GuidePedia

0
Συμφώνησαν για μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά δυο βαθμούς Κελσίου και για σύσταση ενός χρηματοπιστωτικού μηχανισμού ενίσχυσης των αναπτυσσόμενων χωρών. Επίσης, θα καταρτίσουν κατάλογο εθνικών δράσεων και δεσμεύσεων και θα δίνουν πληροφορίες για τις εκπομπές αερίων, μέσω «εθνικών επικοινωνιών», με πιθανότητα διεθνών διαβουλεύσεων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα διοργανώσει διαπραγματεύσεις στη Βόνη σε έξι μήνες για την προετοιμασία της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα, στο Μεξικό στα τέλη του 2010, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί......Ωστόσο, αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες απέρριψαν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τέσσερις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει προσχέδιο συνθήκης του ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε διστακτικά να υπογράψει τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές της θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο (1997).

«Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι το Τουβαλού δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το κείμενο», δήλωσε ο Ίαν Φράι, εκπρόσωπος του μικρού νησιού στον Ειρηνικό που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να σβηστεί από το χάρτη λόγω της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.

Οι αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κούβας και της Νικαράγουας αποκήρυξαν επίσης τη συμφωνία της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι δε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι καταρτίστηκε αδιαφανώς.

«Κάναμε ένα βήμα, ελπίζαμε ότι θα κάναμε πολλά περισσότερα», ήταν η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ. «Δεν είναι η τέλεια συμφωνία. Δε θα απαλείψει την περιβαλλοντική απειλή για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ράινφελτ, η χώρα του οποίου έχει το τρέχον εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ. Αντίθετα, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Ραντ, η αντιπροσωπεία της Κίνας κ.ά. χαρακτήρισαν τη συμφωνία «εξαιρετικά σημαντική». Οι οικολογικές οργανώσεις επίσης αντιμετώπισαν με επιθετικό τρόπο τη συμφωνία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top