GuidePedia

0
Να υπερασπιστεί την πολιτική αυτονομία της με όλους τους τρόπους επιχείρησε η Ντόρα Μπακογιάννη, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ. Παραδέχθηκε ότι η σχέση της με τον Αντώνη Σαμαρά είναι δύσκολη, είπε ότι υπάρχουν τάσεις στη Νέα Δημοκρατία, για την οποία εκτίμησε ότι “ή θα αλλάξει, ή θα βουλιάξει”. Επίσης, προκάλεσε... νευρική κρίση στο επιτελείο Σαμαρά, γιατί, ερωτηθείσα αν θα έπρεπε να συνεννοηθεί με τη Ρηγίλλης πριν πάει στην Κύπρο, απάντησε δηκτικά πως “από εδώ και πέρα θα υποβάλλει αίτηση με χαρτόσημο των πέντε για να βλέπει έναν ξένο υπουργό Εξωτερικών”...
Κρίνοντας τη στρατηγική της στην κούρσα διαδοχής Καραμανλή, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: “Είναι βέβαιο ότι έκανα λάθη. Όταν χάνεις τις εκλογές, σημαίνει ότι έχεις κάνει κάποια λάθη”. Επίσης, σημείωσε ότι “ταυτίστηκε με την κυβέρνηση Καραμανλή, για την οποία ο κόσμος είχε οργή” και εκτίμησε πως “δεν μπόρεσε να αναδείξει την προσωπική αυτόνομη πορεία της και ήταν ανοιχτή στις κατηγορίες περί οικογενειοκρατίας”. Επίσης, “κάρφωσε” τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι “προβλήθηκε ως αντισυστημικός υποψήφιος, επειδή έλειπε για 14 χρόνια”. “Όσα χρόνια ήμουν υπουργός Εξωτερικών, απομακρύνθηκα από τον κόσμο. Ήμουν 2 ώρες την ημέρα σε ένα αεροπλάνο και αυτό μου στοίχισε”, πρόσθεσε.


Πρόβα για τάση...

Η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ως οιονεί επικεφαλής μίας τάσης εντός Νέας Δημοκρατίας. “Υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στην Νέα Δημοκρατία, μη γελιόμαστε”, είπε, για να προσθέσει ότι “θα κριθεί αν μπορεί να υπάρχει σύνθεση αυτών των τάσεων”. “Ο κ. Σαμαράς πήρε 380 χιλιάδες ψήφους, εγώ πήρα 304 χιλιάδες”, δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι “οι 380 χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν τις απόψεις τους και οι άλλες 304 χιλιάδες τις δικές τους”.

... ή για νέο κόμμα;

Παρόλα αυτά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών άφησε επιμελώς ανοιχτό και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος ή τουλάχιστον, δεν το διέψευσε κατηγορηματικά. Αν και υποστήριξε ότι “η χώρα χρειάζεται μεγάλα κόμματα και σταθερές κυβερνήσεις” και δήλωσε πως “τα μεγάλα κόμματα είναι η λύση του πολιτικού συστήματος”, επανέλαβε την εκτίμησή της ότι “τα κόμματα δε δημιουργούνται από πίκες και προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά μόνο όταν υπάρχει σοβαρή κοινωνική ανάγκη”. Όμως, αμέσως μετά, είπε πως “τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της εκλογικής τους βάσης” και είπε πως “ισχύει το παπανδρεϊκό ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”. Ερωτηθείσα, μάλιστα, αν ισχύει και για την Νέα Δημοκρατία, απάντησε καταφατικά. “Για τον καθένα μας έφτασε η ώρα της αλήθειας και της αυτογνωσίας”, πρόσθεσε με νόημα.

“Δύσκολη σχέση”
Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαρά, παραδέχτηκε ότι “έχουμε μια δύσκολη σχέση”. “Είναι σίγουρο ότι είναι δύσκολη σχέση, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις”, είπε, προσθέτοντας πως “ο πολιτικός δεν μπορεί να κάνει πολιτική με απωθημένα, βεντετισμούς και προσωπικές πικρίες”. Υπογράμμισε ότι “η ζωή θα δείξει αν θα ευδοκιμήσει η σχέση μου με τον Αντώνη Σαμαρά”, ενώ, ερωτηθείσα αν υπάρχει τριβή με τον κ. Σαμαρά, πέταξε το μπαλάκι στη Ρηγίλλης: “δεν υπάρχει καμία τριβή με τον κ. Σαμαρά, η τριβή θέλει δύο”. Διαψεύδοντας ότι ήταν ευνοούμενη των ΜΜΕ κατά την κούρσα διαδοχής, υποστήριξε πως “τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με εξαίρεση κάποια, με πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις”. “Δεν ήθελαν εμένα, αλλά κάποιον άλλο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας”, είπε.

“Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την εξωτερική πολιτική”


Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερασπίστηκε και το πρόσφατο ταξίδι της στην Κύπρο, που έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά των σχέσεών της με τον Αντώνη Σαμαρά. “Εξεπλάγην τρομερά, γιατί την ημέρα που ο Όλι Ρεν ήταν στην Αθήνα και σφιγγόταν η καρδιά όλων των Ελλήνων, γίνεται θέμα άνευ λόγου και αιτίας ένα ταξίδι που έχω κανονίσει από τον Ιανουάριο”. “Ήμουν υπουργός Εξωτερικών 4 χρόνια. Μιλάω με τους μισούς υπουργούς Εξωτερικών σε εβδομαδιαία βάση, είναι δυνατόν να σταματήσω να το κάνω”, διερωτήθηκε. Μάλιστα, όταν της επισημάνθηκε ότι θα έπρεπε να ρωτήσει τη Ρηγίλλης, είπε ειρωνικά: “θα υποβάλλω από εδώ και πέρα αίτηση με χαρτόσημο των πέντε για να βλέπω έναν ξένο υπουργό Εξωτερικών”. “Η επίσκεψή μου στην Κύπρο ήταν ένα μονόστηλο. Το θέμα είναι περί όνου σκιάς και αναδεικνύει λανθάνουσα κακή σχέση”, τόνισε.

“Καλή η σχέση με τον Καραμανλή”


Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι “ο Καραμανλής κράτησε την ουδετερότητά του” κατά την κούρσα διαδοχής και εκτίμησε ότι “δεν ήταν η βούλησή του να πάνε οι περισσότεροι συνεργάτες του με το μέρος του Αντώνη Σαμαρά”. Χαρακτήρισε τη σχέση της με τον τέως πρωθυπουργό ως “ανθρώπινα καλή” και, ερωτηθείσα αν θα έπρεπε να υπερασπιστεί το παρελθόν του ως πρωθυπουργού, δήλωσε: “Εκείνος θα κρίνει πότε και πώς θέλει να παρέμβει”.
Πάντως, κάνοντας απολογισμό της θητείας Καραμανλή, ήταν αρκετά κλικ πιο αυστηρή. “Κιοτέψαμε”, είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως “η Νέα Δημοκρατία δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε”. “Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά το 2004. Έπρεπε αντί της ήπιας προσαρμογής να ξεκινήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εκεί κάναμε το μεγάλο λάθος, επικράτησε ο φόβος των αντιδράσεων και του πολιτικού κόστους”, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ερωτηθείσα γιατί δεν τα είπε τότε, σημείωσε ότι “αναλαμβάνει την ευθύνη, γιατί έβαλε τη συλλογική προσπάθεια πάνω από τις ευθύνες της”.
Τέλος, υπεραμύνθηκε της απόφασης Καραμανλή για προσφυγή στις κάλπες, αν και ξεκαθάρισε πως “δεν ήταν εκ των εισηγητών”. “Ήταν σωστή η απόφαση για εκλογές”, είπε.

“Είχα την ατυχία να ξέρω τον Χριστοφοράκο”

Η Ντόρα Μπακογιάννη αμύνθηκε και για το ότι το όνομά της έχει συνδεθεί με το σκάνδαλο Siemens. “Θέλω να ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση. Η υπόθεση δεν είναι ποιος συνέφαγε δημόσια με τον Χριστοφοράκο, αλλά ποιος πήρε τα λεφτά”, είπε. “Συμμαθητής μου ήταν ο Χριστοφοράκος”, είχα την ατυχία να τον ξέρω προσωπικά, να τον βλέπω συχνά”, πρόσθεσε, καταλήγοντας: “Ήμουν υπέρ όλων των εξεταστικών. Όταν βγάλουν πολιτικές ευθύνες, θα είμαστε εδώ για να τους πετάξουμε στη θάλασσα”.
Παρόλα αυτά, τάχθηκε κατά της εξεταστικής για την οικονομία, λέγοντας πως “είναι μικρότητα και λάθος” και προσθέτοντας ότι “αν σε αυτή τη φάση σηκώσουμε κομματικές σημαίες θα είναι λάθος”. “Η εξεταστική για την οικονομία θα είναι κοκορομαχία κομμάτων”, τόνισε χαρακτηριστικά.
NEWTIMES

Δημοσίευση σχολίου

 
Top