GuidePedia

0
Δωροδοκία, διαφθορά, φορολογική αδιαφάνεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού συστήματος, όπως τα διατυπώνει παγκόσμια έρευνα για το οικονομικό έγκλημα, που διενέργησε η PricewaterhouseCoopers (PwC), σε συνεργασία με τη σχολή επιχειρηματικών σπουδών INSEAD.Το 50% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα αναφέρθηκε στη δωροδοκία ως το πιο σύνηθες φαινόμενο......
Μέσα από τις απαντήσεις, ακολουθούν η υπεξαίρεση ενεργητικού, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η φορολογική αδιαφάνεια.
Απαντώντας στην ερώτηση «ποιοι παράγοντες οδηγούν στο οικονομικό έγκλημα», σε διπλάσιο ποσοστό από τους πολίτες της δυτικής Ευρώπης, οι Έλληνες δήλωσαν: «επικρατεί η άποψη ότι οι ανταγωνιστές δωροδοκούν για να κερδίσουν συμβόλαια».

Οι Έλληνες επιχειρηματίες κατά 21% εκτιμούν ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν κυρίως το φαινόμενο της δωροδοκίας και της διαφθοράς, μαζί με τις δόλιες αιτήσεις δανεισμού ή / και πιστώσεων. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 9% και ο παγκόσμιος στο 16%.

Ταυτόχρονα, η έρευνα αναδεικνύει ως ανησυχητικό παράγοντα το γεγονός ότι το οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα δεν ανιχνεύεται και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζεται. Σε αυτό πλαίσιο, διαπιστώνεται και έλλειψη συνεργασίας των πολιτών με τις αρχές. Μόλις το 4,5% δήλωσε ότι σε ανάλογη περίπτωση κινήθηκε δικαστικά. Το 9% ειδοποίησε τις αρχές για υπαίτιους εντός της εταιρείας και το 14% για υπαίτιους εκτός της εταιρείας. Άλλωστε το 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί τις νομικές και κανονιστικές αρχές «αναποτελεσματικές ή όχι πολύ αποτελεσματικές».

Η ύφεση εντείνει το οικονομικό έγκλημα

Η έρευνα καταδεικνύει, παράλληλα, ότι παγκοσμίως η οικονομική ύφεση δημιουργεί προσοδοφόρο έδαφος για την αύξηση των κινδύνων οικονομικού εγκλήματος.

Στην Ελλάδα, το 70% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δήλωσε ότι η οικονομική απόδοση της δραστηριότητάς του μειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες. Σχεδόν το ¼ ανέφερε περιστατικά οικονομικού εγκλήματος στις επιχειρήσεις. Το 40% εκτιμά ότι σήμερα ενέχει μεγαλύτερος κίνδυνος. Το 37% ανέφερε ότι τα περιστατικά οικονομικού εγκλήματος έχουν αυξηθεί.

Διεθνώς, το 47% δήλωσε ότι η δυσκολία της επίτευξης των επιχειρηματικών στόχων αποτέλεσε κίνητρο για απάτη κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Ο φόβος απώλειας της εργασίας αναφέρθηκε ως αιτία από το 37% των ερωτηθέντων. Τα μπόνους ή οι προσπάθειες των ανώτερων στελεχών να επιτύχουν τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα αναφέρθηκαν ως αιτίες από το 27% και το 25% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ως αιτία και η μεταφορά επιχειρηματικών λειτουργιών σε νέες χώρες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top