστικός και δημιουργικός,θα καταθέσω τον καλύτερό μου εαυτό, τις όποιες γνώσεις και πείρα διαθέτω από την πολιτική μου διαδρομή» , δήλωσε.

Ο αγώνας πράγματι θα είναι δύσκολος και θα ξεκινήσει το διάστημα μεταξύ 11 και 18 Ιανουαρίου, οπότε και θα καθοριστούν οι ημερομηνίες ακρόασης των νέων επιτρόπων από το Ευρωκοινοβούλιο. Οι ακροάσεις αυτές, λένε πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι εξουθενωτικές για τους επιτρόπους, των οποίων το παρελθόν «ξεσκονίζεται», όπως και οι πολιτικές θέσεις, αλλά και οι γνώσεις σχετικά με το ντοσιέ που καλούνται να αναλάβουν. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια τυπική διαδικασία. Το αντίθετο, καθώς υπάρχει το παράδειγμα της παραίτησης από την υποψηφιότητα για τη θέση του επιτρόπου του ιταλού Συντηρητικού Ρόκο Μπουτιλιόνε, ο οποίος είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των ευρωβουλευτών με τις δηλώσεις του για τους ομοφυλοφίλους, ενώ και άλλος υποψήφιος υποχρεώθηκε να αλλάξει χαρτοφυλάκιο. Η ανάληψη των καθηκόντων των νέων επιτρόπων θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου. Την ερχόμενη Παρασκευή, οι οκτώ ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ ετοιμάζουν εκδήλωση ενημέρωσης στο Ζάππειο για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη λειτουργία της ΕΕ, όπου δεν αποκλείεται να παρευρεθεί και η κυρία Δαμανάκη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top