GuidePedia

0

Με ελληνική καταγωγή αλλά γερμανική νοοτροπία, οι ομογενείς μας στη Γερμανία προσπαθούν να εξηγήσουν την «υστερία» των τοπικών ΜΜΕ έναντι της χώρας μας με αφορμή την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα του Οτο Ρεχάγκελ και του Euro 2004, των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που εξυμνούσαν τα ρεπορτάζ στα τηλεοπτικά δίκτυα και στον Τύπο, έγινε η χώρα των «τεμπέληδων» και των «απατεώνων», η οποία πληγώνει ακόμη τα παιδιά της που βρίσκονται στη διασπορά.«Τέτοια εχθρότητα για τους Ελληνες δεν μπορώ να θυμηθώ ότι υπήρξε άλλοτε», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου.
Μιλά για τον ορυμαγδό αρνητικών δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ επί καθημερινής βάσης αλλά και για τη συμπαράσταση που εξέφρασαν στην ομογένειά μας εκεί μεταναστευτικές οργανώσεις Τούρκων, Ισπανών, Ιταλών και άλλων. «Αυτήν τη στιγμή δεν είναι και το καλύτερο να είσαι Ελληνας στη Γερμανία. Οι Γερμανοί αντιδρούν λέγοντάς μας ότι εμείς σας πληρώνουμε και εσείς δεν λέτε να σοβαρευτείτε. Μετά το 2004, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ήμασταν κάτι σαν ημίθεοι στη Γερμανία», τονίζει. Για τον κ. Δημητρίου, το κλίμα θα αντιστραφεί μόνο αν αποδείξει η Ελλάδα ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα οικονομικά της προβλήματα.
Οχι γιατί μας επιτίθενται - μας αναγνωρίζουν ότι είμαστε εργατικοί και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έναντι του γερμανικού Δημοσίου- αλλά επειδή βρισκόμαστε συνέχεια σε θέση άμυνας, να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας. Για να μη χρεοκοπήσει ο δήμος του Ζόλιγκεν, όπως μας λέει η Ελληνίδα δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Ζαχαράκη, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν δυο σχολεία και τέσσερα παραρτήματά τους, ένα γήπεδο και ένα κολυμβητήριο. «Οταν είσαι στο χείλος του γκρεμού, ή θα πέσεις ή θα σωθείς. Ως Ελληνίδα γνωρίζω τα τρωτά της πατρίδας που το κράτος πρέπει να βελτιώσει, ώστε να μπορούν οι πολίτες να εμπιστεύονται το σύστημα», σημειώνει, ενώ σχετικά με αρνητικά για την Ελλάδα σχόλια που γίνονται στη Γερμανία συμπληρώνει: «Μας ενοχλεί όταν κάποιος μας κρατάει τον καθρέφτη και μας δείχνει τα ελαττώματά μας. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα ορισμένα ΜΜΕ δεν ήταν καλός, διότι απαιτώ πρώτα να ερευνήσουν και αντικειμενικά να γράψουν την άποψή τους. Χρειαζόμαστε και αυτοκριτική». Η κ. Ζαχαράκη παραδέχεται ότι αυτή η αρνητική επικαιρότητά έχει κάνει ζημιά στην εικόνα της Ελλάδας, η οποία ήδη ήταν φθαρμένη μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008.Η επί χρόνια συνδικαλίστρια στο Συνδικάτο Μετάλλου της Γερμανίας, Μαρία Καλλινικίδου, χαρακτηρίζει «προσβολή» τα δημοσιεύματα τα οποία ξέφυγαν από την κριτική γύρω από τα θέματα οικονομικής διαχείρισης και επεκτάθηκαν σε χαρακτηρισμούς σε βάρος του συνόλου των Ελλήνων πολιτών. Καθημερινά, παρακολουθεί στο διαδίκτυο στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων και κυρίως τα σχόλια που συνοδεύουν τα ρεπορτάζ και τα άρθρα για την Ελλάδα. «Στα 400 σχόλια το ένα είναι θετικό. Απαντάμε σε όσους προλαβαίνουμε και όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για τους Ελληνες. Προσπαθώ να αποφεύγω αυτές τις συζητήσεις, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην εξελιχθούν σε καβγά. Ολοι αναγνωρίζουμε τα προβλήματά μας, αλλά δεν δέχομαι να προσβάλλεται ο ελληνικός λαός», τονίζει. Δεν μπορεί να εξηγήσει αυτήν τη μεταστροφή του κλίματος και αρκείται να παρατηρεί ότι στη Γερμανία, για τη σημερινή Ελλάδα, δεν γνωρίζουν τίποτα. «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε. Αν χρειαστεί, οι Ελληνες της διασποράς να στείλουμε και λεφτά», καταλήγει.

Αγγελιοφόρος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top