GuidePedia

0
Γράφει η Λώρη Κέζα
O κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος βγαίνει αλώβητος από κάθε στάδιο των περιπετειών του. Δεν ισχύει το ίδιο για όσους άφησε πίσω του. Τόσο η ελληνική Δικαιοσύνη όσο και το ντόπιο Κοινοβούλιο ασχολούνται ακόμη με τα απόνερα της φυγής του. Ο κ. Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος διεξήγαγε την ανάκριση για το σκάνδαλο της Siemens, θα κάνει γιορτές έχοντας στο μυαλό του την υπόθεση με τις μίζες: στις 7 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών προκειμένου να διατάξει την.......
άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του. Ο δικαστικός λειτουργός εγκαλείται για κατάχρηση εξουσίας, επειδή δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση του C4Ι, και για παράβαση καθήκοντος, γιατί δεν έδωσε όλα τα έγγραφα της δικογραφίας στους δικηγόρους των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Υπήρξε λοιπόν τόσο αμελής ο πρωτοδίκης, υπήρξε τόσο κακός στη δουλειά του ώστε να δώσει στο πιάτο όλα τα επιχειρήματα στην υπεράσπιση Χριστοφοράκου για να μην παραδοθεί στην Ελλάδα; Η καταγγελλόμενη ολιγωρία φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές. Χθες ο κ. Ζαγοριανός έκανε μια βόλτα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο έχοντας στο πλευρό του επιφανείς δικαστικούς που έκαναν λόγο για πρωτοφανή δίωξη δικαστών για ενέργειες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Δεν είναι μόνο οι δικαστικές αρχές που προβληματίζονται με τα έργα του κ. Χριστοφοράκου. Είναι και 128 βουλευτές του ΠαΣοΚ. Προχθές ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος παρέλαβε την πρότασή τους για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Siemens. Τι τους έπιασε στα καλά καθούμενα, χριστουγεννιάτικα; Ολα εκπορεύονται από τις αποκαλύψεις για παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα. Εντάξει, δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τα κουτσομπολιά που σέρνονται, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Τώρα ανακάλυψαν τις πληροφορίες ότι τα χρήματα διοχετεύτηκαν στα κόμματα και ότι λαδώθηκαν κυβερνητικοί παράγοντες και υπηρεσιακοί παράγοντες;

Εγιναν, λένε οι βουλευτές, κυβερνητικές παρεμβάσεις. Εννοείται ότι δεν ιδρώνει το αφτί των λαδωμένων ποντικών. Εν ολίγοις: οι Εξεταστικές Επιτροπές συγκροτούνται για να παίρνουν αποζημιώσεις οι βουλευτές (κάπου 300 ευρώ για κάθε μάζωξη) και στο τέλος να βγάλει κάθε πλευρά το δικό της πόρισμα, που δεν έχει καμία κύρωση για κανέναν. Αν οι δακτυλογράφοι της Βουλής ήθελαν να κάνουν πλάκα, θα αντικαθιστούσαν κάποιες σελίδες στα πορίσματα με κεφάλαια λογοτεχνίας: κανείς δεν θα έπαιρνε χαμπάρι.

O κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος δίνει εκεί μακριά τον δικό του αγώνα. Δεν έχουν σημασία οι δικανικές λεπτομέρειες, οι απόπειρες συμβιβασμού με τη γερμανική εταιρεία. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και στη δύσκολη ώρα τα καταφέρνει μια χαρά στη σκιαγράφηση του προφίλ του. Κάθε του κίνηση είναι μια ευφυής κίνηση. Αν δεν σχεδιάζει ο ίδιος τη στρατηγική της υπεράσπισης, είχε την εξυπνάδα να βρει έξυπνους δικηγόρους. Εκεί κρίνονται όλα στις περίπλοκες υποθέσεις: στις παρακάμψεις με τα νόμιμα μέσα. Ο κ. Χριστοφοράκος παίζει μια παρτίδα σκάκι έχοντας απέναντί του έναν στρατό αντιπάλων, έναν τεράστιο κομπιούτερ που απαρτίζεται από έλληνες νομικούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Ως γνωστόν οι καλοί παίκτες νικούν τα μηχανήματα. Βγήκε από το κελί, ζει σε ένα ωραίο σπίτι, με τιμωρία, προς το παρόν, να μην απομακρύνεται από την όμορφη γειτονιά.

Την ωραία ζωή μάλλον την έχει διασφαλίσει καθώς η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί λαμβάνει υπ΄ όψιν την περιουσία και τη σύνταξη. Δεν θα βγει στην κοινωνία να ζήσει σαν φτωχός, αυτό μας έλειπε.

Το χάος που άφησε πίσω του ο κ. Χριστοφοράκος είναι σίγουρα διασκεδαστικό. Ακόμη πιο διασκεδαστικό είναι ότι όταν με το καλό επιστρέψει στην Ελλάδα, θα έχει ένα σωρό παρέες. Δεν κάρφωσε, δεν εξέθεσε ή το έκανε πολύ διπλωματικά. Είναι ένας υπόδικος που φέρεται ως μάνατζερ του εαυτού του. Σαν να λέει: εδώ έχουμε ένα πρόβλημα, πώς θα το διαχειριστούμε με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες; Και τους διαχειρίζεται όλους, με τον τρόπο του.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top