GuidePedia

0

Ως άλλος... Μωυσής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έδωσε χθες το πρωί στους 160 βουλευτές του μια σειρά εντολών, τις οποίες θα πρέπει να τηρήσουν απαρέγκλιτα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Κινήματος τους ζήτησε, μεταξύ άλλων, να αντισταθούν στις πιέσεις για ρουσφέτια, να υπηρετούν τη βούληση του λαού και να έχουν στενή συνεργασία με την κυβέρνηση.....
«Το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία αλλά για την Ελλάδα» είπε.
Ειδικότερα, οι εντολές του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής:

1. Τέλος στα ρουσφέτια. «Αναγνωρίζω πως θα σας ασκηθούν πιέσεις για ρουσφέτια, ειδικά μετά την εξαετή διακυβέρνηση της Ν.Δ. Οι πελατειακές σχέσεις όμως οδηγούν σε διαφθορά και αδικία. Επιτέλους, αλλάζουμε σελίδα» τόνισε χειροκροτούμενος.

2. Η υποβάθμιση του βουλευτή, που καλείται απλώς να επικυρώσει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, «θα σταματήσει», όπως σημείωσε. Ο λόγος του βουλευτή, κατά τον κ. Παπανδρέου, θα έχει βαρύτητα και πρέπει να εκφράζεται συντεταγμένα, με στόχο τη διαμόρφωση των πολιτικών της κυβέρνησης.

3. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των βουλευτών με την κυβέρνηση ζήτησε ουσιαστική συνεργασία και έλεγχο των πράξεών της.

4. Ζήτησε επίσης καθημερινή επικοινωνία των βουλευτών με τους πολίτες και αυθεντική έκφραση της βούλησης του λαού.

5. Κάλεσε τους βουλευτές να συνεργάζονται στενά με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Χρήστο Παπουτσή και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.
Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε επίσης αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής, καθώς και αλλαγή του εκλογικού νόμου, στο πρότυπο του γερμανικού συστήματος. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός:

6. Θα εφαρμοστεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο.<

7. Δεν θα επιτρέπεται η ενσωμάτωση τροπολογιών σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές. Οποιαδήποτε αναγκαία τροπολογία θα εισάγεται στη Βουλή ως αυτόνομο νομοσχέδιο, «έστω κι αν αφορά την τροποποίηση ενός και μόνο άρθρου».

8. Το Κοινοβούλιο θα ενημερώνεται για όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις «προκειμένου να υπάρχει ισχυρός έλεγχος για την προστασία του δημόσιου χρήματος».

9. Η Βουλή θα είναι επίσης αρμόδια για τον έλεγχο της ανεξαρτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ακόμη, θα είναι αρμόδια για τους διορισμούς στις Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ θα έχει λόγο και στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

10. Οσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μίλησε για την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου στα ελληνικά δεδομένα. Επισήμανε ότι θα είναι ένα καθαρό και απλό σύστημα, με στόχο την αυτονομία της πολιτικής και την επίτευξη ενός γερού χτυπήματος στο «μαύρο χρήμα».

«Για πολλά από αυτά τα μέτρα που θέλουμε να εφαρμόσουμε είναι αναγκαία η Συνταγματική Αναθεώρηση» κατέληξε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top