GuidePedia

0
Τηλεγράφημα ...συμπάθειας, αλλά και δηλωτικό της πρόθεσης έμπρακτης στήριξης από ελληνικής πλευράς, απέστειλε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Γιώργος Παπανδρέου, από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την γειτονική χώρα, αφαιρώντας τις ζωές δεκάδων ανθρώπων. Οι δύο χώρες άλλωστε, έχουν αποδείξει στο παρελθόν την ικανότητά τους για καλή συνεργασία μπροστά στις φυσικές καταστροφές, κυρίως με την έμπρακτη βοήθεια - με συγκινητικά πολλές φορές αποτελέσματα - που παρείχαν η μία στην άλλη, στους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή το 1999.
"Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, για μία ακόμα φορά στην ιστορία της χώρας σας βρίσκεστε αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εκφράζω τη μεγάλη μας θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας, αλλά και γαι τις ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς και την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση όλων των Ελλήνων προς τον τουρκικό λαό, σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά", σημειώνει στο τηλεγράφημά του ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, δηλώνει την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, με κάθε πρόσφορο μέσο, για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών αυτής της μεγάλης φυσικής καταστροφής, εφόσον χρειαστεί.

Νωρίτερα άλλωστε, και σε ανύποπτο χρόνο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει την σπουδαιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων για την χώρα μας, σημειώνοντας την ανάγκη περαιτέρω βημάτων προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή του ότι στην επικείμενη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, θα καταφέρουν να βρουν έναν συμβολισμό ανανέωσης της προσέγγισης των δύο χωρών, που έχει αρχίσει πριν από κάποια χρόνια και η οποία
σηματοδοτεί ένα καλύτερο μέλλον. "Θα ήθελα να δω μία πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις, να μπορούμε να εργαστούμε από κοινού και να δείξουμε στον κόσμο ότι οι πρώην άσπονδοι φίλοι, μπορούν πλέον να είναι ένα μοντέλο καλών εταίρων σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο", είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, επανέλαβε ότι ως κράτος "έχουμε υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες για την ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα, πιστεύουμε πραγματικά πως υπάρχουν προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε στο δρόμο της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ". Μίλησε ακόμα για την ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την ανάγκη 'ελευθερίας' της Κύπρου, από τη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού, προκειμένου οι δύο κοινότητες του νησιού να χαράξουν τη δική τους πορεία. Επανέλαβε την υποστήριξή του στον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια όσον αφορά στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπό τον όρο βεβαίως του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η κ. Κλίντον από την πλευρά της αναφέρθηκε στις "συνεχείς και άοκνες προσπάθειες" του Έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις πρωτοβουλίες του ως υπουργός Εξωτερικών και την προώθηση εκ μέρους του εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Αναφορικά με την Κύπρο, επανέλαβε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας τη δουλειά όλων των πλευρών από κοινού, προς αυτή την κατεύθυνση.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top