GuidePedia

0
Δύο ακόμα άνθρωποι - ο ένας έφηβος - έχασαν τη ζωή τους από νέα γρίπη στη χώρα μας. Και οι δύο είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Στα 11 πλέον τα θύματα της νόσου στη χώρα μας. Ακόμα 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο μικρά παιδιά, βρίσκονται στην εντατική.
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας, τα δύο νέα θύματα της νόσου είναι ένας άνδρας ηλικίας 70 ετών, με ιστορικό βαρύτατης πνευμονικής ίνωσης και ανοσοκαταστολής, ο οποίος πέθανε στις 20 Νοεμβρίου από βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή ανακοπή......

Ο 70χρονος νοσηλευόταν δύο μήνες στο νοσοκομείο λόγω των υποκείμενων νοσημάτων του και προσφάτως μολύνθηκε από τον ιό της νέας γρίπης, ο οποίος επιβάρυνε δραματικά την κατάστασή του.

Ο έφηβος ήταν 16 ετών και νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή. Συγχρόνως νόσησε από τον ιό της γρίπης, παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και τελικά πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία και κατέληξε χθες, 21 Νοεμβρίου.

Από τους 11 ανθρώπους που έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας, οι 10 έπασχαν από υποκείμενο χρόνιο πρόβλημα υγείας, γεγονός που τους καθιστούσε ευάλωτους στην ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών στη νέα γρίπη.

Εν τω μεταξύ, 15 ακόμα άνθρωποι νοσηλεύονται σε εντατικές εξαιτίας της νέας γρίπης - οι περισσότεροι διασωληνωμένοι και σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ αυτών και τα δύο παιδιά, ηλικίας 7,5 και 11 ετών, που χθες έγινε γνωστό ότι παρουσιάζουν βαρύτατες αναπνευστικές επιπλοκές.

Τα δύο παιδιά νοσηλευόνται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάστασή τους κρίσιμη.
Οι εξετάσεις που έγιναν στο κορίτσι έδειξαν ότι είχε ως υποκείμενο νόσημα του αναπνευστικού φυματίωση.

Εμβολιασμός χρονίως πασχόντων

Εν τω μεταξύ, έκκληση προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν απευθύνουν οι γιατροί του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, οι οποίοι τονίζουν πως ειδικά οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα αποτελούν την πληθυσμιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό Α(Η1Ν1)ν.

Ο εμβολιασμός των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας αρχίζει αύριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όσοι από αυτούς παρακολουθούνται σε νοσοκομεία, μπορούν να εμβολιαστούν σε αυτά. Οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ.

Αύριο αρχίζει επίσης ο εμβολιασμός των αιμοδοτών και όσων φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Οι αιμοδότες μπορούν να εμβολιαστούν στα νοσοκομεία όπου δίνουν αίμα, ενώ οι υπόλοιποι στα εμβολιαστικά κέντρα

Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός των χρονίως πασχόντων αφορά τις ηλικίες άνω των 6 μηνών (στα νεογέννητα βρέφη δεν γίνεται πανδημικό εμβόλιο), καθώς και ότι για να εμβολιαστεί κανείς δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στους χρονίως πάσχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα με ρευματολογικά νοσήματα, οι νεφροπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι έχουν αιμοσφαιρινοπάθεια και οι παχύσαρκοι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και των Ιατρείων του ΙΚΑ στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr), καθώς και από την τηλεφωνική γραμμή 1135.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top