GuidePedia
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

0


Καθώς η Ευρώπη αναζητά λύσεις για την ενεργειακή της στρατηγική, το ενδεχόμενο αποκατάστασης των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία επιστρέφει στο προσκήνιο. Η πίεση για χαλάρωση των κυρώσεων αυξάνεται, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου κορυφαίοι πολιτικοί ζητούν επανεξέταση των περιοριστικών μέτρων.
Παράλληλα, η στάση της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, η οποία επιδιώκει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, δίνει νέα ώθηση στη συζήτηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη σκληρή της στάση ή θα επιδιώξει την ενεργειακή της σταθερότητα μέσω ενός νέου διαλόγου με τη Ρωσία.

Οι πιέσεις των Γερμανών

Ανώτεροι Γερμανοί πολιτικοί ζητούν ήδη την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία. Για παράδειγμα, ο Μίχαελ Κρέτσμερ, υψηλόβαθμο στέλεχος των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών του Φρίντριχ Μερτς, υποστηρίζει τώρα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας είναι «εντελώς ξεπερασμένες», καθώς έρχονται όλο και πιο ανοιχτά σε αντίθεση με «αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί».
Οι Financial Times σε νέο δημοσίευμά τους αναφέρουν τα λόγια του Κρέτσμερ στο γερμανικό πρακτορείο τύπου DPA ως εξής: «Όταν συνειδητοποιείς ότι αποδυναμώνεις περισσότερο τον εαυτό σου παρά τον αντίπαλό σου, τότε πρέπει να σκεφτείς αν όλο αυτό είναι σωστό».

Το ίδιο δημοσίευμα παρατήρησε τις αναμενόμενες άμεσες αντιδράσεις για τις δηλώσεις ως εξής: Ο Κρέτσμερ, ο οποίος είναι επίσης από καιρό αντίπαλος των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από στελέχη τόσο του κεντροδεξιού CDU του Μερτς όσο και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών που έχουν δημοσιοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες εκκλήσεις για την αναθέρμανση των οικονομικών ή ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία. Αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα για τον Μερτς -ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας– καθώς και για τους πιθανούς εταίρους του στον συνασπισμό στο SPD, σε μια εποχή που προσπαθεί να εμφανιστεί ως ισχυρός εταίρος για την Ουκρανία και την Ευρώπη. Το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, το οποίο τάσσεται έντονα υπέρ του Κιέβου, κάλεσε την Κυριακή τον Μερτς να πατάξει τους «φίλους του Πούτιν» στο κόμμα του.

Αλλά ο ίδιος ο Μερτς δεν έχει προσπαθήσει ενεργά να φιμώσει αυτή την αυξανόμενη επιθυμία ορισμένων πολιτικών κύκλων για προσέγγιση με τη Ρωσία.

Αλλά το Bloomberg ανέφερε τη Δευτέρα: «Ο συμπρόεδρος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας και επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, απέρριψε τις φημολογίες σχετικά με την επανέναρξη των παραδόσεων αερίου από αγωγούς της Ρωσίας μετά από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία». Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Δεν θα με εξέπληττε αν δύο από τα τέσσερα (επέστρεφαν) στη ροή, όχι τέσσερα από τα τέσσερα», ενώ πρόσθεσε «δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου με το LNG που έρχεται από οπουδήποτε».

Η στάση Σλοβακίας και Ουγγαρίας

Εν τω μεταξύ, τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία όχι μόνο συνεχίζουν να παρακάμπτουν την Ουκρανία για εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου -αφού η Ουκρανία διέκοψε τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου την 1η Ιανουαρίου- αλλά στην πραγματικότητα ενισχύουν αυτές τις προμήθειες.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το συνοριακό σημείο διασύνδεσης Veľké Zlievce/Balassagyarmat από την Ουγγαρία προς τη Σλοβακία έχει τεθεί σε πλήρη δυναμικότητα λόγω της διακοπής μέσω της Ουκρανίας.
«Καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα της προμήθειας φυσικού αερίου στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία μας δημιούργησε πολύ σοβαρές δυσκολίες. Για να εξασφαλίσουμε αξιόπιστες προμήθειες φυσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω της Ουγγαρίας, ακόμη και με την παύση της διαμετακόμισής του μέσω της Ουκρανίας, έπρεπε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του συνδετικού αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου.

«Σήμερα, ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ουγγαρίας και Σλοβακίας λειτουργεί με αυξημένη χωρητικότητα. Έχουμε πλέον αυξήσει τη χωρητικότητα αυτού του αγωγού κατά 900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Μέχρι τώρα, μεταφέρονταν 2,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ των δύο χωρών ετησίως. Από σήμερα, ο όγκος αυτός θα αυξηθεί σε 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», σημείωσε ο Σίγιαρτο. Πρόσθεσε ότι «σε σύγκριση με τον περσινό όγκο ρεκόρ, ο όγκος του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουγγαρίας στη Σλοβακία αυξήθηκε κατά 50% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top