GuidePedia

0
Στήριξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ προς την πρωτοβουλία της Ελλάδας
Την υποστήριξή του προς την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ελλάδα, από κοινού με τους εταίρους της στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα αποφάσισε την άρση του καθεστώτος της βίζας για τους Έλληνες που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν είναι κίνηση με συμβολική, αλλά με ουσιαστική σημασία. Πρόκεται για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, σχολιάζοντας την κατάργηση της βίζας.


Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι ο Ομπάμα εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του προς την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει από κοινού η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία για να τεθεί φραγμός στους κερδοσκόπους. «Ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία θετική και σημαντική και συμφώνησε να προωθήσει τη συζήτησή στη σύνοδο του G20, ώστε να μπει τάξη στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν διατύπωσε κανένα αίτημα οικονομικής βοήθειας προς τον Λευκό Οίκο και επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας είναι καταφέρει να δανείζεται με τους όρους που ισχύουν για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Η ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα - Παπανδρέου περιελάμβανε επίσης το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο για τη στήριξη της Αθήνας προς τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ αναφέρθηκε και στην αναθέρμανση των σχέσεων με την Άγκυρα και την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Μεταξύ των δύο ηγετών συζητήθηκε και η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει τη στήριξή του προς τις βαλκανικές χώρες. «Η ένταξή τους στην Ε.Ε. έως το 2014, θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή», δήλωσε.
TA NEA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top