GuidePedia

0

Ο ΣΥΝ αντιμέτωπος με μιαν «επίθεση φιλίας» από τον Πρωθυπουργό αλλά και με τα πολιτικά- οργανωτικά διλήμματα για τις συμμαχίες του
Η πρόσκληση του ΠαΣοΚ για συνεργασία και οι συζητήσεις για τον ενιαίο φορέα και τη δημοκρατική εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ. ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας πώς θα αντιμετωπίσει το «φλερτ» από πλευράς της κυβέρνησης, όπως αυτό εκφράστηκε με την πρόσκληση σε συνεργασία που απηύθυνε προσφάτως ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εν όψει του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό, δεν δίστασε να απαντήσει:
«Εμείς δεν έχουμε ούτε ενοχές ούτε προβλήματα με τα φλερτ»!......
Εσπευσε να διευκρινίσει, ωστόσο, ότι «είμαστε συγκροτημένοι και ξέρουμε τι θέλουμε και τι διεκδικούμε γιατί έχουμε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις». Η απάντησή του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Αλλοι την ερμήνευσαν ως ένα ευγενικό «ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε...» και άλλοι διείδαν ένα έμμεσο καταφατικό νεύμα για ενδεχόμενη συνεύρεση στο μέλλον «υπό όρους και προϋποθέσεις». Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να «φλερτάρει» με την ιδέα ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ τής μετά τον κ. Αλ. Αλαβάνο εποχής, την ίδια ώρα που ο τελευταίος επιχειρεί να επανακάμψει αναζητώντας νέους δρόμους πολιτικής ζύμωσης και έκφρασης.

Η «επίθεση φιλίας» που επιφύλαξε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Τσίπρα προσφάτως στη Βουλή, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να ξεπεράσει τη λογική της ισοπέδωσης» εν όψει του διαλόγου που δρομολογεί η κυβέρνηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και για άλλα μεγάλα ανοιχτά κοινωνικά θέματα, εγκαινιάζει μια νέα φάση στην προσπάθεια που καταβάλλει το ΠαΣοΚ για συναινέσεις και συγκλίσεις προς τα αριστερά του. «Μη μένετε στο παρελθόν της εύκολης, από τα έξω κριτικής» έλεγε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο περιμένει «να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης» .

«Γνωρίζω καλά ότι αν το θελήσετε, μπορείτε και με το παραπάνω, ειδικά εσείς, να συνεισφέρετε πολλά σε έναν προοδευτικό διάλογο που θα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και ένα ασφαλιστικό βιώσιμο, αλλά βεβαίως και σε πολλούς άλλους τομείς» δήλωνε ο κ. Παπανδρέου, δίχως να διστάσει να χαρακτηρίσει «εποικοδομητικές» κάποιες από τις προτάσεις του.

? «Και καρότο και μαστίγιο»
«Ο κ. Παπανδρέου κυβερνάει, δεν κυβερνάμε εμείς. Εμείς έχουμε προτάσεις και τις καταθέτουμε. Ας μας πουν και αυτοί τι ακριβώς θέλουν να κάνουν» ήταν το σχόλιο του κ. Τσίπρα. Στην Κουμουνδούρου κρατούν μικρό καλάθι ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, για την οποία εκτιμούν ότι «έχει χάσει τον προσανατολισμό και τον μπούσουλα εξαιτίας των σφοδρών πιέσεων που δέχεται από τις Βρυξέλλες». «Με το πρόσχημα των πιέσεων που δέχεστε- και όντως δέχεστε- αποκαλύπτεται ότι δεν εννοείτε να ανατρέψετε την πολιτική της Δεξιάς, αλλά να τη συνεχίσετε» διαπίστωνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντάς τον πάντως ότι «μακριά από μας η ισοπεδωτική λογική». Ορισμένοι θεωρούν ότι η στάση αυτή του «καρότου και του μαστίγιου» εντάσσεται σε μια αντιπολιτευτική τακτική της Κουμουνδούρου η οποία προσβλέπει στο να δοκιμάζονται οι «αντοχές» και οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Στον ΣΥΝ την αποκαλούν «προγραμματική αντιπολίτευση» και επιδίωξή τους είναι να διαμορφώνουν την (αντιπολιτευτική) ατζέντα των θεμάτων επί των οποίων θα κρίνεται το κυβερνητικό έργο και όχι από επικοινωνιακούς χειρισμούς, στους οποίους εντάσσουν την «επίθεση φιλίας» του ΠαΣοΚ. Από την άλλη, πάντως, δεν κλείνουν την πόρτα στην κυβέρνηση. Ετσι ο κ. Τσίπρας δήλωνε προ ημερών ότι «εμείς στον διάλογο είμαστε ανοιχτοί αλλά ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε τι να προτείνουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πάντα- ακόμη και τυχόν περιθώρια συγκλίσεωνθα κριθούν από τη στάση και τις επιλογές της κυβέρνησης.

? Το μέλλον της «συμμαχίας»
Το δίλημμα που έχει θέσει ο κ. Τσίπρας, 20 χρόνια μετά τη δημιουργία του ΣΥΝ, είναι αν θα είναι «κόμμα των μελών του» ή «κόμμα- δημόσιος χώρος τάσεων, συνιστωσών και παραγόντων». Πρόκειται για ένα δίλημμα που επεκτείνεται ως τον ΣΥΡΙΖΑ, το συμμαχικό μόρφωμα επί του οποίου ο κ. Αλαβάνος στήριξε όλες τις ελπίδες του και η συνοχή (και ύπαρξη) του οποίου δοκιμάζεται οριακά μετά τη σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ κάποιων συνιστω σών του και του ΣΥΝ. Στην Κουμουνδούρου, όλες οι πλευρές συμφωνούν στο ότι το σχήμα αυτό «έφτασε στα όριά του». Κατά τον κ. Τσίπρα ο βασικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο δημοκρατικής νομιμοποίησης και λήψης των αποφάσεων.

Προσφάτως μάλιστα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ όπου ετέθη το όλο θέμα, εν όψει και της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας (εκτός και αν αναβληθεί λόγω της αδυναμίας να βρεθεί ένας κοινός τόπος με τις συνιστώσες), ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μια «προωθημένη» κίνηση ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση για ένα «ενιαίο, αυτόνομο πολιτικό υποκείμενο με συνθετικό πολιτικό λόγο». Κάποιοι θεώρησαν ότι μιλούσεκαι το εννοούσε- για ενιαίο κόμμα, άποψη την οποία απορρίπτουν οι περισσότεροι, τόσο εντός ΣΥΡΙΖΑ όσο και εντός ΣΥΝ, αφού, όπως επισημαίνουν, «δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο κόμμα ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά» . Αλλοι πάλι θεώρησαν ότι επρόκειτο επί της ουσίας για «μπλόφα» από πλευράς του προέδρου του ΣΥΝ ώστε «να ξεκαθαρίσει το τοπίο» και «να τεθούν όλοι ενώπιον των πραγματικών διαστάσεων των προβλημάτων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν».

? Ανοιχτός φορέας με ταυτότητα
Σε κάθε περίπτωση για τον κ. Τσίπρα «μια συμμαχία που πριμοδοτεί τις διασπάσεις αντί της ανασύνθεσης, είναι μια συμμαχία που δεν μας αφορά». Μάλιστα προειδοποίησε τα στελέχη του ότι δεν είναι διατεθειμένος να «κάτσει στ΄ αβγά του» περιμένοντας να ξανασυμβεί ό,τι συνέβη πριν από τις εκλογές όταν βαλλόταν πανταχόθεν μετά την αποτυχία των ευρωεκλογών. Η θέση του είναι ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός φορέα που θα είναι «ανοιχτός και πολυτασικός αλλά με ιδεολογική ταυτότητα και προγραμματική σαφήνεια» .

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ επέλεξε, τελικώς, να απορρίψει τα περί ενιαίου φορέα και να περιοριστεί στο να προτείνει στους «συμμάχους» τη «δημοκρατική εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ» και την «πολιτική συνεργασία κομμάτων, κινήσεων και μη ενταγμένων πολιτών», καλώντας τους να εξετάσουν την περαιτέρω πολιτική και οργανωτική διεύρυνσή του με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου «που αποδεσμεύονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ», με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που δεν συμμετέχουν ως σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ και με δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο οικολογικό χώρο (όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι).

Οι κινήσεις και οι αιχμές του κ. Αλαβάνου
ΜΕΤΑ τη θορυβώδη επανεμφάνισή του πριν από λίγο καιρό στην εκδήλωση-παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, απ΄ όπου εξαπέλυσε «κεραυνούς» κατά της ηγεσίας της Κουμουνδούρου και κατά των εσωκομματικών «φατριών» του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος κινείται δίχως ωστόσο να είναι ευκρινείς για την ώρα οι προθέσεις του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει χαράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΝ, ο οποίος είναι πλέον για τον ίδιον παρελθόν, δηλώνοντας «απλώς μέλος του ΣΥΡΙΖΑ». Λαμβάνει μέρος σε συσκέψεις με οπαδούς του συμμαχικού σχήματος, όπου τον καλούν να μιλήσει, και συμμετέχει στις παρουσιάσεις του βιβλίου της κυρίας Βαλαβάνη ανά την Ελλάδα. Με ενδιαφέρον εξάλλου αναμένεται τυχόν εμφάνισή του στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα απευθύνει «παραινέσεις προς την Αριστερά», όπως τις χαρακτήρισε προχθές το βράδυ σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου. Οπως επισήμανε, «ο κίνδυνος για την Αριστερά είναι κυρίως εντός των τειχών», κάτι που συνέβη και με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε, «όταν η ενωμένη ριζοσπαστική Αριστερά δυνάμωνε αντί να τραυματίζεται από τον αμείλικτο ολοκληρωτικό πόλεμο του συστήματος, έχανε για εσωτερικούς λόγους τους τρεις μεγάλους στόχους:την ακύρωση του δικομματισμού, την αλλαγή των συσχετισμών στην ιστορική Αριστερά και την προσέγγιση της νεανικής πρωτοπορίας που προσχωρεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο».

Διατύπωσε αιχμές λέγοντας ότι «η Αριστερά δεν υποτάσσεται στην επίκληση της καθημερινότητας» και «δεν την εκφράζουν οι φευγαλέες ατάκες δευτερολέπτων χωρίς ίχνη στα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών», ενώ σχολιάζοντας εμμέσως τις συζητήσεις στον ΣΥΝ για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «αυτό το μοναδικό εγχείρημα εμπλέκεται σε βυζαντινολογίες και σε κόλπα».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top