GuidePedia

0
Στη νέα έκθεσή του ο Οργανισμός φαίνεται να πείθεται από τα πρώτα μέτρα για μείωση ελλείμματος και τόνωση της ανάπτυξης, αλλά προειδοποιεί για αύξηση της ανεργίας.
Σε σχέση με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, σημαντική διαφορά με το παρελθόν συνιστά η πρόβλεψη ότι από το 2010 θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη στην εξαγωγική δραστηριότητα, η μεγέθυνση της οποίας θα είναι ταχύτερη από αυτή των εισαγωγών, αντίθετα με την προηγούμενη τετραετία......

Σε γενικές γραμμές οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι (ως είθισται άλλωστε) ελαφρά πιο απαισιόδοξες από αυτές των εθνικών κυβερνήσεων, στην περίπτωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας, ωστόσο, αυτή η μικρή απόκλιση είναι από μόνη της... επιβράβευση.

Ετσι, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι από 12,7% του ΑΕΠ φέτος, το έλλειμμα θα μειωθεί το 2010 στο 9,8% (ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν αρχικά το 9,4% και πλέον έχει γίνει πιο φιλόδοξος, στο 9,1%). Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη από την κυβέρνηση το πακέτο μέτρων για την συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, θεωρεί ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα το 2011 θα αυξηθεί ελαφρά στο 10%.

Αντίθετα, στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών η εικόνα δεν είναι το ίδιο καλή και αναμένεται από 11,1% φέτος να περιοριστεί στο 10-10,1% την επόμενη διετία (αν και οι προβλέψεις αυτές θα αναθεωρηθούν με την ψήφιση των επερχόμενων νομοσχεδίων).

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι μόνο 1,1% και το 2010 θα περιοριστεί στο 0,7%, πριν το ΑΕΠ της χώρας αρχίσει ξανά να μεγεθύνεται το 2011, κατά 1,6%.

Μία «ιδέα» επανεκκίνησης της οικονομίας περιέχεται στις προβλέξεις για την εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα. Ετσι, φέτος οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 19% και οι εξαγωγές κατά 15%.

Το 2010 ωστόσο τα ελληνικά προϊόντα που θα περάσουν τα σύνορα θα επιστρέψουν σε οριακό έστω ρυθμό αύξησης της αξίας τους, κατά 0,3%, ενώ το 2011 θα «τρέχουν με 6,6%. Αντίθετα οι εισαγωγές θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται το 2010 κατά 3,7% και το 2011 θα επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο με αύξηση 4,7%.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο, από 1,2% φέτος, σε 2% του χρόνου και 1,6% το 2011.

Η βελτίωση των παραπάνω μεγεθών ωστόσο, δεν σημαίνει και αυτόματη βελτίωση στην αγορά εργασίας, όπως άλλωστε προειδοποιούν σχεδόν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Κατά τον ΟΟΣΑ η ανεργία φέτος θα φτάσει το 9,3% και την επόμενη διετία θα βρίσκεται στο 10,4%.

«Απαιτείται αξιοπιστία»

Στη σχετική αναφορά του για τη χώρα μας, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι το 2009 η Ελλάδα πέρασε σε ύφεση λόγω της σταδιακής εξάπλωσης των επιπλοκών από τη διεθνή κρίση στην εθνική οικονομία.

Η βελτίωση των διεθνών συνθηκών θα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2011. Ωστόσο η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφιο νούμερο και το έλλειμμα τρεχουσών σε υψηλά ποσοστά.

Είναι απαραίτητο γι' αυτό να υπάρχει μία αξιόπιστη δεύσμευση στον περιορισμό των δημοσιονομικών προβλημάτων για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Ετσι θα υπάρχει περισσότερη ευχέρεια κινήσεων στη σύνταξη των προϋπολογισμών και την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους του Ασφαλιστικού, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού,

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στις δαπάνες και να αντιμετωπιστεί το εκτεταμένο φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Για να επιτευχθεί βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χρείαζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και το σύστημα Υγείας.

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας και στους κλάδους της οικονομίας είναι σημαντική για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top