GuidePedia

0

Κάθε μέρα που περνά η δημοσιονομική κατάσταση αποκαλύπτεται ότι είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι μπορούσε κανείς να προβλέψει.
Xθες μετά τον έλεγχο που έκαναν οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης αποκαλύφθηκε ότι τα καθαρά έσοδα του δημοσίου στο 9μηνο, αντί να αυξηθούν κατά 14,7% σημείωσαν αρνητικό ρυθμό 6%! Έτσι, η υστέρηση στις εισπράξεις εκτινάχθηκε στα 7,5 δισ. ευρώ!.....

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία η τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία δεν δημοσιοποιούσε τα στοιχεία για τη μηναία πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε μια προσπάθεια να αποκρύψει το μέγεθος της αποτυχίας της οικονομικής της πολιτικής.
Θεωρείται βέβαιο ότι με την καταγραφή που κάνει η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου θα αποκαλυφθούν και άλλες «μαύρες τρύπες» στα δημόσια οικονομικά.
H τραγική εικόνα στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά συμπληρώνεται με τις προβλέψεις της Kομισιόν για χρέος, έλλειμμα και ασφαλιστικό.
H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή με έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες καλεί την Eλλάδα -και άλλες χώρες της EE- να προχωρήσουν σε νέα ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
H Kομισιόν εκπέμπει σαφέστατο σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Eλλάδας και επισημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του συνεχώς διευρυνόμενου δημοσίου χρέους, καθώς αυξάνονται συνεχώς και οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων.
Έχει ιδιαίτερη σημασία τα γεγονός ότι η Κομισιόν στην έκθεσή της κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Eλλάδα και την κατατάσσει στην ομάδα των χωρών «υψηλού κινδύνου» καθώς στο υπέρογκο δημόσιο χρέος της προστίθεται και η κατακόρυφη αύξηση του κόστους για την πληρωμή των συντάξεων.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η νέα κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια χρόνου. Πρέπει να κινηθεί και γρήγορα και αποτελεσματικά για αναστροφή του κλίματος. Οι καιροί ου μενετοί.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top