GuidePedia

0

Σύμφωνα με έγγραφα της ΜΙ5, ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι υπηρέτησε τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο άνθρωπος που οδήγησε την Ιταλία στη συμμετοχή της στον άξονα της ναζιστικής Γερμανίας που παραλίγο να γονατίσει τη Βρετανία κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύφθηκε ότι ήταν στος καταλόγους πληρωμών της ΜΙ5 το 1917.....

Είναι γνωστό ότι ο Μπενίτο Μουσολίνι, πολύ πριν ηγηθεί των οπαδών του φασισμού στην Ιταλία, υπήρξε σοσιαλιστής δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδα "Ιl Popolo d'Italia", ενώ η χώρα του στον Μεγάλο Πόλεμο είχε συμμαχήσει με τη Βρετανία και τη Γαλλία εναντίον της Γερμανίας.
"Οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάγκη τον Μουσολίνι, ο οποίος τύπωνε και μοίραζε στην Ιταλία υλικό προπαγάνδας, ώστε να μείνει η χώρα στο άρμα της Αντάντ" σημειώνει ο ιστορικός του Κέιμπριτζ Peter Martland.
O Martland υποστηρίζει ότι τα εμβάσματα ήταν στην ευθύνη του σερ Samuel Hoare, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας ομάδας 100 πρακτόρων που δρούσαν με στόχο να διασφαλίσουν και να διατηρήσουν τη συμμετοχή της Ιταλίας στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Tα χρήματα που λάμβανε ο Μουσολίνι ήταν 100 λίρες την εβδομάδα, ποσό πολύ μεγάλο αν σκεφθούμε ότι μιλάμε για 9 δεκαετίες πριν, αλλά μικρό σε σχέση με τα ποσά που ξόδευε η Βρετανία για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στον πόλεμο.
Ο μετέπειτα δικτάτορας της Ιταλίας σχημάτιζε ομάδες μισθοφόρων οι οποίοι έδερναν και απειλούσαν όσους υποστήριζαν την ειρήνη και διαδήλωναν ενάντια στον πόλεμο. Ίσως οι ομάδες αυτές να του έδωσαν και ιδέες σχετικά με τη δημιουργία των μελανοχιτώνων λίγα χρόνια αργότερα, οι οποίοι επίσης "έπειθαν" όσους δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να υπηρετήσουν τον φασισμό.
Σύμφωνα με τον Martland "ο Μουσολίνι γέμισε με βία τους δρόμους. Ο ίδιος ήταν μαχητής και ένα χαρακτηριστικό του φασισμού είναι ότι θεωρεί τη βία νόμιμο πολιτικό εργαλείο. Στη δράση του υπέρ του πολέμου το 1917, μπορεί κανείς να δει σημάδια του τι επρόκειτο να επακολουθήσει".
Πάντως ο γνωστός ιστορικός εκφράζει αμφιβολίες για το αν ο Μουσολίνι πράγματι αξιοποίησε όλα τα χρήματα που πήρε για την προπαγάνδα υπέρ των συμμάχων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top