GuidePedia

0
Με εξαγγελίες για ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με εισπρακτικό στόχο 2,5 δις. ευρώ για το 2010, με δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος το 2009 κατά 1 δις. ευρώ επιπλέον, αλλά και με την παρουσίαση σήμερα των προτάσεων της κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών αντεπιτίθεται για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας στις αγορές, ύστερα από το «βρώμικο» χτύπημα της S&P......
Η χθεσινή, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης ομολόγων και μετοχών μετά την υποβάθμιση στο ΒΒΒ+ από την S&P πέρασε χωρίς δυσβάστακτες απώλειες, καθώς το spread των 10ετών ομολόγων έφθασε ως τις 259 μονάδες βάσης, ενώ στο ΧΑ οι απώλειες του Γενικού Δείκτη περιορίσθηκαν σε 1,21%, με το δείκτη των τραπεζικών μετοχών να χάνει έδαφος σε ποσοστό 1,46%.

Ως ιδιαίτερα θετική ένδειξη, στη δύσκολη «μάχη» με τις αγορές, ερμηνεύουν κυβερνητικά στελέχη την παρέμβαση της ισχυρότερης βρετανικής τράπεζας, της HSBC, υπέρ των ελληνικών ομολόγων, που όλα δείχνουν ότι δεν είναι άσχετη με τις προσπάθειες του κ. Παπακωνσταντίνου να αλλάξει το κλίμα στο Σίτι. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του, Άλιστερ Ντάρλινγκ, που οι πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι εξελίχθηκε αρκετά καλά.

Μιλώντας χθες στο Bloomberg, ο Στιβ Μέιτζορ, επικεφαλής σε παγκόσμιο επίπεδο του τμήματος στρατηγικής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, τόνισε ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έχει ανοίξει ήδη αρκετά και «δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να αυξηθεί περαιτέρω», καθώς ήδη στις παρούσες αποτιμήσεις των ελληνικών τίτλων ενσωματώνεται ακόμη και ο ακραίος κίνδυνος νέων υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, στην κατηγορία sub-investment.

«Υπάρχουν άλλες αγορές που φαίνονται να χρειάζονται την προσοχή των αρκούδων περισσότερο από την ελληνική», τόνισε ο Μέιτζορ, αναφέροντας ως παράδειγμα τα ισπανικά και τα τουρκικά ομόλογα. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ακόμη και τα καλά νέα για την ελληνική αγορά, όπως η διάθεση ομολόγων αξίας 2 δις. ευρώ αυτή την εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών, αντί να ωθήσουν σε άνοδο των τιμών των ομολόγων ερμηνεύθηκαν αρνητικά, με τη λογική του μισοάδειου ποτηριού, καθώς οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι η κυβέρνηση είχε επείγουσα ανάγκη ρευστότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η στήριξη της HSBC στην παρούσα φάση, ενώ το spread βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τις 300 μονάδες βάσης και πάντως σε αρκετή απόσταση από το ρεκόρ των αρχών του έτους, δίνει ένα πρώτο, σημαντικό «σήμα» στις αγορές, καθώς η βρετανική πολυεθνική τράπεζα έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική πρωτογενή αγορά ομολόγων, με συχνές συμμετοχές και στα κοινοπρακτικά σχήματα τραπεζών, που έχουν προσφέρει μεγάλα δάνεια φέτος στο Δημόσιο.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται έτοιμο να προσφέρει στις αγορές την κινητικότητα που περιμένουν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μέτρων για τον αποτελεσματικό έλεγχο του ελλείμματος, παρότι αποφεύγει να υιοθετήσει το ιρλανδικό μοντέλο των βίαιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που δεν θα απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε, ούτε θα εκπλήξουμε», τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας, όμως, ότι για τις αγορές είναι σημαντικό να πληροφορηθούν πολύ πριν παρουσιασθεί το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας το πλήρες «πακέτο» μέτρων που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το 2010.

Όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη, οι ξένοι οίκοι είναι πολύ επιφυλακτικοί στις εξαγγελίες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, γνωρίζοντας τις αδυναμίες και τις αστοχίες του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού στο παρελθόν, γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία να αναλυθούν διεξοδικά τα προτεινόμενα μέτρα και να αξιολογηθούν καλύτερα από τους ξένους οίκους.

Με την παρουσίαση του φορολογικού «πακέτου», αλλά και τη δέσμευση ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 8,7% το 2010, έναντι αρχικού στόχου 9,7%, ο οποίος πρόσφατα αναθεωρήθηκε στο 9,1%, τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αγορές θα έχουν πλέον ενώπιον τους ένα πειστικότερο σχέδιο εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση και οι πιέσεις στα ομόλογα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Στόχος, μάλιστα, είναι να αποφευχθεί η επαπειλούμενη νέα υποβάθμιση από την S&P στο προσεχές τρίμηνο, που θα έφερνε πλέον τα ομόλογα στην «ταπεινωτική» βαθμολογία ΒΒΒ, αφήνοντας μικρά περιθώρια επανόδου στην «Α» κατηγορία πριν το τέλος του έτους, με συνέπεια να γίνεται πιθανός ο αποκλεισμός των ελληνικών τίτλων από τις διαδικασίες αναχρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν, ότι ιδιαίτερα θετική υποδοχή είχε από τους συνομιλητές του υπουργού Οικονομικών στις ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η εξειδίκευση του εισπρακτικού στόχου για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2010, που έγινε αυτή την εβδομάδα από τον κ. Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια των διεθνών επαφών του. Ο στόχος των 2,5 δις. ευρώ, δηλαδή περίπου 1% του ΑΕΠ, θεωρείται επαρκής για να μετριασθούν οι πιέσεις αύξησης του δημοσίου χρέους το δύσκολο προσεχές έτος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top