GuidePedia

0

Με κάθε λεπτομέρεια, μαγνητοσκοπήθηκε για πρώτη φορά, η έκρηξη ενός πελώριου υποθαλάσσιου ηφαιστείου στον Ειρηνικό Ωκεανό, νοτιοανατολικά της νήσου Σαμόα. Το αμερικανικό ρομποτικό υποβρύχιο «Ιάσων» καταδύθηκε σε βάθος 1.100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και κινηματογράφησε την έκρηξη. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν πολλοί μικροοργανισμοί καθώς και ένα είδος γαρίδας που επιβιώνει σε οικοσυστήματα θερμά και ιδιαίτερα όξινα όπως είναι τα υποθαλάσσια ηφαίστεια.....
Το ηφαίστειο της Δυτικής Μάτα, όπως ονομάζεται, έχει μήκος εννέα χλμ. και πλάτος έξι χλμ. και η βάση του βρίσκεται σε βάθος περίπου τριών χλμ. από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μικρή απόσταση από το υποθαλάσσιο ρήγμα Τόνγκα Κερμαντέκ. Εκεί η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού βυθίζεται κάτω από την πλάκα της Αυστραλίας. Πρόκειται σύμφωνα με τους επιστήμονες για μία εξαιρετικά σημαντική τοποθεσία για την ανακύκλωση των πετρωμάτων, ενώ το λιωμένο μάγμα μπορεί να φτάσει και μέχρι την επιφάνεια.

Το ρομποτικό υποβρύχιο βρέθηκε σε απόσταση τριών μόλις χιλιομέτρων από την ηφαιστειακή έκρηξη. Η φωτογραφική μηχανή που διαθέτει, η οποία είναι υψηλής ευκρίνειας, κατάφερε να «συλλάβει» μεγάλες φυσαλίδες λιωμένης λάβας με διάμετρο ενός μέτρου, οι οποίες κατακερματίζονταν καθώς έρχονταν σε επαφή με το κρύο νερό της θάλασσας. Κινηματογραφήθηκαν πίδακες λάβας να απελευθερώνονται από τα έγκατα της γης. Πρόκειται για πρώτη φορά που οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση της λάβας στον πυθμένα του ωκεανού.

Επίσης, οι δύο ρομποτικοί βραχίονες του «Ιάσονα» συνέλεξαν δείγματα πετρωμάτων, μικροβίων και άλλων οργανισμών που ζουν σε τόσο ακραίες συνθήκες.
ΠΗΓΗ http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top