GuidePedia

0
Συνάντηση με τους απεργούς έχει προγραμματίσει η Λούκα Κατσέλη.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξομάλυνση της κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά, μετά και το μήνυμα της κινεζικής πλευράς ότι συζητά τροποποιήσεις στη σύμβαση, αρκεί το λιμάνι να λειτουργήσει....

Νέα συνάντηση με τους απεργούς έχει η Λούκα Κατσέλη, η οποία το μεσημέρι συναντήθηκε με τους βουλευτές Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας τους να κινητοποιηθούν και εκείνοι για το θέμα της απεργίας.
Για το θέμα της απεργίας ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δικαστικής παρέμβασης, ώστε η απεργία να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική.


Τσίπρας: Εξετάσεις δίνει η νέα κυβέρνηση

«Επαναδιαπραγμάτευση που θα έχει σαν στόχο να δώσει ακόμα περισσότερα στην COSCO, θα είναι μια επαναδιαπραγμάτευση παρωδία και δεν πρόκειται κανείς να ξεγελαστεί», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στον Πειραιά με τη διοίκηση του ΟΛΠ και τους λιμενεργάτες.

«Τώρα -παρατήρησε- η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει δείγματα γραφής». «Θα ακολουθήσει την πεπατημένη; Την πεπατημένη μετά τις εκλογές να αναιρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις; Προεκλογικά να βγάζουμε φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβουμε δεξιά;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε : «Οι μέρες του μέλιτος ήταν λίγες ... η νέα κυβέρνηση καλείται πολύ σύντομα να δώσει εξετάσεις».

«Η αποικιοκρατική σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και που η σημερινή λέει ότι θα αναθεωρήσει, δεν μας λέει όμως προς ποια κατεύθυνση, με ποιο πολιτικό στόχο, είναι μια σύμβαση που εκχωρεί ακόμα και τον πυρήνα του κυριαρχικού κρατικού δικαιώματος της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης σε ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


ΚΚΕ: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους


«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό και να κάμψει τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO», υποστηρίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά.

«Στην πραγματικότητα -τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα- ο διάλογος που στήνει με την πολυεθνική εταιρεία μόνο το πάγωμα και την ακύρωση της συμφωνίας δεν έχει στόχο, αλλά τη διαπραγμάτευση για την παραχώρηση και άλλων τμημάτων και λειτουργιών του ΟΛΠ. Αυτό αποκάλυψε η υπουργός δηλώνοντας ότι διαπραγματεύεται και την προβλήτα Ι, εκτός από τη ΙΙ (ΣΕΜΠΟ) που έχει ήδη εκχωρηθεί».

Παράλληλα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη τη θέση στελεχών της ΝΔ, που υιοθετείται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ, ότι οι κινητοποιήσεις κατά της σύμβασης και η απαίτηση να μην εκχωρηθεί - ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι θίγει το διεθνές κύρος της χώρας, και θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η υιοθέτηση αυτής της θέσης σημαίνει ότι ο λαός δεν έχει το δικαίωμα με την πάλη του να ακυρώνει νόμους και συμφωνίες που υπογράφουν οι κυβερνήσεις στο όνομά του. Κριτήριο για το κύρος της χώρας δεν είναι η γνώμη των κεφαλαιούχων που ληστεύουν με κάθε μέσο τους λαούς, αλλά το τι συμφέρει το λαό».

Όπως υποστηρίζει ο Περισσός, «οι αρνητικές συνέπειες για το λαό από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οικονομικές και όχι μόνο, θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές που θα έχει η ακύρωση της συμφωνίας».

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ καλεί τους τους εργαζομένους «να καταδικάσουν τη συκοφαντική, τρομοκρατική, εκβιαστική παρέμβαση όλων των εργοδοτικών φορέων του Πειραιά και της χώρας κατά της απεργίας των λιμενεργατών». «Η σύσσωμη υπεράσπιση της ιδιωτικοποίησης αποδείχνει το ποια τάξη υπηρετεί η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Καρατζαφέρης: Να μη διώξουμε τους Κινέζους από τη Μεσόγειο
Την πρότασή του για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Cosco επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, καλώντας την κυβέρνηση να διαχειριστεί το ζήτημα με ευθύνη.

«Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερα ποσά, αλλά από την άλλη πλευρά, βεβαίως, να μην κάνουμε και το χατίρι κάποιων να διώξουμε τους Κινέζους από τη Μεσόγειο γιατί και αυτό θα είναι μια διπλωματική ήττα», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Απώλεια κερδών για την COSCO λόγω της απεργίας»

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «South China Morning Post» αναφέρεται στις πιθανές συνέπειες της συνεχιζόμενης απεργίας των λιμενεργατών του Πειραιά για την κερδοφορία της COSCO Pacific.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, το λιμάνι του Πειραιά δε θα αποφέρει καθόλου κέρδη στην κινεζική εταιρεία τον επόμενο χρόνο.

Το δημοσίευμα της South China Morning Post ολοκληρώνεται με σύντομη αναφορά στη σύμβαση παραχώρησης τμήματος του Λιμένος Πειραιώς στην COSCO για τα επόμενα 35 χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top