GuidePedia

0
Από τις επτά σήμερα το απόγευμα οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα βρίσκονται σε διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ.: της Ενωσης) και του ύπατου εκπροσώπου για τις εξωτερικές σχέσεις (σ.σ.: υπουργός Εξωτερικών).Λιγότερο από 24 ώρες πριν από το σημερινό δείπνο εργασίας η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εμφανίστηκε για πρώτη φορά να κάνει δηλώσεις περί των δύο αξιωμάτων......
επιβεβαιώνοντας πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί ότι «Γερμανία και Γαλλία θα συναποφασίσουν στο θέμα αυτό και δεν θα αντιταχθούν η μία στην άλλη... Βρισκόμαστε σε επαφή γι αυτό το θέμα, ασφαλώς.

Ανγκ. Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί βρίσκονται σε επαφή για την επιλογή ευρωπροέδρου και «υπουργού» Εξωτερικών της ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ανγκ. Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί βρίσκονται σε επαφή για την επιλογή ευρωπροέδρου και «υπουργού» Εξωτερικών της ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα που θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε μια συμφωνία αύριο [σήμερα] το απόγευμα».
Από τις παρασκηνιακές, μέχρι χθες το βράδυ, διαβουλεύσεις της σουηδικής προεδρίας με τις κοινοτικές κυβερνήσεις οι οιωνοί για την επιλογή του Βέλγου (Φλαμανδού, χριστιανοδημοκράτη) πρωθυπουργού Χέρμαν βαν Ρομπόι για τη θέση του προέδρου είναι ιδιαίτερα θετικοί.
Πολλοί, δε, λένε ότι αυτός βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από την τοποθέτησή του σ' αυτήν τη θέση.
Στήριξη
Και τούτο διότι όλα δείχνουν ότι έχει εξασφαλίσει την ενεργό υποστήριξη του γαλλογερμανικού άξονα και τη σιωπηρή συναίνεση των άλλων κρατών-μελών, ενώ οι υποψηφιότητες του Ολλανδού πρωθυπουργού κ. Μπαλκενέντε και του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ δείχνουν να χάνουν έδαφος, εκτός κι αν προκύψουν την τελευταία στιγμή από το πουθενά νέες υποψηφιότητες.
Κρίσιμη παράμετρος για την εκλογή του κ. Βαν Ρομπόι θεωρείται η στάση που θα κρατήσει τελικά η Μ. Βρετανία.
Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δείχνει αμετάπειστος σ' ό,τι αφορά την υποστήριξή του προς τον κ. Μπλερ και λέγεται ότι μπορεί να ζητήσει τη τελευταία στιγμή τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Αλλες πηγές θεωρούν ότι ο κ. Μπράουν γνωρίζει ότι έχει χάσει το παιχνίδι και προσπαθεί τώρα να αποσπάσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από μια υποχώρησή του στο θέμα του προέδρου της Ενωσης.
Ο κ. Μπράουν, λένε οι ίδιες πηγές, μπορεί να χτυπήσει δύο στόχους, ο πρώτος είναι η θέση του ύπατου εκπροσώπου της Ενωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις (σ.σ.: υπουργός Εξωτερικών) και ταυτόχρονα, αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο δεύτερος είναι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη νέα Επιτροπή, που να σχετίζεται άμεσα με τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του, όπως λ.χ. αυτό για την εσωτερική αγορά.
Μια ανάλογη αλλά ήσσονος σημασίας θέση μπορεί να επιδιώκει και η Ολλανδία, εγκαταλείποντας τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Μπαλκενέντε.
Ανατροπή
Η έκπληξη όμως των εκπλήξεων, που θα σημάνει την πλήρη ανατροπή όλων των προγνωστικών, θα είναι, λένε ορισμένες πηγές, να θέσει ο ίδιος ο κ. Μπράουν ή ένας «φίλος» πρωθυπουργός, π.χ. ο κ. Παπανδρέου, την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ενωσης, κάτι που πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να το απορρίψουν οι άλλοι 26 ηγέτες, αν ληφθεί υπόψη ότι θα χάσει οπωσδήποτε τις βουλευτικές εκλογές την άνοιξη με την έλευση στην πατρίδα του μιας ευρωφοβικής συντηρητικής κυβέρνησης καθώς και η μεγάλη συμβολή του, με τα άμεσα οικονομικά μέτρα που πήρε για την αναχαίτιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ελάχιστες ώρες πριν από αυτό το έκτακτο συμβούλιο κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ βγήκε μπροστά μέσω του πρεσβευτή της χώρας της στο Βέλγιο, Ρ. Μπετσούγκε, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή «τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον κ. Βαν Ρομπόι, διότι και οι δύο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια (Χριστιανοδημοκράτες) αλλά και ότι πιστεύει ακράδαντα πως πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και στις μικρότερες χώρες να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην Κοινότητα».
Το Βερολίνο «θα δυσαρεστηθεί εάν η υποψηφιότητα του κ. Βαν Ρομπόι δεν τελεσφορήσει», είπε ακόμη ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Μνηστήρες σε... θολό τοπίο
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο θολά όσον αφορά την προσωπικότητα που τελικώς θα καταλάβει το αξίωμα του ύπατου εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις.
Εκτός από τη Μ. Βρετανία, βρίσκονται στο παιχνίδι και η Ιταλία με τον πρώην πρωθυπουργό της Μάσιμο ντ Αλέμα και η Ισπανία με τον ΥΠΕΞ της Α. Μορατίνος, χωρίς να αποκλείονται και υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής, που μπορούν να προβληθούν από κάποια ή κάποιες κυβερνήσεις. Ενδεχόμενη επιλογή του κ. Μορατίνος θα σημάνει και την αποχώρηση από την Κομισιόν του Ισπανού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.
Οι κοινοτικοί ηγέτες στη σημερινή σύνοδό τους θα πάρουν μια λεγόμενη «πολιτική» απόφαση για την εκλογή των δύο προσωπικοτήτων που θα αναλάβουν τα αξιώματα του προέδρου και του Ευρωπαίου ΥΠΕΞ. Αυτή η απόφαση με το λεγόμενο σύστημα της «γραπτής διαδικασίας» θα επικυρωθεί και τυπικά από τις 27 κυβερνήσεις την ίδια ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβόνας, δηλαδή τη 1η Δεκεμβρίου.
Β. ΦΡΑΪΜΠΕΡΓΚΑ
Επίθεση στο ανδρικό κατεστημένο
Βέλη ελαφρώς... φαρμακερά εναντίον του ανδρικού ευρωπαϊκού κατεστημένου εξαπέλυσε χθες η πρώην πρόεδρος της Λετονίας, Βάιρα Βίκε Φράιμπεργκα, η επονομαζόμενη και «σιδηρά κυρία», υποψήφια για τη θέση του/της προέδρου της ΕΕ, καταγγέλλοντας τους ισχυρισμούς πως σπανίζουν οι γυναίκες που θα μπορούσαν να προεδρεύσουν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και τον παρασκηνιακό χαρακτήρα των διαβουλεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών για τα δύο νέα ευρωπαϊκά αξιώματα.
Δύο φορές πρόεδρος της Λετονίας, με εξαιρετικές ακαδημαϊκές περγαμηνές, πλούσιο συγγραφικό έργο, πολυάριθμες διακρίσεις, μητέρα δύο παιδιών και πολύγλωσση, η 71χρονη Φράιμπεργκα ανήκει στην ισχνή μειοψηφία εκείνων που ανοιχτά διακήρυξαν την υποψηφιότητά τους. «Οσο με αφορά [όσοι δεν βρίσκουν άξιες γυναίκες για την προεδρία της EE] εκφράζουν τη βαθύτερη και προσβλητικότερη προκατάληψη έναντι των γυναικών... Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε επειδή κάτι τέτοιο σημαίνει πως το ταλέντο έχει διανεμηθεί μόνο σε κάποιους με συγκεκριμένο τύπο χρωμοσωμάτων», είπε η Φράιμπεργκα.
Η Φράιμπεργκα απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να «σταματήσει να δουλεύει σαν την πρώην Σοβιετική Ενωση», αναφερόμενη φυσικά στη διαδικασία επιλογής των προσωπικοτήτων που θα αναλάβουν τα δύο νέα αξιώματα στην ΕΕ. Επίσης, προκάλεσε τον Τόνι Μπλερ και τους άλλους άνδρες συνυποψηφίους της να βγουν δημοσίως και καθαρά να δηλώσουν τις φιλοδοξίες τους και να πουν στους Ευρωπαίους γιατί θα πρέπει να επιλεγούν αυτοί. Η ίδια η Φράιμπεργκα έχει σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή της υποψηφιότητα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top