GuidePedia

0

Μαίνεται ο εσωκομματικός πόλεμος στο «γαλάζιο» παρασκήνιο από τους «μηχανισμούς» των δύο βασικών υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Αντ. Σαμαρά. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς δίνουν τη «μάχη της προσέγγισης» σε επίπεδο βουλευτών και στελεχών......
Επιχειρούν να προσεταιρισθούν όσους βουλευτές και όσα στελέχη παραμένουν ακόμη σε γραμμή ουδετερότητας και διστάζουν να εκδηλωθούν επιζητώντας μια δημόσια δήλωση υποστήριξης, που έχει την αξία της, όχι τόσο αποφασιστική, στις εκλογικές περιφέρειες. Παράλληλα τα επιτελεία των υποψηφίων εντείνουν τις κινήσεις τους για να κερδίσουν τον ανταγωνισμό της κινητοποίησης των νυν μελών αλλά και για να εγγράψουν νέα μέλη. Και αυτό διότι όποιο «στρατόπεδο» καταφέρει να κινητοποιήσει περισσότερους ψηφοφόρους της ΝΔ θα έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Από τα επιτελεία της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Σαμαρά έχουν ορισθεί υπεύθυνοι για κάθε νομό, ενώ οργανώθηκαν και συντονιστικές επιτροπές. Οι υπεύθυνοι νομών θα έχουν την ευθύνη «χαρτογράφησης» της κινητοποίησης. Σε πρωτεύουσες των διοικητικών περιφερειών της χώρας έχουν εγκατασταθεί έμπιστα στελέχη των δύο υποψηφίων τα οποία με την ανάλογη τεχνολογική υποδομή (υπολογιστές κτλ.) προσπαθούν να βοηθήσουν την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Σαμαρά. Βασική τους αποστολή είναι η μέγιστη συμμετοχή ψηφοφόφων. Επίσης επώνυμα στελέχη, π.χ. ο Θ. Κασσίμης για λογαριασμό της κυρίας Μπακογιάννη και ο Ι. Μανώλης για τον κ. Σαμαρά, περιοδεύουν νωρίτερα στους νομούς και σε συνεργασία με τους τοπικούς υποστηρικτές διαμορφώνουν κλίμα.

Το μεγάλο πρόβλημα για τα επιτελεία των υποψηφίων είναι η απροθυμία πολλών ψηφοφόρων της ΝΔ να ψηφίσουν επειδή διαπιστώνουν καθημερινά υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και δημόσιες αντεγκλήσεις στα ΜΜΕ που απαξιώνουν τη διαδικασία. Πάντως, παρά τους υψηλούς τόνους, η σύγκρουση δεν έχει γενικευθεί και δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών των υποψηφίων. Και στα δύο στρατόπεδα υπάρχει αισιοδοξία αλλά, όπως προβλέπουν ψύχραιμα και έμπειρα κομματικά στελέχη, το «παιχνίδι» της εκλογής θα κριθεί κυρίως στη Β΄ Αθηνών.

Η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς επικοινωνούν καθημερινά με στελέχη που παραμένουν ουδέτερα για να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπακογιάννη έχει εξασφαλίσει τη στήριξη και άλλων βουλευτών που ως σήμερα δεν είχαν εκδηλωθεί και θεωρείται πολύ πιθανόν να τοποθετηθούν δημόσια τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς έλαβε χθες τη στήριξη του κ. Μαρ.Σαλμά (βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας)- πολιτευτής με την Πολιτική Ανοιξη το 1993 και το 1996-και του κ. Αν.Καραμάριου (πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου) αλλά και ενός ακόμη πολιτικού φίλου του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Απ. Κωστόπουλου. Η κυρία Μπακογιάννη είδε χθες με ικανοποίηση να συντάσσονται μαζί της με πολιτικό σκεπτικό 43 μέλη της νεολαίας της ΝΔ- πρόεδροι νομαρχιακών επιτροπών και μέλη της ΚΕ αλλά και υπευθύνων σχολών- που ανήκουν στην πολιτική σφαίρα επιρροής του κ. Σπηλιωτόπουλου. Η «κίνηση των οννεδιτών» στηρίζει την επιλογή του κ. Σπηλιωτόπουλου να συμμαχήσει με την κυρία Μπακογιάννη και στο κείμενό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Αναζητούμε μια φερέγγυα πυξίδα για ένα ανοικτό, φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό κόμμα... Μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέραςείναι η αναστροφή του κλίματος απομόνωσης με το οποίο κινδυνεύει η παράταξή μας».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top