GuidePedia

0

Οι εργασίες στο άτυπο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής ξεκινούν σήμερα με ένα δείπνο των 27 ηγετών στις επτά το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο του συμβουλίου θα τεθεί η εκλογή του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου(σ.σ. της Ένωσης) και του ύπατου εκπροσώπου για τις εξωτερικές σχέσεις (σ.σ. Υπουργός Εξωτερικών).Από τις παρασκηνιακές, μέχρι χθες το βράδυ, διαβουλεύσεις της σουηδικής προεδρίας..... με τις κοινοτικές κυβερνήσεις οι οιωνοί για την επιλογή του Βέλγου (Φλαμανδού, χριστιανοδημοκράτη) πρωθυπουργού Χέρμαν βαν Ρομπόι για τη θέση του προέδρου είναι ιδιαίτερα θετικοί.

Πολλοί δε, λένε ότι αυτός βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από την τοποθέτηση του σε αυτή τη θέση. Και τούτο, διότι όλα δείχνουν ότι έχει εξασφαλίσει την ενεργό υποστήριξη του γαλλογερμανικού άξονα και τη σιωπηρή συναίνεση των άλλων κρατών-μελών, ενώ οι υποψηφιότητες του Ολλανδού πρωθυπουργού κ. Μπαλκενέντε και του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ δείχνουν να χάνουν έδαφος, εκτός κι αν προκύψουν τη τελευταία στιγμή από το πουθενά νέες υποψηφιότητες.

Κρίσιμη παράμετρος για την εκλογή του κ. βαν Ρομπόι θεωρείται η στάση που θα κρατήσει τελικά η Μ. Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δείχνει αμετάπειστος σε ότι αφορά την υποστήριξη του προς τον κ. Μπλερ και λέγεται ότι μπορεί να ζητήσει τη τελευταία στιγμή τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Άλλες πηγές θεωρούν ότι ο κ. Μπράουν γνωρίζει ότι έχει χάσει το παιχνίδι και προσπαθεί τώρα να αποσπάσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από μια υποχώρηση του στο θέμα του προέδρου της Ένωσης.

Ο κ. Μπράουν, λένε οι ίδιες πηγές, μπορεί να χτυπήσει δύο στόχους, ο πρώτος είναι η θέση του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις (σ.σ. Υπουργός Εξωτερικών) και ταυτόχρονα, αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο δεύτερος είναι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη νέα Επιτροπή που να σχετίζεται άμεσα με τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του, όπως λ.χ. αυτό για την εσωτερική αγορά.

Μια ανάλογη, αλλά ήσσονος σημασίας θέση μπορεί να επιδιώκει και η Ολλανδία, εγκαταλείποντας τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ.Μπαλκενέντε. Η έκπληξη όμως των εκπλήξεων, που θα σημάνει την πλήρη ανατροπή όλων των προγνωστικών, θα είναι, λένε ορισμένες πηγές, να θέσει ο ίδιος ο κ. Μπράουν (ή ένας «φίλος» πρωθυπουργός, π.χ. ο κ. Παπανδρέου) την υποψηφιότητα του για την θέση του προέδρου της Ένωσης, κάτι που πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να απορρίψουν οι άλλοι 26 ηγέτες, αν ληφθεί υπόψη ότι θα χάσει οπωσδήποτε τις βουλευτικές εκλογές την άνοιξη με την έλευση στη πατρίδα του μιας ευρωφοβικής συντηρητικής κυβέρνησης, καθώς και η μεγάλη συμβολή του με τα άμεσα οικονομικά μέτρα που πήρε για την αναχαίτιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης .

Δεν είναι τυχαίο, ότι μόλις ελάχιστες ώρες πριν από αυτό το έκτακτο συμβούλιο κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βγήκε μπροστά μέσω του πρεσβευτή της χώρας της στο Βέλγιο Ρ. Μπετσούγκε, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή «τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον κ. βαν Ρομπόι διότι και οι δύο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια(χριστιανοδημοκράτες),αλλά και ότι πιστεύει ακράδαντα πως πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και στις μικρότερες χώρες να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην Κοινότητα».

Το Βερολίνο «θα δυσαρεστηθεί εάν η υποψηφιότητα του κ. βαν Ρομπόι δεν τελεσφορήσει», είπε ακόμη ο Γερμανός πρεσβευτής.

Ως προς την προσωπικότητα που θα καταλάβει το αξίωμα του ύπατου εκπροσώπου, εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο θολά. Εκτός από τη Μ. Βρετανία βρίσκονται στο παιχνίδι και η Ιταλία με τον πρώην πρωθυπουργό της Μάσιμο ντ Αλέμα και η Ισπανία με τον ΥΠΕΞ της Α. Μορατίνος.

Ωστόσο, δεν αποκλείονται υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής, που μπορούν να προβληθούν από κάποια ή κάποιες κυβερνήσεις. Η επιλογή του κ.Μορατίνος θα σημάνει και την αποχώρηση από την Κομισιόν του Ισπανού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Σε περίπτωση που τελικά οι 27 ηγέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, η συνθήκη της Νίκαιας που ισχύει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, προβλέπει την διεξαγωγή ψηφοφοριών με αποφάσεις που λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία.

Οι κοινοτικοί ηγέτες στη σημερινή σύνοδο τους θα πάρουν μια λεγόμενη «πολιτική» απόφαση για την εκλογή αυτών των δυο προσωπικοτήτων. Αυτή η απόφαση, με το λεγόμενο σύστημα της «γραπτής διαδικασίας» θα επικυρωθεί και τυπικά από τις 27 κυβερνήσεις την ίδια ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβόνας, δηλαδή τη 1η Δεκεμβρίου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top