GuidePedia

0
Τα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα είναι συνήθως αποτέλεσμα αφανών, εξελισσόμενων και μη προσεγγίσιμων, στις περισσότερες των περιπτώσεων, διεργασιών.
Πριν από χρόνια, εντελώς ξαφνικά, σχεδόν από το πουθενά, στον καιρό της μεγάλης ευφορίας, σε εποχή όπου όλα πήγαιναν κατ΄ ευχήν για τον κόσμο και την Ελλάδα, εμφανίσθηκε και αναπτύχθηκε στα ελληνικά πανεπιστήμια ένα πρόδρομο, αυτόνομο και αντισυστημικό κύμα αμφισβήτησης που έμοιαζε παράταιρο και ασύμβατο προς τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.....


Διακρινόταν για την αυτοοργάνωση και τον αντιηγετισμό του, ανέπτυξε τις δικές του μεθόδους δράσης, αξιοποίησε τις μοντέρνες μορφές επικοινωνίας, δεν ελεγχόταν από τα επίσημα κόμματα της Αριστεράς, ήταν προκλητικό και αρκούντως επιθετικό.

Ξεκίνησε με αιτήματα για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των σπουδών, αμφισβήτησε στη συνέχεια την τάση υπερεξειδίκευσης και αργότερα προκάλεσε συγκρούσεις διαρκείας στα πανεπιστήμια, αντιδρώντας καθοριστικά στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Με τον καιρό έλαβε διαστάσεις, σχεδόν κυριάρχησε στα πανεπιστήμια, και διαμόρφωσε κουλτούρα αντίθεσης, η οποία μεταδόθηκε σε ευρύτερα στρώματα της νεολαίας. Οι πολλές συγκρούσεις, επαναλαμβανόμενες στον χρόνο και συνδυαζόμενες με τη σκλήρυνση της στάσης των αστυνομικών αρχών και την αυστηροποίηση των μέτρων τάξης, διαμόρφωσαν τελικώς κλίμα αντίθεσης προς τις επίσημες δυνάμεις της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης και συνολικά του συστήματος τάξης και ασφάλειας. Προϊόντος του χρόνου και ενώ το πολιτικό σύστημα βυθιζόταν στην ανυποληψία και η οικονομία βίωνε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήλθε ένα απρόσμενο γεγονός να φανερώσει τάσεις και διαθέσεις πολύ πιο επιθετικές από εκείνες που μετέδιδε το κύμα της προηγηθείσης φοιτητικής αμφισβήτησης.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο ο άδικος χαμός του Αλέξη Γρηγορόπουλου προκάλεσε αλλεπάλληλα κύματα βίας και έφερε στο προσκήνιο ένα νεανικό πλήθος ιδιαιτέρως επιθετικό. Το επίσημο κράτος κλονίσθηκε, οι αρχές ασφαλείας παρέλυσαν μπροστά στην ένταση και στο εύρος της αντιπαράθεσης. Και όταν οι επίσημες αρχές συνήλθαν από το πρώτο σοκ εξαγριώθηκαν και με τον καιρό έφτιαξαν μύθο καταστολής, που τροφοδότησε εκ νέου την αντίθεση και την αντιπαράθεση.

Εναν χρόνο μετά, τα αντισυστημικά και αντιεξουσιαστικά μηνύματα είναι αρκούντως δημοφιλή στους κύκλους της νεολαίας. Στην προχθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου τα μπλοκ της αυτονομίας και του αντιεξουσιασμού ήσαν πολυπληθή και πιο δυναμικά από ποτέ. Γεγονός που δείχνει ότι ο χώρος ανατροφοδοτείται διαρκώς από 16χρονα και 17χρονα, που αρνούνται τον κόσμο μας και τα αγαθά του και είναι έτοιμα να συγκρουσθούν με τους πάντες και τα πάντα.

Είναι αυτά καινούργια φαινόμενα, αδιερεύνητα, ταχέως και αφανώς εξελισσόμενα. Τείνουν μάλιστα να διογκώνονται όσο οι υπεύθυνοι της ασφάλειας και της τάξης πειραματίζονται με ολοένα και εντατικότερες μορφές μαζικής καταστολής. Αν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο θα έχουν όλη τη νεολαία απέναντι. Και η Ιστορία διδάσκει ότι καμία κυβέρνηση δεν πρόκοψε έχοντας τους νέους απέναντί της.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top