GuidePedia

0
Με αναφορές ακόμη και σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αναφέρονται σε περιπτώσεις κατασκοπείας και διασποράς ψευδών ειδήσεων, για την παράνομη όπως χαρακτηριστικά είπαν δράση του Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής», τεκμηρίωσαν τις απόψεις τους σχετικά με το αίτημα τους για την απομάκρυνση της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κομοτηνή.......
Παράλληλα έγινε αναφορά ακόμη και σε ανθρώπους που πληρώνονται από το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνη και μάλιστα με τρεις τάξεις μισθών, βάσει εγγράφων του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η οποία παραχωρήθηκε σε μία χρονική περίοδο που το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας «παίζει» έντονα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ και η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» καλεί τους ξένους διπλωμάτες για επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστωθούν οι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ο κ. Καραΐσκος, μέλος της πρωτοβουλίας, μεταξύ άλλων σημείωσε πως έχουν πλέον αλλάξει οι συνθήκες από την εποχή που δημιουργήθηκε το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και αναρωτήθηκε ποια είναι πλέον η προσφορά του Προξενείου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραΐσκος στα όσα έχουν ειπωθεί κυρίως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου από τους κους Σγουρίδη και Στυλιανίδη. Ο κ. Καραΐσκος μεταξύ άλλων τόνισε «Σήμερα χρειαζόμαστε αυτό το Προξενείο στην Κομοτηνή; Εμείς αναρωτιόμαστε ως Πρωτοβουλία και ως πολίτες ποια είναι η χρησιμότητα αυτής της υπηρεσίας του Τουρκικού κράτος στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Ειδικά για την πολιτική ζωή κάθε φορά πριν από τις εκλογές ακούμε τους πολιτευτές ότι νιώθουν ριγμένοι από την Α ή Β μειονοτική ψήφο και να λένε ότι κάποιοι αδικήθηκαν οι ότι κάποιοι παρενέβησαν. Μάλιστα ειδικά στην Ξάνθη νομίζω ότι ο Παναγιώτης Σγουρίδης έχει συμβάλει αποφασιστικά κάποια πράγματα με το όνομα τους. Και στην Κομοτηνή από την πλευρά του Ευρυπίδη Στυλιανίδη ιδίως έχουν ειπωθεί κάποια παρόμοια πράγματα. Εμείς δεν έχουμε κάποιο συμφέρον από την πρωτοβουλία αυτή, δεν έχουμε καμία ιδιοτέλεια. Δεν έχουμε χάσει κάποια θέση ή κάποιες ψήφους. Είμαστε απλοί πολίτες οι οποίοι αναρωτιόμαστε για το ρόλο αυτού του Προξενείου στην Θράκη».

Από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός Νίκος Γκόκας εξέφρασε την ανησυχία του για την δραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής στη Θράκη και ζήτησε «τη δραστηριοποίηση των Ελληνικών επίσημων της πολιτείας ως προς παράνομες δραστηριότητες που έχουν επισημανθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Θράκη». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Γκόκας τόνισε πως έχουν παρατηρηθεί προσπάθειες να δυναμιτιστεί η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και υπογράμμισε ότι η ανησυχία αυτή εντοπίζεται στους τομείς της πολιτικής, της κοινωνίας της εκπαίδευσης της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας. Σε όλους αυτούς τους τομείς όπως σημείωσε ο κ. Γκόκας «φαίνεται ότι η δράση των εκπροσώπων του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής είναι ορατή και έχει καταγγελθεί πολλές φορές σε ιδιωτικό επίπεδο αλλά και δημόσια από χριστιανούς και μουσουλμάνους που κατοικούν στη Θράκη». Μάλιστα ο κ Γκόκας υπογράμμισε πως «στο όνομα του φονταμενταλισμού, εκδηλώνεται έλλειψη ανεκτικότητας και απόρριψη των απίστων, των γκιαούριδων μέσα πολλές φορές στα ίδια τα μουσουλμανικά τεμένη και παρατηρείται μία συστηματική χρήση της θρησκευτικότητας για την εξυπηρέτηση εθνικιστικών στόχων.

Στο επίπεδο της ηλεκτρονικής προπαγάνδας επισημαίνεται τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα μειονοτικών ιστοσελίδων που προωθούν την κεμαλική ιδεολογία στη Θράκη και προωθούν μίσος και θρησκευτικό φανατισμό ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ανάλογης βαρύτητας είναι και οι δηλώσεις κάποιων πολιτικών της μειονότητας που συνοδεύονται αντίστοιχα από δηλώσεις Τούρκων πολιτικών που περιοδεύουν στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής». Από την τοποθέτηση του κ. Γκόκα δεν απουσίασαν οι καταγγελίες που έγιναν με επιστολές στις εισαγγελικές αρχές θρησκευτικών μνημείων-συμβόλων στην περιοχή οι οποίες απευθυνόταν προς τον εισαγγελέα Ξάνθης και τον αστυνομικό διευθυντή Ξάνθης οι οποίοι και ακόμη δεν απάντησαν. Η Πρωτοβουλία δια στόματος του κ. Γκόκα έκανε έκληση «για επέμβαση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών καθώς παραβιάζονται συστηματικά τα άρθρα 148 (κατασκοπεία) και 191 (περί ψευδών ειδήσεων) του Ποινικού Κώδικα από δραστηριότητες δεν έχουν καταγραφεί επαρκώς , καθώς και του άρθρου 190 (για διέγερση ανησυχίας και τρόμου). Όπως μάλιστα αναφέρθηκε οι παραβιάσεις των παραπάνω άρθρων είναι καθημερινό φαινόμενο από μισθωτά όργανα στην περιοχή της Θράκης είναι καθημερινές, ενώ αναφορά έγινε και στο θέμα της εκπαίδευσης της μειονότητας..

Σε σχετική ερώτηση πάντως ο κ. Καραΐσκος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με πολιτικούς χώρους και ιδιαίτερα του ΛΑΟΣ. Ως παράδειγμα τώρα της δράσης του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή ο κ. Καραΐσκος επεσήμανε «όταν ο ίδιος ο πρόξενος πηγαίνει σε ένα Πομάκικο χωριό και καλεί τους κατοίκους ο ίδιος για να φτιάξουν ένα μνημείο για 40 Οθωμανούς οι οποίοι συνέβαλαν στην κατάκτηση της Θράκης, νομίζω ότι αυτό συνιστά κάτι διαφορετικό από τη συμβολή στην κοινωνική γαλήνη και από τις καλές σχέσεις των δύο χωρών».

Από την άλλη πλευρά τώρα η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» καλεί τους ξένους διπλωμάτες για επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστωθούν οι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με σχετικές επιστολές σε όλες τις διπλωματικές αρχές που βρίσκονται στην Αθήνα. Τις επιστολές υπογράφει ο πρόεδρος της «Συμβουλευτικής», ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ενώ στην επιτροπή συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν και Τ. Μαντατζή και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Α. Ιλχάν

Δημοσίευση σχολίου

 
Top