GuidePedia

0
Για πρώτη φορά οι μαυροφορεμένοι μαθητές των 15, 16 και 17 ετών ήσαν τόσο πολλοί στην πορεία του Πολυτεχνείου
Το κλίμα που δημιούργησε η δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά πριν από 24 χρόνια αναβιώνει ξανά μετά τον φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Η ιστορία επαναλαμβάνεται24 χρόνια μετά. Η δολοφονία στις 17 Νοεμβρίου του 1985, στο κέντρο της Αθήνας, του 15χρονου τότε μαθητή ΜιχάληΚαλτεζά λειτούργησε εκείνη την εποχή σαν καταλύτης για την ένταξη στον αντιεξουσιαστικό χώρο πολλών νέων σε ηλικία ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μαθητές. ......
Οι τότε έφηβοι έγιναν σήμερα άνδρες. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, μια ανάλογη ιστορία, με θύμα και πάλι έναν 15χρονο μαθητή, ήταν αρκετή για να «γεννηθεί»μια νέα γενιά, λιγότερο ή περισσότερο έτοιμη να ενταχθεί στις αντιεξουσιαστικές ομάδες.

«Η δολοφονία από έναν συνάδελφό μας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, και τα επεισόδια που ακολούθησαν, ήταν η αφορμή για πολλούς εφήβους να κάνουν το βήμα,“εμπλουτίζοντας” με νέο αίμα τον αντιεξουσιαστικό χώρο», παραδέχονται έναν χρόνο μετά οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι παρατηρούσαν τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου, στους διαδρόμους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τα νεανικά πρόσωπα των προσαχθέντων και των συλληφθέντων λίγες ώρες μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου.

Πάντως, το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε, λένε, αφού η κατάσταση ελέγχθηκε εγκαίρως και αυτή τη φορά δεν υπήρξαν ζημιές σε περιουσίες, ούτε κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. «Η κίνηση των διμοιριών των ΜΑΤ να συνοδεύσουν το συγκεκριμένο μπλοκ από την αρχή της πορείας στην οδό Σταδίου ως και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας ήταν καθοριστική», εκτιμούν αξιωματικοί της Αστυνομίας, με το βλέμμα στις κινητοποιήσεις που περιμένουν τις επόμενες ημέρες, εν όψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου.

Δύο στοιχεία τους προβλημάτισαν, με την αφορμή της πορείας του Πολυτεχνείου. Το ένα ήταν ο «όγκος» του μπλοκ των διαδηλωτών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς για πρώτη φορά ξεπερνούσε τα 1.500 άτομα. Το άλλο ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων που κυμαίνονταν από 15 ως 25 ετών. Η παρουσία εκατοντάδων μαυροφορεμένων 15χρονων, 16χρονων και 17χρονων μαθητών μέσα στο συγκεκριμένο μπλοκ της «γενιάς του Δεκεμβρίου του 2008» ήταν εντυπωσιακή, λένε οι αστυνομικοί.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι αυτά τα παιδιά είναι διαθέσιμα να ενσωματωθούν, με την προτροπή όσων «πρωταγωνίστησαν» στα περυσινά επεισόδια, στις ομάδες κρούσης των κουκουλοφόρων που προκαλούν ζημιές και επεισόδια με αστυνομικούς μόνο και μόνο για να δείξουν «ότι είναι ενάντια στο σύστημα». «Κάποιοι “παλιοί” στον χώρο των αντιεξουσιαστών βρήκαν τον Δεκέμβριο την ευκαιρία να “στρατολογήσουν” ανηλίκους, εκμεταλλευόμενοι αυτό το κλίμα», λένε χαρακτηριστικά. Και το χειρότερο είναι ότι «με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας τους και τον εκρηκτικό χαρακτήρα τους, αυτά τα παιδιά είναι ανεξέλεγκτα».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες σε επεισόδια κατά την εφετινή πορεία του Πολυτεχνείου ήταν τρεις ανήλικοι. Μάλιστα, στην κατοχή ενός 16χρονου, που συνελήφθη πριν από την έναρξη της πορείας στην οδό Σόλωνος, βρέθηκαν μέσα στο σακίδιό του ένα μπουκάλι με βενζίνη, μια κουκούλα, βεγγαλικά και σπίρτα. Ενδείξεις ανησυχητικές, λένε οι αστυνομικοί, για το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν όταν ανοίξει ο επόμενος κύκλος κινητοποιήσεων - έστω κι αν είναι διακηρυγμένο σε όλους τους τόνους ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα αντιδράσει δυναμικά και αποφασιστικά απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να «εκμεταλλευτεί τις όποιες εκδηλώσεις για να προκαλέσει επεισόδια ή ζημιές».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top