GuidePedia

0
Επισήμως η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πραγματοποιείται το Δεκέμβριο του 1946 από τον  Κώστα Τσαλδάρη, έκτοτε οι πρωθυπουργοί οι οποίοι πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου είναι: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής και στις 9/3/2010 θα περάσει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τσαλδάρης – Χάρι Τρούμαν
Το Δεκέμβριο του 1946 κι ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον εμφύλιο, ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης  περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου και γίνεται δεκτός από τον αμερικανό Πρόεδρο  Χάρι Τρούμαν.
Ο Κ. Τσαλδάρης ζητεί στρατιωτική ενίσχυση και οικονομική βοήθεια, προκαλώντας έτσι το αμερικανικό ενδιαφέρον τον οποίο εκφράζεται, λίγους μήνες αργότερα στις 12 Μαρτίου 1947 με το περιβόητο  «Δόγμα Τρούμαν».

Ο Κ.Τσαλδάρης είναι τυπικά ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που γίνεται δεκτός επισήμως στο Λευκό Οίκο, καθότι είχε προηγηθεί το Ιούνιο του 1942 η επίσκεψη του Βασιλιά Γεωργίου και του πρωθυπουργού της εξόριστης κυβέρνησης Eμμανουήλ Τσουδερού στον τότε αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Pούσβελτ.

Κ. Καραμανλής - Τζον Φ. Κένεντι

Τον Απρίλιο του 1961 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης τον οποίο υποδέχεται στο Λευκό Οίκο ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι. Η Ελλάδα αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, αναζητεί πόρους για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, που στερούνται πλέον της αμερικανικής βοήθειας. Η χώρα μας ζητεί  ενίσχυση μέσω του ΝΑΤΟ και ευνοϊκού δανεισμού.

Είχε προηγηθεί η ανεπίσημη συνάντηση Καραμανλής το Νοέμβριο του 1956. Τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε γεύμα εργασίας με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Στον ΟΗΕ συζητούνται εκείνη την εποχή, η  Σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία και η  Αγγλο - γαλλική εισβολή στην Αίγυπτο, ενώ η Ελλάδα θέτει εκ νέου το κυπριακό.


Γ. Παπανδρέου - Λίντον Τζόνσον  

Ιούνιος του 1964. Το πολιτικό σκηνικό έχει ανατραπεί στην Ελλάδα και πρωθυπουργός έχει εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται την αμερικανική Πρωτεύουσα και συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον.  Οι τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο είναι το θέμα συνάντησης των δύο ηγετών. Ο αμερικανός πρόεδρος προτείνει συνάντηση  Παπανδρέου – Ινονού την οποία απορρίπτει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με το επιχείρημα ότι αν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο το επόμενο βήμα θα ήταν πόλεμος.

Κ. Καραμανλής - Τζίμι Κάρτερ (Ανεπίσημη)

Μεσολαβεί η επτάχρονη δικτατορία στην Ελλάδα, η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και τον Απρίλιο του 1978 ο  Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέπεται ανεπισήμως το Λευκό Οίκο. Είχε βρεθεί  στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου είναι  ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος γίνεται αποδέκτης της ελληνικής διαμαρτυρίας για την άρση του εμπάργκο κατά της Τουρκίας που σηματοδοτεί μια ακόμα κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή.


Κ. Μητσοτάκης – Τζωρτζ Μπούς

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως μετά από 26 χρόνια (από το 1964) την Ουάσιγκτον, τον Ιούνιο του 1990, δύο μήνες μετά την εκλογή του.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζώρτζ Μπους  υποδέχεται στο Λευκό Οίκο τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την  κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη.  Πρώτο θέμα και πάλι στην ατζέντα το κυπριακό.
Δύο χρόνια αργότερα ο Tζορτζ Mπους ανταποδίδει την επίσκεψη και έρχεται στην Ελλάδα με τη σύζυγό του Mπάρμπαρα. Το προεδρικό ζευγάρι απολαμβάνει τα μεζεδάκια της Mαρίκας και δέχεται τα «πεσκέσια» του κ. Μητσοτάκη, από κρητικό ελαιόλαδο μέχρι κεφαλογραβιέρα και ανθότυρο.


Α. Παπανδρέου – Μπιλ Κλίντον

Τον Απρίλιο του 1994 επιτέλους ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται τις ΗΠΑ και συναντάται με τον Μπιλ Κλίντον. Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου.  Και σε αυτή την ελληνο - αμερικανική συνάντηση το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, ενώ αρχίζει να τίθεται πλέον το ζήτημα των Σκοπίων.




Κ. Σημίτης – Μπιλ Κλίντον

Τον Απρίλιο του 1996, ο Κώστας Σημίτης είναι ο επόμενος Έλληνας Πρωθυπουργός που συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό τη σκιά της τουρκικής επινόησης περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.






Κ. Σημίτης – Τζωρτζ Μπους ο νεώτερος

Τον Ιανουάριο του 2002, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που μεταφέρει το νόμισμα της ευρωζώνης – το ευρώ – στον Λευκό Οίκο, αλλά και τα «αξέχαστα» μπλουζάκια των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, τα οποία χαρίζει στον Τζωρτζ Μπούς το νεώτερο. Στο πείκεντρο και πάλι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.





Κ. Καραμανλής - Τζωρτζ Μπους

Τον Μάιο του 2005 ο Κώστας Καραμανλής είναι ο 7ος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως το Λευκό Οίκο και συναντάται με τον Τζωρτζ Μπους το νεώτερο. Το κυπριακό βρίσκεται για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο των συνομιλιών υπό την σκιά της πρόσφατης απόρριψης του σχεδίου Ανάν. Μονίμως, πλέον στην ατζέντα των Ελληνο- αμερικανικών συνομιλιών βρίσκεται και το ζήτημα των Σκοπίων

Γ. Παπανδρέου – Μπαράκ Ομπάμα.


Και φθάνουμε στο σήμερα, όπου στις 9 Μαρτίου 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει ο  όγδοος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου

Να σημειωθεί ότι επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε τον Mάιο του 1996 και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Kωνσταντίνος Στεφανόπουλος και συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Βασιλικές επισκέψεις. O βασιλιάς  Παύλος επισκέφθηκε τις HΠA δύο φορές. Tο 1950 και το 1957

Δημοσίευση σχολίου

 
Top