GuidePedia

0
Σοβαρά προβλήματα έχει αρχίσει να δημιουργεί στην λειτουργία του συστήματος ασφάλειας της χώρας η συνεχιζόμενη απραξία λόγω της μη έκδοσης των ΦΕΚ που κατανέμουν τις αρμοδιότητες των δύο υπουργών, αλλά και της μη τοποθέτησης νέων Γενικών Διευθυντών, στις κρίσιμες γενικές διευθύνσεις (ΓΔΑΕΕ κλπ). Από εκεί και πέρα στις αμυντικές βιομηχανίες που ελέγχονται από το κράτος (ΕΑΒ και ΕΑΣ) την άθλια οικονομική και παραγωγική τους κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει η απραξία τεσσάρων μηνών, αφού από τα τέλη Ιουλίου – και όχι από τις 4 Οκτωβρίου - τα πάντα λιμνάζουν.....
Aν κάποιος ισχυριζόταν ότι θα έμπαινε ο Δεκέμβριος με δίμηνη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στην θέση του γενικού διευθυντής της ΓΔΑΕΕ θα βρισκόταν ο Ευάγγελος Βασιλάκος (καμία αρνητική αιχμή προς το πρόσωπο του, ο οποίος τουλάχιστον παρέδωσε "λευκή" - από όλες τις απόψεις - υπηρεσία, απλώς υπάρχει δεδομένη υπηρεσιακή δυσλειτουργία) μάλλον θα χαρακτηριζόταν γραφικός.
Οι διοικήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης παραμένουν, αλλά φυσικά έχουν πάρει εντολή απλώς να υφίστανται θεσμικά και να μην προβαίνουν σε κινήσεις που δεσμεύουν καθ οιονδήποτε τρόπο τη νέα κυβέρνηση». Αλλά και αυτή η υπόδειξη-εντολή να μην υπήρχε πάλι κανείς από τα Δ.Σ. των κρατικών αμυντικών εταιρειών δεν θα έκανε τίποτε περισσότερα μετά τις 4 Οκτωβρίου, από το να πηγαίνει στο ταμείο και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του και να κανονίζει το επαγγελματικό του μέλλον. Και οι φορολογούμενοι απλά να πληρώνουν Δ.Σ. που-πλέον και τυπικά-απλώς εισπράττουν και δεν παράγουν έργο!
Και όλα αυτά με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που άφησε πίσω της (και) στο τομέα της Άμυνας η προηγούμενη κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι είναι έτοιμο για παραλαβή το τρίτο εκσυγχρονισμένο αντιαεροπορικό σύστημα ΒΕΛΟΣ από τα ΕΑΣ και ουδείς τολμάει να βάλει υπογραφή και να το παραλάβει με διάφορες προφάσεις. Σε άλλη περίπτωση θα ήταν μία τυπική διαδικασία, αφού έχουν παραληφθεί τα υπόλοιπα δύο και το πρόγραμμα δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Τώρα, παρουσιάστηκαν πάλι θέματα ΦΠΑ κλπ. έτσι ώστε να μην γίνει δυνατή η παραλαβή του.
Το ίδιο ισχύει και για την ΕΑΒ που το Δ.Σ. απλώς περιμένει να απαλλαγεί των καθηκόντων του, τα αεροσκάφη της Π.Α., παραμένουν κλειδωμένα στα υπόστεγα με καθυστερήσεις που ξεπερνούν και τις πιο… απαισιόδοξες προβλέψεις (κατά τα άλλα η ΕΑΒ θέλει να εμπλακεί και στην κατασκευή των ηλεκτρονικών των νέων ΤΟΜΑ BMP-3HEL) και η η ζωή συνεχίζεται.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το ότι για να ξεκινήσει ουσιαστικό έργο σε ότι αφορά τις αμυντικές επενδύσεις θα πρέπει να ψηφιστεί νέος νόμος περί προμηθειών, ο οποίος χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες προετοιμασίας, πριν πάει στην Βουλή για ψήφιση, φτάνουμε στο ευλογημένο ελληνικό καλοκαίρι, όπου τα πάντα παίρνουν αναβολή για τον Σεπτέμβριο…
πηγη defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top