GuidePedia

0
Νέο μέτωπο με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την MIG ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς ο αντιπρόεδρος, κ. Θ. Πάγκαλος, κατηγόρησε ευθέως χθες βράδυ (μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega Channel) την κυβέρνηση της Ν.Δ. για «κομπίνα στην πώληση της Ολυμπιακής στον Α. Βγενόπουλο»!
Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Καραμανλή για τη χαριστική ρύθμιση υπέρ των εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής, που επιβαρύνει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Πάγκαλος έκανε ευθέως λόγο για «κομπίνα».
Και εξήγησε, ότι, κατά την άποψή του, η Ολυμπιακή πουλήθηκε «μπιτ παρά» στον κ. Βγενόπουλο και ακολούθως μεταβιβάσθηκε με υψηλότερο τίμημα στην Aegean, η προσφορά της οποίας δεν είχε γίνει δεκτή στο διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο παριστάμενος στη συζήτηση, πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απέφυγε να απαντήσει στις αιτιάσεις Πάγκαλου για κομπίνα και να υπερασπισθεί το διαγωνισμό που διενήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και αρκέσθηκε μόνο να υπενθυμίσει τις τεράστιες ζημιές που κατέγραφε τα προηγούμενα χρόνια η Ολυμπιακή, αποδίδοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η τοποθέτηση Πάγκαλου, με όλη τη βαρύτητα που μπορεί να έχουν οι απόψεις του, λόγω του θεσμικού του ρόλου, έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η συμφωνία της MIG με την Aegean για την Ολυμπιακή έχει μεν ολοκληρωθεί μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά εκκρεμούν ακόμη οι εγκρίσεις από τον επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και πιθανόν από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με τις αιτιάσεις Πάγκαλου τίθεται ευθέως από την κυβέρνηση ζήτημα πιθανής παράνομης κρατικής ενίσχυσης της Marfin, μέσω του χαμηλού τιμήματος της πώλησης της Ολυμπιακής, ζήτημα που θα μπορούσε, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να κινήσει την προσοχή και της Κομισιόν, στο πλαίσιο της έρευνάς της για τη συγχώνευση της Ολυμπιακής με την Aegean. Αν η Κομισιόν διαπιστώσει, ότι υπάρχουν έμμεσες, παράνομες ενισχύσεις που καταλήγουν υπέρ της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί με τη συγχώνευση, μπορεί να ζητήσει την επιστροφή τους, δημιουργώντας ένα σοβαρό εμπόδιο στη συγχώνευση.

Ακόμη και αν οι δηλώσεις Πάγκαλου δεν δημιουργήσουν νομικές επιπλοκές στη διαδικασία της συγχώνευσης, δεν παύουν να χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς αμφισβητείται ευθέως η νομιμότητα της πώλησης της Ολυμπιακής με το τίμημα που κατέβαλε η Aegean και εγείρουν μείζον πολιτικό θέμα χαριστικής μεταχείρισης της MIG, με ενδεχόμενο δόλο εκ μέρους της τότε κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις Πάγκαλου ανοίγουν ένα ακόμη σοβαρό μέτωπο της MIG με την κυβέρνηση, καθώς ήδη οι δύο πλευρές έχουν «κονταροχτυπηθεί» αρχικά για τους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές, όπου ως γνωστόν η επίθεση Βγενόπουλου στον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκο Σηφουνάκη, με αιτιάσεις για ανικανότητα, έπεσε στο κενό και η κυβέρνηση κάλυψε απόλυτα τον υφυπουργό.

Στα τέλη του έτους, κυβέρνηση και όμιλος της MIG ήλθαν εκ νέου σε αντιπαράθεση, αυτή την φορά για τη σύμβαση που ανέλαβε με απευθείας ανάθεση η θυγατρική Singular από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, για τη δημιουργία και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Ήφαιστος», το οποίο παρακολουθεί τις συναλλαγές πετρελαίου θέρμανσης.

Η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζήτησε από την Singular να παραδώσει το σύστημα και να εκπαιδεύσει προσωπικό για τη λειτουργία του, αρνούμενη να ανανεώσει για άλλο ένα χρόνο τη σύμβαση λειτουργίας του συστήματος από την ιδιωτική εταιρεία. Μετά την απόφαση αυτή, ο κ. Βγενόπουλος έστειλε μια ιδιαίτερα επιθετική επιστολή στο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Διομήδη Σπινέλλη, όπου του γνωστοποιούσε ότι τα στελέχη της Singular θα πάψουν να συνομιλούν μαζί του, μέχρι να απολογηθεί για τις αιτιάσεις του εναντίον της εταιρείας!

Παρά ταύτα, ο κ. Βγενόπουλος δεν φαίνεται ότι θα επιτύχει το στόχο του, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ζητήσει τον τερματισμό της λειτουργίας του συστήματος από την Singular. Σημειώνεται, ότι η εταιρεία έχει λάβει από το 2008 συνολικά περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία και λειτουργία του συστήματος.

Σε όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις, θα πρέπει να προστεθεί και μια παλιά εκκρεμότητα: ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει δηλώσει επίσημα ακόμη, ότι αποσύρει την αγωγή που είχε υποβάλει κατά του σημερινού Πρωθυπουργού, την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας αποζημίωση για υποτιθέμενη δυσφήμιση του ίδιου και του ομίλου του, κατά την περίοδο των συζητήσεων για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Και το ερώτημα είναι αν σε αυτή τη δικαστική εκκρεμότητα… κορυφής θα προστεθεί άλλη μία, σχεδόν εξίσου σοβαρή: θα έχει, άραγε, ο κ. Βγενόπουλος το θάρρος να σύρει και τον κ. Πάγκαλο στα δικαστήρια, για τις δηλώσεις του περί κομπίνας;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top