GuidePedia

0
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στη δομή του κυβερνητικού σχήματος ενδέχεται να επανεξεταστεί, άμα τη επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κοπεγχάγη και καθώς ολοκληρώνεται το διάστημα των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ.....
Ο κ. Γ. Παπανδρέου ως και τα μέσα της εβδομάδος δεν είχε δώσει ενδείξεις για τυχόν αλλαγές, πέραν της αντικατάστασης του απομακρυνθέντος υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Ντ. Ρόβλια . Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν διάφορα ονόματα ως πιθανοί αντικαταστάτες, με τον διάδοχο του κ. Ρόβλια να αναζητείται μεταξύ των κκ. Γ. Ντόλιου (βουλευτή Εβρου), Λ. Μίχου (εν αναμονή βουλευτή Β΄ Αθηνών, έπειτα από τη μετακίνηση της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη στις Βρυξέλλες) και Εμμ. Οθωνα (βουλευτή Ρεθύμνου).

Κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Παπανδρέου θα λάβει τις αποφάσεις του εντός του Σαββατοκύριακου, δεδομένου ότι αφενός ξεκινά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και αφετέρου υπάρχουν πολλά ζητήματα προς διευθέτηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ των κρίσιμων θεμάτων που θα πρέπει να προωθηθούν είναι η συζήτηση για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο και ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας, τον οποίον έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Πέραν της απόφασης για την πλήρωση της κενής θέσης του υφυπουργού Εσωτερικών, ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται να προχωρήσει και στην οριστικοποίηση της δομής του κυβερνητικού σχήματος.

Κάτι τέτοιο πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο νέων θέσεων υφυπουργών, και πιο συγκεκριμένα στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Η πρώτη θέση θα αφορά την πολιτική εποπτεία των εφοριών και των εισπρακτικών μηχανισμών, κάτι που κρίνεται επιβεβλημένο υπό τις παρούσες συνθήκες, και η δεύτερη θα σχετίζεται με τον τομέα της ναυτιλίας, όπου η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη πολιτική έμφαση.

Χαρακτηριστικόείναι ότι οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έφεραν τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήδη από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ να ζητεί έναν ακόμη υφυπουργό, με αποκλειστική αρμοδιότητα τα δημόσια έσοδα, πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση θα δώσει τις κρισιμότερες εξετάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, και καθώς δυόμισι μήνες έπειτα από τις εκλογές παραμένει σε εκκρεμότητα η τοποθέτηση και των υπολοίπων γενικών γραμματέων στα υπουργεία, θα εξεταστεί μία ακόμη διορθωτική παρέμβαση, βάσει της οποίας θα μειωθεί εν τέλει ο αριθμός των σχετικών θέσεων. Εν μέρει κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις συγχωνεύσεις των υπουργείων, όμως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες μεταξύ των γραμματειών ώστε να αποφευχθούν στο εξής τα φαινόμενα παράλυσης του κρατικού μηχανισμού.

Συνεδρίαση ΚΟ σήμερα εν όψει προϋπολογισμού
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οριστικής διευθέτησης όλων των παραπάνω εκκρεμοτήτων εντός του Σαββατοκύριακου.

Πάντως σε κάθε περίπτωση για σήμερα έχει προγραμματιστεί η ομιλία του κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία συνέρχεται το απόγευμα εν όψει της έναρξης της συζήτησης επί του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σήμερα σε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου κατά το πρώτο δίμηνο και παράλληλα θα επαναλάβει τις εκτιμήσεις του για την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό θα περιγράψει τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και θα εμμείνει στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top