GuidePedia

0
Κοινή δράση των δημοκρατικών κυβερνήσεων ανά την υφήλιο και νέο Μπρέτον Γούντς προτείνει ο πρωθυπουργός
H δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας αποκάλυψε σοβαρά λάθη του διεθνούς οικονομικού συστήματος, τα οποία δεν θα γιατρευτούν με την άγρια περικοπή μισθών, υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο του, που δημοσιεύουν οι Times της Νέας Υόρκης. Ζητά, ως «αγγελιοφόρος» της ΕΕ, ένα νέο «Μπρέτον Γουντς» για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, δηλαδή μία συμφωνία αντίστοιχη εκείνης που οδήγησε στη δημιουργία του ΔΝΤ, μετά του το κραχ του '29.
H περίπτωση της Ελλάδας δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ακόμη μία πτυχή ενός "χαλασμένου" συστήματος οικονομικού ελέγχου, και της δράσης "αρπακτικών", που επιδράμουν από τη Ουόλ Στριτ σε όλη την υφήλιο, αναφέρει ο πρωθυπουργός.


Ο Γ. Παπανδρέου τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη μεταμόρφωση του διεθνούς συστήματος οικονομικής διακυβέρνσησης. "Εάν επιθυμούμε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ κρατών. Εάν αφήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς να επιβάλουν όρους, η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη σχεδόν σίγουρα θα κλονιστεί", επισημαίνει. "Πρέπει να θεσμοθετήσουμε και να επιβάλλουμε τώρα κανόνες στις αγορές, όχι για το καλό της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης", προσθέτει.

Μέσω του άρθρου, στέλνει μήνυμα στα κράτης της Ε.Ε. που παραμένουν επιφυλακτικά απέναντι στην πρωτοβουλία, τονίζοντας πως σε περίπτωση αποτυχίας η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα τεθεί σε κίνδυνο. "Αυτό θα αποτελούσε τραγική προδοσία των παλαιότερων θυσιών και ελπίδων", τονίζει.

Μήνυμα στον Μπ. Ομπάμα

"Η Ελλάδα δεν είναι νησί, αλλά και η Ευρώπη δεν είναι απομονωμένη", αναφέρει, συνδέοντας την τύχη του ευρώ με εκείνη της αμερικανικής οικονομίας. "Είμαι στην Ουάσινγκτον για να παραδώσω στον Μπαράκ Ομπάμα ένα μήνυμα από την Ευρώπη: Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνον ελληνική ή ευρωπαϊκή. Είναι και αμερικανική και πρέπει να βρούμε μια λύση μαζί", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Ζητά αποφασιστική δράση, αναφέροντας πως οι ήπιες δεσμεύσεις και οι στείρες αντιπαραθέσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δεν σταματούν τη δράση των κερδοσκόπων, εξαιτίας της οποίας απλοί πολίτες χάνουν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους και τις συντάξεις τους. "Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο το επιτρέπει", υπογραμμίζει.

"Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις αν την υφήλιο πρέπει να θεσμοθετήσει μια καινούργια οικονομική αρχιτεκτονική, το ίδιο τολμηρή με το Μπρέτον Γουντς, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και το χρειαζόμαστε ταχέως. Μόνον έτσι θα χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης με τους πολίτες και θα εμποδίσουμε κάθε νέα κρίση από το να γίνει επιδημία", καταλήγει το άρθρο του πρωθυπουργού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top